Την τακτική «πυρ και κίνηση» του Πεζικού –όπου μια ομάδα πυροβολεί και μια άλλη προωθείται –χρησιμοποιεί η ΝΔ μετά τη συμφωνία της Μάλτας, στην προσπάθειά της να εξουδετερώσει τον «εχθρό» ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και να επιτύχει την προέλασή της, δηλαδή τις εκλογές και την πολιτική αλλαγή που αποτελεί τον σταθερό στόχο της. Η αξιωματική αντιπολίτευση εκτοξεύει πυρά στον κυβερνητικό συνασπισμό για τα μέτρα που έρχονται, αλλά και για την αδυναμία του να διαχειριστεί οποιοδήποτε θέμα, όπως αναφέρει, ενώ παράλληλα παρουσιάζει τις δικές της εναλλακτικές προτάσεις για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Το στίγμα αυτής της πρακτικής έδωσε και χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε εκδήλωση για την ενεργειακή πολιτική στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως η χώρα δεν έχει καμία κατεύθυνση ούτε στο Ενεργειακό. Η προωθητική κίνηση ήταν η παρουσίαση του γαλάζιου σχεδίου για τα θέματα της ενέργειας.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, σε μια κλιμάκωση της επίθεσης στην κυβέρνηση, ανέφερε πως η απουσία αποτελεσματικών χειρισμών στα ενεργειακά είναι απόρροια του μηδενισμού που επέλεξε ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση και της «μηδενικής πολιτικής» στα ενεργειακά που έχει και ως κυβέρνηση. Εκ των πραγμάτων, στο στόχαστρο της αιχμηρής κριτικής του Κυριάκου Μητσοτάκη μπήκε για ακόμη μια φορά η ΔΕΗ. Πρόκειται για θέμα που το γαλάζιο στρατηγείο έχει επιλέξει να κρατάει ψηλά στην αντιπολιτευτική ατζέντα, καθώς εκτιμά πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει απαξιώσει τη δημόσια επιχείρηση. Αναφερόμενος στα τεράστια προβλήματα ρευστότητας της ΔΕΗ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε τους κυβερνώντες «τραγικούς». «Ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση πολέμησε και ως κυβέρνηση εγκατέλειψε το μοντέλο της μικρής ΔΕΗ που είχε δρομολογήσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Στη συνέχεια, όμως, συμφώνησε με την τρόικα να περιοριστεί η παρουσία της ΔΕΗ από το 95% περίπου της αγοράς στο 50% μέσα σε 3-4 χρόνια. Αυτό έγινε με μηδενικό αντάλλαγμα για την επιχείρηση και χωρίς καμία περαιτέρω παρέμβαση στις δομές της εταιρείας» ήταν το δηκτικό σχόλιό του.

Η εντολή της οδού Πειραιώς σε όλα τα στελέχη του κόμματος είναι να ασκούν αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση για κάθε θέμα της λεγόμενης καθημερινότητας και ταυτόχρονα να εξηγήσουν στην κοινωνία το εναλλακτικό σχέδιο διακυβέρνησης της ΝΔ. Αυτός ήταν άλλωστε και ο στόχος της χθεσινής εκδήλωσης στην κομματική έδρα, όπου είχαν προσκληθεί παραγωγικοί φορείς και εταιρείες από τον χώρο της ενέργειας.

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ. Το γαλάζιο σχέδιο για την ενέργεια περιλαμβάνει τέσσερις βασικές προτεραιότητες:

1. Διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας και τροφοδοσίας της χώρας.

2. Μείωση του κόστους της ενέργειας, ώστε να είναι προσιτό για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και ανταγωνιστικό σε σχέση με άλλα γειτονικά κράτη.

3. Προστασία του περιβάλλοντος με εκπλήρωση των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας.

4. Προσέλκυση επενδύσεων από τον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να αναπτυχθεί η αγορά ενέργειας και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.

Τις προσεχείς ημέρες, όπως επισημαίνουν στελέχη της οδού Πειραιώς, η ΝΔ θα συνεχίσει να παρουσιάζει το εναλλακτικό σχέδιό της και για άλλες θεματικές ενότητες (υγεία, παιδεία κ.λπ.), καυτηριάζοντας ταυτόχρονα τις ανεπάρκειες και αδυναμίες στους αντίστοιχους τομείς της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.