Οταν το κλικ της φωτογραφικής μηχανής πάγωνε τη στιγμή που το πρόσωπο του Μέσι συναντούσε με επικίνδυνη ορμή το χορτάρι του Καμπ Νου, επιβεβαιωνόταν για πολλοστή φορά η κινέζικη ρήση για την αξία της φωτογραφίας.

Η Μπαρτσελόνα αποχαιρέτησε το Τσάμπιονς Λιγκ σε μια νύχτα που σύμβολό της θα είναι η φωτογραφία του Αργεντινού που αποτυπώνει με τον ιδανικότερο τρόπο το στραπάτσο των Καταλανών από τη Γιουβέντους.

Για πρώτη φορά υπό τις οδηγίες του απερχόμενου πια Λουίς Ενρίκε η Μπάρτσα δεν κατορθώνει να σκοράρει στο γήπεδό της σε αγώνα του Τσάμπιονς Λιγκ, μένοντας στο 0-0 απέναντι στην κορυφαία σχολή άμυνας.

Η μαγική τριάδα Μέσι – Νεϊμάρ – Σουάρες δεν κατάφερε να πετύχει γκολ στον γερο-Μπουφόν σε 180 λεπτά, με την παράδοση να κλείνει πια το μάτι στη Γηραιά Κυρία πως μπορεί να κατακτήσει το τρόπαιο.

Οι άλλες ομάδες που είχαν καταφέρει κάτι αντίστοιχο με τη Γιούβε, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 2008 και η Μπάγερν το 2013, στέφθηκαν πρωταθλήτριες Ευρώπης λίγες εβδομάδες αργότερα.

Η φετινή πορεία της Γιούβε μπορεί να θεωρηθεί και σίκουελ της Ιντερ του Μουρίνιο, το 2010. Τότε οι Νερατζούρι απέκλεισαν την Μπάρτσα και στη συνέχεια κατέκτησαν το τρεμπλ, το οποίο διεκδικεί και η ομάδα του Τορίνο.

Τα δάκρυα του Νεϊμάρ στην αγκαλιά του άλλοτε συμπαίκτη του στην Μπάρτσα, αλλά συνοδοιπόρο του στην Εθνική Βραζιλίας, Ντάνι Αλβες ήταν ο δραματικός επίλογος της φετινής πορείας των Καταλανών, που πλέον κλείνουν έναν μεγάλο κύκλο επιτυχιών.

Ο,τι κι αν συμβεί στο κλάσικο της Κυριακής, στο Σαντιάγο Μπερναμπέου, η ομάδα του Μέσι θα περάσει στο μουσείο της ποδοσφαιρικής Ιστορίας.

Τον Ιούνιο ο Αργεντινός γίνεται 30 και από τις εκφράσεις του προσώπου του είναι εμφανές πως έχει πάψει από καιρό να απολαμβάνει το ποδόσφαιρο. Ο Λουίς Ενρίκε θα κάνει μπάνια σε κάποιο εξωτικό νησί, ο Ινιέστα αφήνει να εννοηθεί πως θα φύγει από το Καμπ Νου, ενώ ο Νεϊμάρ δύσκολα θα πει όχι στα εκατομμύρια που του στρώνει η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Η απουσία της Μπάρτσα από την αυριανή κλήρωση των ημιτελικών του Τσάμπιονς Λιγκ για τρίτη φορά την τελευταία τετραετία (έχουν προκριθεί οι Ρεάλ, Ατλέτικο, Μονακό και φυσικά η Γιούβε) είναι το σημάδι παρακμής που όσοι την αντιπαθούν περίμεναν από καιρό.