Η εικόνα είναι στατική. Η γερμανική σημαία και δίπλα η αφίσα του κόμματος με το σύνθημα «αυτό το ευρώ έχει αποτύχει». Αλλά το μήνυμα που στέλνει η Φράουκε Πέτρι στο δωδεκάμισι λεπτών βίντεο που ανήρτησε χθες το απόγευμα στον προσωπικό της λογαριασμό στο facebook ήταν ένας μικρός πολιτικός σεισμός.
Με το βίντεο αυτό η πρόεδρος της ΑfD ανακοινώνει στην ηγεσία του κόμματος και την κοινή γνώμη ότι δεν θα διεκδικήσει να οδηγήσει αυτή το κόμμα στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, ούτε θα συμμετάσχει σε πιθανό δίδυμο ή ηγετικό σχήμα για τις εκλογές. Ταυτόχρονα συνδέει την παραίτησή της με το αίτημα να αποσαφηνιστούν οι στρατηγικοί στόχοι του κόμματος, με στόχο να καταστήσουν μεσοπρόθεσμα την ΑfD κυβερνητική δύναμη.
Ο αιφνιδιασμός ήταν απόλυτος. Ο Γεργκ Μόιτεν που μοιράζεται με την Πέτρι την προεδρία της ΑfD δεν είχε ιδέα για την απόφασή της. «Δεν είχα ενημερωθεί προηγουμένως» εξηγούσε χθες το απόγευμα ο Μόιτεν. Το τελευταίο διάστημα ωστόσο ήταν όλο και εμφανέστερη η απομόνωση της Πέτρι μέσα στο κόμμα της. Διαφωνεί με τη γραμμή της μετωπικής «ολοκληρωτικής αντιπολίτευσης» που πρεσβεύει ο «πατριάρχης» αντιπρόεδρος του κόμματος Αλεξάντερ Γκάουλαντ. Η Πέτρι θέλει επίσης να απομακρύνει από την AfD νεοναζιστικά βαρίδια, όπως ο επικεφαλής του κόμματος στη Θουριγγία Μπγιορν Χέκε, που λειτουργούν αποτρεπτικά στο να γίνει το κόμμα αποδεκτό από ευρύτερα στρώματα. Είναι πρόσωπα και απόψεις που «τρομάζουν» τους ψηφοφόρους, διαπίστωσε η Πέτρι στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά της. «Το εκλογικό δυναμικό του κόμματος υπολογιζόταν το 2015 σχεδόν στο 30%», είπε η Πέτρι, «από το περασμένο φθινόπωρο μειώνεται σταθερά πέφτοντας στο 14%».
Χειρότερη είναι η εικόνα που δίνουν οι δημοσκοπήσεις στις οποίες η ΑfD περιορίζεται πλέον σε μονοψήφια ποσοστά, ενώ πριν από μήνες πλησίαζε και το 20%. Ηταν η εποχή που η ΑfD φιλοδοξούσε να αντικαταστήσει τη Χριστιανική Ενωση της Μέρκελ στον πολιτικό χάρτη της Γερμανίας, όπως συνέβη με την Ακροδεξιά στην Αυστρία. Τότε καθόριζε την πολιτική αντιπαράθεση το Προσφυγικό που τροφοδοτούσε το ακροδεξιό, ευρωσκεπτικιστικό μόρφωμα με δυσαρεστημένους ψηφοφόρους από όλα τα κόμματα.
Η Μέρκελ όμως άντεξε στην πίεση της ΑfD. Και με την ύφεση στο μέτωπο του Προσφυγικού, παρά το σχεδόν ένα εκατομμύριο πρόσφυγες που δέχτηκε η Γερμανία, μειώνεται ραγδαία και η απήχηση της ΑfD. Η Ακροδεξιά στη Γερμανία δεν μπορεί να αποκτήσει ρίζες όπως στη Γαλλία, παρά το αδιαμφισβήτητο πολιτικό ταλέντο της Φράουκε Πέτρι που θέλει να γίνει η Λεπέν της Γερμανίας. Αυτό τροφοδοτεί εντονότατες εσωκομματικές κόντρες για το ιδεολογικό περιεχόμενο και τη στρατηγική στόχευση του κόμματος. Το δίλημμα είναι: είτε να παραμείνει στη γραμμή της μετωπικής αντιπολίτευσης και να ριζοσπαστικοποιηθεί ακόμη περισσότερο είτε να ακολουθήσει τη ρεάλπολιτικ που θα επιτρέψει στην ΑfD να συμμετάσχει σε κυβερνητικά σχήματα μετά το 2020. Αυτή είναι η πρόταση της Φράουκε Πέτρι στο ομοσπονδιακό συνέδριο του κόμματος το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στην Κολωνία.
Το ρίσκο για την έγκυο στο πέμπτο της παιδί 42χρονη Φράουκε Πέτρι είναι μεγάλο. Δεν αποκλείεται να έχει την τύχη που επιφύλαξε στον προκάτοχό της. Ο Χριστιανοδημοκράτης οικονομολόγος Μπερντ Λούκε, που είχε ιδρύσει την AfD ως αντίδραση στα προγράμματα διάσωσης του ευρώ και της Ελλάδας, έχασε την εσωκομματική μάχη από την ομάδα της Πέτρι και εγκατέλειψε το κόμμα. Το ίδιο μπορεί να συμβεί τώρα με την Πέτρι.
Θέλει να γίνει Λεπέν
Η Φράουκε Πέτρι, {ARXTR}το πρόσωπο της Εναλλακτικής για τη Γερμανία, ανοίγει τη μάχη στρατηγικής για το ΑfD. Με τη Μαρίν Λεπέν δεν τη συνδέουν μόνον ιδεολογικοί δεσμοί και πολιτικοί στόχοι. Ακολουθεί τα ίχνη της και στη μετατροπή του ακροδεξιού μορφώματος σε πολιτική δύναμη με στόχο την εξουσία. Αλλά η Γερμανία δεν είναι Γαλλία.