Αιχμαλωσία. Αυτή είναι η λέξη που μπαίνει άνετα ως τίτλος στη χθεσινή παράσταση του Ολυμπιακού κόντρα στην Εφες Αναντολού (87-72). Διότι το σόου των πρωταθλητών Ελλάδας ήταν απολαυστικό κόντρα στην πιο φορμαρισμένη ομάδα της Ευρωλίγκας το τελευταίο δίμηνο.

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος έκανε ματ στον Βέλιμιρ Περάσοβιτς, ο οποίος μάλλον είχε μείνει στο φιλικό που έγινε προ μηνός στην Κωνσταντινούπολη όπου ο έλληνας τεχνικός είχε κάνει «σαλάτα» την ομάδα του στον αγωνιστικό χώρο, γνωρίζοντας ήδη τη θέση της στην κατάταξη (3η) Οι 11.000 φίλοι του Ολυμπιακού έφυγαν –δικαίως –ενθουσιασμένοι από το γήπεδο, αλλά δεν θα πρέπει να λησμονούν ότι τώρα έχουμε πλέι οφ και αύριο το βράδυ στο ίδιο γήπεδο όσοι βρεθούν ξανά, ενδεχομένως θα δουν ένα εντελώς διαφορετικό παιχνίδι.

Ο Ολυμπιακός μπήκε στο ματς με το μαχαίρι στα δόντια. Και το κυριότερο, από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο παίκτη ήταν όλοι στις επάλξεις, ουσιαστικά βραχυκυκλώνοντας την τουρκική ομάδα με τα δικά της όπλα!

Επικράτηση κατά κράτος στα ριμπάουντ (47 έναντι 31!), ίσως το πιο δυνατό σημείο των φιλοξενουμένων, φθορά μέσα στη ρακέτα με στοχευμένες επιθέσεις στο ζωγραφιστό και μπλοκάρισμα από το ξεκίνημα στο «μυαλό» των Τούρκων, τον Γάλλο Ερτέλ, αλλά και τον Ουρουγουανό Γκρέιντζερ.

«Ολη η ομάδα ήταν παθιασμένη από την αρχή και με όπλο την άμυνα και την ομαδική δουλειά κάναμε απλά το 1-0» τόνισε ήρεμα και απλά ο εκ των κορυφαίων παικτών των γηπεδούχων Βαγγέλης Μάντζαρης.

Αλλά, αλήθεια, ποιος υστέρησε; Ο… τερματοφύλακας-σκιάχτρο Μιλουτίνοφ που όρθωσε το ανάστημά του και μπλόκαρε τους αντιπάλους;

Ο Ουότερς που μπήκε πρώτη φορά και παγωμένος έβαλε αμέσως 3/3 δίποντα και έκλεισε τους διαδρόμους στον Γκρέιντζερ;

Ο Γκριν που πέτυχε πολύ μεγάλα σουτ (3/4 τρίποντα) εκεί που έκαιγε η μπάλα; Ο Παπανικολάου που έβγαλε τη γνωστή εκρηκτικότητά του σε άμυνα και επίθεση;

Ή μήπως οι Παπαπέτρου και Αγραβάνης που ακόμα και για ένα-δύο λεπτά να έμπαιναν στο παιχνίδι έδιναν το 101%;

Αφήσαμε εκτός εξίσωσης τους δύο αρχηγούς, τον Σπανούλη και τον Πρίντεζη, πολύ απλά γιατί έκαναν τη βρώμικη δουλειά στο πρώτο ημίχρονο όπου είχαν συνολικά μόλις 2 πόντους, αλλά στο δεύτερο μέρος πρόσθεσαν και άλλους στο ρεπερτόριό τους με τη διαφορά να εκτοξεύεται ακόμα και στους 21 πόντους (87-66), αν και είχε παραμείνει σε διψήφια νούμερα σε όλη τη διάρκεια και με μέσο όρο 15-17 πόντους.

Ολυμπιακός: Γκριν 13 (3/4 τρ.), Μπιρτς 4, Τολιόπουλος, Παπαπέτρου 6, Σπανούλης 10 (1 τρ., 7 ασ.), Ουότερς 6, Αγραβάνης 4, Μιλουτίνοφ 11 (7 ρ.), Πρίντεζης 11 (2/8 δ., 1 τρ., 11 ρ.), Παπανικολάου 8 (1), Μάντζαρης 14 (4/8 τρ.)

Εφες: Τόμας 6 (1), Χάνικατ 17 (10 ριμπ.), Μπαλμπάι, Μπράουν 3 (1/5 δίπ., 5 ριμπ.), Οσμάν 2, Γκρέιντζερ 12 (2), Ερτέλ 14 (2), Πολ 6 (1), Ντάνστον 8, Κερκ 4.