Για τον «εμφύλιο πόλεμο» στον «Ενιαίο και Αδιαίρετο» Παναθηναϊκό η στήλη σάς είχε ενημερώσει πρώτη από όλους. Το «Shot» ήταν εκείνο που σας αποκάλυψε ότι ο Δημήτρης Μπαλτάκος δεν πρόκειται να παραιτηθεί και να… παραχωρήσει τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό στον Δημήτρη Γιαννακόπουλο. Η κόντρα ολοένα και οξύνεται. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κορυφωθεί καθώς ο χρηματοδότης της ΚΑΕ Παναθηναϊκός θα συνεχίσει να πιέζει το ΔΣ του Ερασιτέχνη να αποχωρήσει. Χθες από τον Ερασιτέχνη δόθηκε στη δημοσιότητα επιστολή που εστάλη στον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, στην οποία αναφέρεται – αποκαλύπτεται ότι η ΚΑΕ κατά την τρέχουσα αγωνιστική σεζόν δεν έχει καταβάλει ούτε ένα σεντ από το 10% που, σύμφωνα με τον νόμο (2527/99), οφείλουν οι ΑΕ κάθε συλλόγου να δίνουν στη μάνα του λόχου, τον Ερασιτέχνη.

Οφειλή 300.000 ευρώ αναφέρει ο Ερασιτέχνης

Στην ίδια επιστολή ο Δημήτρης Μπαλτάκος ζητεί από τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο τις εκκαθαρίσεις των αγώνων της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου, των εισιτηρίων διαρκείας, τις τιμές των εισιτηρίων διαρκείας ανά θύρα και το ισοζύγιο γενικού καθολικού τελευταίου βαθμού στις 31-12-2016 και 31-3-2017 προκειμένου, όπως σημειώνει, να αποσαφηνιστεί το μέρισμα που δικαιούται βάσει νόμου. Νωρίτερα αναφέρεται ότι υπολογίζεται περί τα 300.000 ευρώ!

Από την ΚΑΕ απάντησαν πως ο νόμος υποχρεώνει τις ΑΕ να καταβάλλουν το 10% επί των καθαρών κατά χρήση κερδών από τα εισιτήρια, όταν γίνει η εκκαθάριση της χρονιάς. Κάτι που θα συμβεί στο τέλος της σεζόν, δηλαδή στις 30 Ιουνίου. Γίνεται σαφές ότι η κόντρα είναι σε εξέλιξη και ότι μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, οπότε εκπνέει η προθεσμία που έχει δώσει ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος για να πάρει στα χέρια του τα στοιχεία που ζητεί, θα φουντώσει ακόμη περισσότερο. Χθες άλλωστε ο χρηματοδότης της ΚΑΕ Παναθηναϊκός όταν βγήκε στον ραδιοφωνικό αέρα του Sport FM 94,6 ήταν επιθετικός και ξεκάθαρος: «Παραιτηθείτε τώρα! Και αναλαμβάνω τον Ερασιτέχνη με όποια χρέη κι αν έχει, ό,τι υποχρεώσεις τον βαραίνουν».

Από το 5-1 στο 0-4 και από το 0-2 στο 2-0

Για να γίνει αντιληπτό τι ακριβώς αντιμετωπίζει ο Παναθηναϊκός και κυρίως ποια είναι η επιρροή του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς (φωτογραφία) στο μπάσκετ και τις ομάδες του, αξίζει να γίνει καταγραφή των ρεκόρ του στα πλέι οφ. Ολοι γνωρίζουν πως πρόκειται για τον πολυνίκη του θεσμού, με οκτώ ευρωπαϊκά τρόπαια, για τον «άρχοντα των δαχτυλιδιών», για τον άνθρωπο που οδήγησε τον Παναθηναϊκό σε 23 τρόπαια, στους 29 τελικούς που αγωνίστηκαν οι Πράσινοι επί των ημερών του. Στα πλέι οφ, λοιπόν, ο Παναθηναϊκός στην ιστορία του έχει δέκα παρουσίες. Με τον Ομπράντοβιτς έχει 5-1 (προκρίσεις – αποκλεισμοί), ενώ στη μετά Ομπράντοβιτς εποχή έχει 0-4 και την πέμπτη παρουσία του, έχοντας μάλιστα για πρώτη φορά το πλεονέκτημα έδρας.

Αντίστοιχα, η Φενέρμπαχτσε μπαίνει για πέμπτη φορά στην ιστορία της σε πλέι οφ και μέχρι τώρα έχει 2-2. Πριν αναλάβει την τουρκική ομάδα ο σέρβος προπονητής είχε 0-2 χωρίς νίκη, ενώ με τον Ομπράντοβιτς έχει 2-0 χωρίς ήττα (7-0 με την προχθεσινή νίκη).

Ζοτς του 94,1%

Επίσης ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς συνολικά από το 1991 έχει οδηγήσει ομάδες στις οποίες έχει εργαστεί (Παρτίζαν Βελιγραδίου, Χουβεντούντ Μπανταλόνα, Ρεάλ Μαδρίτης, Παναθηναϊκός και Φενέρμπαχτσε) 17 φορές σε πλέι οφ. Τις 16 κατόρθωσε να πάρει με την ομάδα του την πρόκριση στο φάιναλ φορ και μόνο μία φορά, τη σεζόν 2005-06 με τον Παναθηναϊκό, απέτυχε να πάρει την πρόκριση με αντίπαλο την Τάου (Μπασκόνια σήμερα). Ποσοστό επιτυχίας 94,1%! Δεν το λες και κακό, έτσι; Μιας και ο λόγος για τον Ομπράντοβιτς και τη Φενέρμπαχτσε που κατόρθωσαν στο πρώτο ματς της προημιτελικής σειράς με τον Παναθηναϊκό να διαλύσουν σχεδόν κάθε σχέδιο του Τσάβι Πασκουάλ (αναλυτικότερα μπορείτε να διαβάσετε στην προαναγγελία του αποψινού αγώνα σε άλλη σελίδα της «Ομάδας»), μία ακόμη λεπτομέρεια από την προετοιμασία των Τούρκων.

Εκανε ΟΑΚΑ την Ulker Arena

Ούτως ή άλλως ο Ζοτς, κάτι που αποδεικνύεται και από τα στατιστικά στοιχεία από τις παρουσίες των ομάδων στα πλέι οφ, είναι ο κορυφαίος προπονητής για την προετοιμασία –αγωνιστικά και πνευματικά –τέτοιων αγώνων. Οπως έμαθα, την εβδομάδα πριν από το ταξίδι της Φενέρμπαχτσε στην Αθήνα, οι προπονήσεις της πρωταθλήτριας Τουρκίας είχαν απίστευτο θόρυβο. Από τις μεγαφωνικές εγκαταστάσεις της υπερσύγχρονης Ulker Arena ακούγονταν στη διαπασών οι ιαχές των οπαδών του Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ. Οι προπονήσεις έγιναν σε… εικονική πραγματικότητα, δηλαδή σε συνθήκες κατάμεστου ΟΑΚΑ, προκειμένου να συνηθίσουν τον εκκωφαντικό θόρυβο που δημιουργούν οι πράσινοι οπαδοί.

Απίθανη κατάργηση

Τεράστια έκπληξη προκάλεσε η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα λίγο πριν από το Πάσχα για την αλλαγή του νόμου περί πτωχευμένων ΠΑΕ/ΚΑΕ που υποβιβάζονται στην πρώτη ερασιτεχνική κατηγορία. Ουσιαστικά,

ο Πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι θα καταργηθεί ο νόμος που πέρασε το περασμένο καλοκαίρι ο Σταύρος Κοντονής κι έβαζε τέλος σε αυτήν την άθλια κοροϊδία με το άρθρο 99 και τα νέα ΑΦΜ των ομάδων που έπεφταν στην Γ’ Εθνική και διέγραφαν τα χρέη των εταιρειών. Θα χαρίζονται χρέη εκατομμυρίων και ο κόσμος θα πληρώνει ΕΝΦΙΑ και δεν συμμαζεύεται!

Κυίζ

Χαμός επικρατεί για την τιμωρία που θα επιβληθεί στον Ολυμπιακό αναφορικά με τα όσα απαράδεκτα συνέβησαν στη φυσούνα και στους διαδρόμους που ακολουθούν στο Γ. Καραϊσκάκης. Απαντες οι (άμεσα ή έμμεσα) ενδιαφερόμενοι ασκούν τη… γοητεία τους για να επιβληθεί η τιμωρία που θα ήθελαν. Αίσθηση προκαλεί ότι μια μεγάλη ΠΑΕ απέχει απ’ αυτό το γαϊτανάκι. Αν συνέβαινε πέρυσι τέτοιο καιρό, θα ήταν στα κάγκελα. Τώρα, όμως, σιωπή. Μήπως επειδή έχουν αλλάξει οι συσχετισμοί και μια αυστηρότατη τιμωρία του Ολυμπιακού δεν πρόκειται να ευνοήσει εκείνην αλλά κάποιους άλλους ενδιαφερομένους; Ποια είναι η ΠΑΕ που σφυρίζει αδιάφορα;