Πριν από μία εβδομάδα ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι η διαταγή να σταλεί αμερικανικό αεροπλανοφόρο στη Θάλασσα της Ιαπωνίας αποτελούσε ισχυρό αποτρεπτικό μήνυμα προς τη Βόρεια Κορέα και έδινε στον πρόεδρο Τραμπ περισσότερες επιλογές για να απαντήσει στην προκλητική συμπεριφορά της Πιονγκγιάνγκ. «Στέλνουμε αρμάδα» διακήρυξε ο Τραμπ σε τηλεοπτική του εμφάνιση.

Το πρόβλημα είναι ότι την ώρα εκείνων των ανακοινώσεων το αεροπλανοφόρο «Carl Vinson» και τρία άλλα πολεμικά πλοία έπλεαν προς την εντελώς αντίθετη κατεύθυνση. Πήγαιναν να λάβουν μέρος σε ασκήσεις από κοινού με το Ναυτικό της Αυστραλίας στον Ινδικό Ωκεανό, 3.500 μίλια νοτιοδυτικά της Κορεατικής Χερσονήσου.

Στελέχη του Λευκού Οίκου δηλώνουν τώρα ότι βασίστηκαν σε πληροφορίες του υπουργείου Αμυνας. Τα στελέχη του υπουργείου περιγράφουν ένα απίστευτο μπλέξιμο, από την άκαιρη ανακοίνωση της αποστολής από τη Διοίκηση Ειρηνικού των αμερικανικών δυνάμεων έως την εν μέρει λανθασμένη εξήγηση του υπουργού Αμυνας Τζιμ Μάτις. Ολα αυτά συνέβαλαν στο να θεωρηθεί από τη διεθνή κοινότητα πως αμερικανική αρμάδα κατευθύνεται προς τη Βόρεια Κορέα. Η είδηση φιλοξενήθηκε σε πρωτοσέλιδα σε όλο τον κόσμο, πυροδοτώντας φόβους ότι ο Ντόναλντ Τραμπ εξέταζε το ενδεχόμενο προληπτικής στρατιωτικής επίθεση. Θεωρήθηκε μάλιστα, λίγες ημέρες μετά την επίθεση στη Συρία, ως ακόμα μία απόδειξη της σκληρής στάσης του νέου προέδρου.

Και τώρα, αρκετές ημέρες αργότερα και ενώ όντως το «Carl Vinson» άρχισε το ταξίδι του προς την Κορεατική Χερσόνησο, όλοι προσπαθούν να καταλάβουν πώς έγινε το μπλέξιμο που προκαλεί σοβαρά ερωτήματα για τη λειτουργία της αμερικανικής κυβέρνησης. Εκεί αναμένεται να καταφθάσει την ερχόμενη εβδομάδα.

Η ιστορία άρχισε στις 9 Απριλίου όταν το Ναυτικό ανήρτησε στο Διαδίκτυο φωτογραφία του αεροπλανοφόρου καθώς διέσχιζε το πέρασμα μεταξύ Σουμάτρας και Ιάβας με την υποσημείωση ότι οδεύει προς τον Δυτικό Ειρηνικό. Η φωτογραφία είχε ληφθεί τέσσερις ημέρες προτού ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ ανακοινώσει την αποστολή προς τη Θάλασσα της Ιαπωνίας. Το Πεντάγωνο δεν τον διόρθωσε, παρότι τόσο ο Σπάισερ όσο και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας απαντούσαν δημόσια για το θέμα. Ο Τραμπ δήλωσε ότι η υπομονή του με τον Κιμ Γιονγκ Ουν «τελειώνει» και ο Μακμάστερ πρόσθεσε ότι η αποστολή του αεροπλανοφόρου είναι «συνετή» κίνηση, που θα συνέβαλλε στο να έχει ο αμερικανός πρόεδρος «περισσότερες επιλογές για να απομακρύνει την απειλή» του βορειοκορεατικού καθεστώτος.

Εκείνο που το Ναυτικό δεν αποκάλυψε ήταν πως το «Carl Vinson» είχε να επιτελέσει μια άλλη αποστολή προτού αρχίσει να πλέει προς τον Βορρά: κοινές ασκήσεις με τους Αυστραλούς στον Ινδικό Ωκεανό που ήταν προγραμματισμένες από καιρό.

Τα νοτιοκορεατικά και τα ιαπωνικά ΜΜΕ καθώς και τα αμερικανικά έγραφαν ότι η απόφαση για την αποστολή του αεροπλανοφόρου σημαίνει πως η κρίση εντείνεται, ενώ Κίνα και Ρωσία έσπευσαν να ανακοινώσουν ότι στέλνουν δικά τους πολεμικά σκάφη να ακολουθήσουν τα αμερικανικά για να παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις. Το «Carl Vinson» όμως βρισκόταν αλλού.

Εν τω μεταξύ ο Τραμπ έγραφε καθημερινά tweet όπως: «H Βόρεια Κορέα ψάχνει για προβλήματα», «Αν Κίνα δεν βοηθήσει, θα λύσουμε το πρόβλημα μόνοι μας». Και ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου συνέχιζε να απαντά στις ερωτήσεις των ανήσυχων δημοσιογράφων χωρίς να αναφέρει ότι το αεροπλανοφόρο δεν θα έφθανε στην επίμαχη περιοχή, παρά μόνο αφότου θα περνούσαν 15 ημέρες.

Το σόου με τις βόμβες

Μουσικό σόου ανέβηκε στη Βόρεια Κορέα που ολοκληρώνεται με την προβολή ψεύτικου βίντεο όπου πύραυλοι χτυπούν περιοχή των ΗΠΑ που καταστρέφεται. Η παράσταση δίνεται με την ευκαιρία της επετείου των γενεθλίων του ιδρυτή της χώρας Κιμ Ιλ Σουνγκ, παππού του σημερινού ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν.

Η τηλεόραση της Βόρειας Κορέας μετέδωσε απόσπασμα στο οποίο διακρίνεται σε μια μεγάλη σκηνή χορωδία να τραγουδά με τον σολίστ να βρίσκεται μπροστά. Τη στιγμή που φθάνει στην κορόνα ξεκινά πίσω του το βίντεο στο οποίο φαίνεται εκτόξευση πυραύλου που συναντά στον ουρανό και άλλους πυραύλους. Ολοι δείχνουν να κατευθύνονται στο αμερικανικό έδαφος. Μέσα από τις φλόγες ξεπροβάλλουν σταυροί νεκροταφείου και μια αμερικανική σημαία. Η παράσταση φαίνεται να δόθηκε την Κυριακή, μια ημέρα μετά την πραγματοποίηση μεγάλης στρατιωτικής παρέλαση στην Πιονγκγιάνγκ. «Οταν η παράσταση ολοκληρώθηκε, όλοι οι καλλιτέχνες αλλά και οι θεατές ξέσπασαν σε επιφωνήματα ενθουσιασμού», ακούγεται να σχολιάζει ο παρουσιαστής της βορειοκορεατικής τηλεόρασης, ενώ διακρίνεται ο Κιμ να χαιρετά τα πλήθη. Στη διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης, παρουσιάστηκε κι ένας νέος διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος.