Δεν της έφταναν τα οξυμμένα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει, τώρα η ΔΕΗ θα πρέπει να πληρώσει από την τσέπη της και για τη μισθοδοσία 2.338 ατόμων για αρχαιολογικές εργασίες.
Την απόφαση υπογράφει η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, φέρει την επισήμανση «εξαιρετικά επείγον» και προβλέπει την πρόσληψη 2.338 ατόμων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου 8μηνης διάρκειας σε υπηρεσίες αρμοδιότητας της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Αλλά η δαπάνη δεν θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του κράτους παρά εκείνον της ΔΕΗ, όπως αναφέρει η απόφαση Κονιόρδου.
Και κάπου εδώ αρχίζουν τα ερωτήματα. Αφενός ο αριθμός των προσλήψεων είναι εξαιρετικά μεγάλος, καθώς δεν προκύπτει από πουθενά με βάση τον φετινό προγραμματισμό της ΔΕΗ ότι θα σκάψει τόσο πολλά νέα πεδία, ώστε να χρειαστεί τόσο πολύ προσωπικό. Δηλαδή 319 αρχαιολόγους, 1.840 εργάτες ειδικευμένους και μη, 39 αρχιτέκτονες και μηχανικούς, 55 συντηρητές αρχαιοτήτων, όπως διαβάζουμε στην απόφαση, οι οποίοι θα πληρωθούν από τη ΔΕΗ προκειμένου να παρίστανται κατά τις φετινές εκσκαφές που θα κάνει.
Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η έκταση πρέπει πρώτα να αποχαρακτηριστεί, δηλαδή να πραγματοποιηθούν σωστικές ανασκαφές από συνεργεία εργατών και αρχαιολόγων, που θα πληρωθούν από τον κύριο του έργου, όπως προβλέπει σχετικός νόμος του 2002, ανεξάρτητα αν θα βρεθούν ή όχι αρχαιότητες. Ανάλογο πρόβλημα έχουν αντιμετωπίσει στο μετρό Αθηνών, στο μετρό Θεσσαλονίκης, στην Εγνατία Οδό, στους αυτοκινητοδρόμους, ειδικά όμως η ΔΕΗ έχει φτάσει να πληρώσει τα τελευταία χρόνια στην Αρχαιολογία περίπου 60 εκατ. ευρώ, προκειμένου να πάρει την έγκρισή της για έργα σε Κοζάνη και Φλώρινα.
Οπως λοιπόν και στο παρελθόν, έτσι και τώρα το κόστος για τις αρχαιολογικές εργασίες και τις αμοιβές 2.338 ατόμων δεν θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό, αλλά από την ίδια την επιχείρηση. Οι προσλήψεις αφορούν δύο συγκεκριμένες Εφορείες Αρχαιοτήτων, της Φλώρινας και της Κοζάνης, όπου και βρίσκονται τα κυριότερα ορυχεία λιγνίτη της ΔΕΗ. Από την πλευρά της ΔΕΗ εκφράζουν την απορία τους, πόσω μάλλον όταν το εγκεκριμένο για φέτος κονδύλι για αρχαιολογικές έρευνες δεν υπερβαίνει τα 5 εκατ. ευρώ. Δεν επαρκεί δηλαδή για ένα τόσο μεγάλο αριθμό προσωπικού, εκτός κι αν όπως έλεγαν χθες πηγές της ΔΕΗ, δεν προσληφθούν τελικά όλοι.
Διαφορετική άποψη για το θέμα έχουν στο υπουργείο Πολιτισμού. Δίχως να αμφισβητούν το νούμερο των 2.338 προσλήψεων, πηγές του ΥΠΠΟ ισχυρίζονται ότι στόχος των μαζικών αυτών προσλήψεων είναι να δουλεύουν τα συνεργεία παράλληλα προκειμένου να κερδίζουν χρόνο και το έργο να ολοκληρώνεται ταχύτερα. Υποστηρίζουν ότι η διαδικασία αυτή ακολουθείται επί δεκαετίες και πως ακριβώς λόγω των ανασκαφικών ερευνών στα πεδία λιγνίτη της ΔΕΗ έχουν εντοπιστεί και διασωθεί πολύ σημαντικές προϊστορικές αρχαιότητες.
Ποιοι θα εργαστούν στις ανασκαφές της ΔΕΗ σε Κοζάνη – Φλώρινα
319αρχαιολόγοι
1.840εργάτες,ειδικευμένοι και μη εργατοτεχνίτες
39αρχιτέκτονες,πολιτικοίμηχανικοί,τοπογράφοι, μηχανικοίδομικών έργων
55συντηρητές αρχαιοτήτων και έργωντέχνης
85διοικητικοίυπάλληλοι,λογιστές,σχεδιαστές,προγραμματιστές, φύλακεςεργοταξίου