Τα στελέχη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ φαίνεται ότι εμμένουν στο σχέδιο αύξησης των επιτοκίων δανεισμού σε δολάρια άλλες δύο φορές φέτος. Η Fed εξακολουθεί να πιστεύει ότι η ανάπτυξη στις ΗΠΑ θα διαμορφωθεί στο 2% για ολόκληρο το 2017, παρά κάποια αρνητικά σημάδια που έρχονται από την οικονομική δραστηριότητα. Αυτή τη φορά τα στελέχη της τράπεζας θέλουν να δείξουν ότι η Fed δεν θέλει να κάνει πίσω από το σχέδιο αύξησης του κόστους δανεισμού που έχει εκπονήσει.

Οπως είπε στην τηλεόραση του Bloomberg ο πρόεδρος της Fed στο Ντάλας Ρόμπερλ Κάπλαν, εξακολουθεί να ισχύει το βασικό σενάριο για τρεις συνολικά αυξήσεις επιτοκίων φέτος. Εάν η ανάπτυξη είναι λίγο μικρότερη από το αναμενόμενο, τότε μπορεί η Fed να πατήσει λίγο φρένο, και εάν είναι υψηλότερη, τότε μπορεί να πατήσει κι άλλο γκάζι. Φέτος έχει γίνει ήδη μια αύξηση επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα.

Πολλοί επενδυτές πάντως ποντάρουν στο ότι φέτος θα πραγματοποιηθεί μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων. Αυτό προκύπτει από τις επενδύσεις που γίνονται σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, τα οποία συνδέονται με την πορεία του βασικού επιτοκίου δανεισμού σε δολάρια.

ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ. Το 2015 η Fed είχε προβλέψει ότι μπορεί να γίνουν ακόμη και τέσσερις συνολικά αυξήσεις, αλλά τελικά πραγματοποιήθηκε μόνο μία. Το ίδιο έγινε και το 2016 όταν οι προβλέψεις έκαναν λόγο για τέσσερις αυξήσεις στο κόστος δανεισμού, αλλά έγινε τελικά μία.

Το να μείνουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα τα επιτόκια για μεγάλο διάστημα προκαλεί σημαντικούς κινδύνους στην οικονομία. Ενας από τους μεγαλύτερους κινδύνους είναι ένα άλμα στον πληθωρισμό που θα μπορούσε να πλήξει τα πορτοφόλια των νοικοκυριών. Η ανεργία στις ΗΠΑ έχει ήδη υποχωρήσει σημαντικά και διαμορφώνεται κοντά στο 4,5%, ενώ ο πληθωρισμός πλησιάζει τον στόχο του 2% που έχει θέσει η κεντρική τράπεζα.