Φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος, δίχως να γνωρίζουν τον λόγο, παραλαμβάνουν τις τελευταίες εβδομάδες χιλιάδες καταναλωτές της ΔΕΗ αλλά και ιδιωτικών εταιρειών.
Το αναγνώρισαν χθες δημόσια ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Νίκος Μπουλαξής από τη Βουλή αλλά και η ΔΕΗ με ανακοίνωσή της, αποδίδοντας το γεγονός τόσο στην αυξημένη κατανάλωση ρεύματος τον φετινό χειμώνα λόγω εκτεταμένης χρήσης ηλεκτρικών συσκευών όσο και στις στρεβλώσεις των χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, γνωστών ως ΥΚΩ.
Ειδικά τον τρόπο υπολογισμού της χρέωσης ΥΚΩ ο Μπουλαξής τον χαρακτήρισε εξαιρετικά προβληματικό και στρεβλό, προαναγγέλλοντας ότι θα εισηγηθεί το επόμενο διάστημα στον Γιώργο Σταθάκη να αλλάξει.
Οι χρεώσεις ΥΚΩ είναι το ποσό που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές, είτε ανήκουν στη ΔΕΗ είτε σε ιδιώτες, προκειμένου να επιδοτούν το κόστος ηλεκτροδότησης των μη διασυνδεδεμένων νησιών καθώς και τα φθηνότερα ειδικά τιμολόγια ρεύματος, όπως το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) και το πολυτεκνικό.
ΤΑ ΚΟΣΤΗ. Πρόκειται δηλαδή για όλα αυτά τα κόστη που ναι μεν οι κυβερνήσεις διαφημίζουν ως κοινωνική πολιτική, αλλά στην πραγματικότητα πληρώνονται πανάκριβα από τους συνεπείς καταναλωτές. Κάθε χρόνο οι τελευταίοι καταβάλλουν για ΥΚΩ 600-800 εκατ. ευρώ, όπως είπε ο Νίκος Μπουλαξής, το 90% των οποίων αφορά την ηλεκτροδότηση των νησιών (και μόλις το 10% το ΚΟΤ), πλουτίζοντας στην ουσία τις πετρελαϊκές εταιρείες που προμηθεύουν με ντίζελ τις τοπικές μονάδες της ΔΕΗ. Κόστη που θα είχαν εξαλειφθεί αν η πολιτεία δεν κωλυσιεργούσε τόσα χρόνια τη διασύνδεση των νησιών με υποβρύχια καλώδια.
Η στρέβλωση έγκειται στον τρόπο τιμολόγησης από τις εταιρείες. Διότι τόσο το ρεύμα όσο και οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις όπως οι ΥΚΩ υπάγονται στον ίδιο ακριβώς κανόνα. Αμέσως μόλις κάποιος καταναλώσει παραπάνω ρεύμα και αλλάξει κλίμακα κατανάλωσης, επιβαρύνεται με τη χρέωση της υψηλότερης κλίμακας για όλη την ενέργεια που έκαψε και όχι μόνο για την επιπλέον ποσότητα. Ετσι συνέβη και φέτος τον χειμώνα, που τα κλιματιστικά δούλεψαν στο φουλ. Αν για παράδειγμα, όπως ανέφερε ο Μπουλαξής, ο καταναλωτής ξεπεράσει τις 2.000 κιλοβατώρες (π.χ. κάψει 2.100 Kwh), τότε θα χρεωθεί με βάση την αμέσως επόμενη κλίμακα, όχι μόνο για τις επιπλέον 100 Kwh, αλλά για το σύνολο της κατανάλωσης που έκανε.
ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ. Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες η κοινωνική πολιτική δεν πέφτει στις πλάτες των καταναλωτών, όπως ανέφερε ο Νίκος Μπουλαξής, αφού την αναλαμβάνει το κράτος, κάτι που θα μπορούσε να εξεταστεί και σε εμάς εδώ. Εναλλακτικά, ένα μέρος του κόστους θα μπορούσε να καλύπτεται από το κράτος και ένα μέρος να το επωμίζονται οι καταναλωτές, όχι όμως το σύνολο του ποσού, όπως συμβαίνει σήμερα.
Ούτως ή άλλως, στο θέμα ΥΚΩ εδώ και καιρό «μυρίζει» αυξήσεις, έστω και μικρές, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις από τους εμπλεκομένους. Βάσει του σχετικού νόμου, η ΔΕΗ πρέπει κάθε χρόνο να ανακτά (μέσω αυξήσεων) τα ποσά που αντιστοιχούν στην κάλυψη των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, αλλά λόγω πολιτικού κόστους αυτό έχει να γίνει από το 2012. Πλέον όμως αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση.
Ως αποτέλεσμα, η Επιχείρηση διεκδικεί αθροιστικά ένα ποσό 700 εκατ. ευρώ, το οποίο η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αμφισβητεί και γι’ αυτό έχει απαιτήσει από τους ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ να υπολογίσουν αναδρομικά τον λογαριασμό (ουδείς το είχε κάνει τα προηγούμενα χρόνια!), προκειμένου μέχρι τον Ιούνιο να της έχουν υποβάλει τα στοιχεία τους. Το νούμερο που θα προκύψει για την τριετία 2012-2015 είναι σίγουρο ότι θα είναι πολύ χαμηλότερο από τα 700 εκατ. ευρώ, με τις πληροφορίες να μιλούν για περίπου 300 εκατ. ευρώ. Ετσι, ναι μεν το καλοκαίρι η ΡΑΕ θα εισηγηθεί στον Γιώργο Σταθάκη τι ποσό πρέπει να ανακτηθεί, ωστόσο η τελική απόφαση είναι πολιτική, πόσω μάλλον αφού απαιτείται νομοθετική ρύθμιση. «Εμείς βγάζουμε τα νούμερα, από εκεί και πέρα το πώς θα πληρωθούν κι αν θα υπάρξει κρατική χρηματοδότηση είναι καθαρά πολιτική απόφαση», όπως είπε από τη Βουλή ο Μπουλαξής δείχνοντας προς τη μεριά του Σταθάκη.
ΘΕΛΟΥΝ ΑΥΞΗΣΕΙΣ. Οσο για τον υπουργό, το τελευταίο που θα ήθελε, όπως και κάθε πολιτικός, είναι να αυξηθούν στη διάρκεια της θητείας του τα τιμολόγια. Το σίγουρο λοιπόν είναι ότι ο Σταθάκης θα επιχειρήσει η εξίσωση να βγάλει μηδενικό αποτέλεσμα, ωστόσο δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα το πετύχει.
Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις σχετικά με την πώληση, εκτός από λιγνιτικών, και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ, ο πρόεδρος της ΡΑΕ είπε ότι αποτελούν θέμα διαπραγμάτευσης, στην οποία όμως δεν εμπλέκεται η Αρχή και άρα δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τι ακριβώς θα περιλαμβάνει η τελική συμφωνία.