Η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να ψηφίσει πρόσθετα μέτρα 3,6 δισ. ευρώ μέσω μειώσεων στις συντάξεις και στο αφορολόγητο το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου. Για να πάρει όμως μέτρα για το χρέος, όλα δείχνουν ότι θα χρειαστεί να περιμένει πολύ περισσότερο.
Η Κριστίν Λαγκάρντ από την Ουάσιγκτον, όπου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η εαρινή Σύνοδος του Ταμείου, φέρεται να συνέστησε στους παριστάμενους δημοσιογράφους κατά την εναρκτήρια συνέντευξη Τύπου να μην κρατούν την ανάσα τους σχετικά με το ελληνικό χρέος. Επανέλαβε δε το ίδιο μοτίβο απαιτήσεων: μεταρρυθμίσεις από την Ελλάδα, αναδιάρθρωση χρέους και λογικά πρωτογενή πλεονάσματα από την ευρωζώνη.

Το Βερολίνο όμως δεν εμφανίζεται ιδιαιτέρως πρόθυμο ενώ ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ ερωτηθείς αν το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο δήλωσε πως πρόκειται για «μία εύκολη ερώτηση στην οποία δεν υπάρχει εύκολη απάντηση». Αναλύοντας πόσο γενναιόδωρη και αλληλέγγυα έχει υπάρξει μέχρι σήμερα η ευρωζώνη έναντι της Ελλάδας με δάνεια η τελευταία δόση των οποίων πρέπει να πληρωθεί το 2060, με επιτόκια 1% και βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος τα οποία «δωρίζουν 6 δισ. ευρώ τον χρόνο», σημείωσε ότι «κανένας υπουργός δεν θέλει να δώσει μεγάλη ελάφρυνση τώρα διότι κάτι τέτοιο δεν είναι δημοφιλές στο εσωτερικό της χώρας του». Από την άλλη, πρόσθεσε, πολύ μικρή ελάφρυνση δεν θα είναι καλή για την Ελλάδα. Κάπου εδώ εμφανίστηκε αρκετά διστακτικός για το εάν θα έχει υπάρξει συμφωνία για το χρέος, έως τις 22 Μαΐου.

Ο παραδοσιακά αισιόδοξος Πιερ Μοσκοβισί ανέδειξε επίσης με τις τοποθετήσεις του τις δυσκολίες μετατροπής της πολιτικής συμφωνίας σε τεχνική. Στόχος, είπε, είναι να έχουμε μια συμφωνία έως τα τέλη Μαΐου. Εως τότε, σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, τα μέτρα θα έχουν ψηφιστεί. Οι αποφάσεις για το χρέος όμως ενδεχομένως ακόμα να αναζητούνται. Για άμεση εφαρμογή, ούτε λόγος. «Αν χρειαστεί, θα εφαρμοστούν μόνο μετά το τέλος του προγράμματος το 2018», επανέλαβε χθες ο επικεφαλής του ESM.
Οταν ο Σόιμπλε αγάπησε τον Τσίπρα
Στο τρίγωνο του διαβόλου Βερολίνο – Ουάσιγκτον – Αθήνα, ακόμα και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίσει τις προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης για τα πρωτογενή πλεονάσματα «πιο ρεαλιστικές» σε σχέση με αυτές του ΔΝΤ. Το Ταμείο απορρίπτει «παράλογα πλεονάσματα» πάνω από 1,5% του ΑΕΠ και προσγειώνει τις εκτιμήσεις του μεταξύ 1,5% και 2% για την περίοδο από το 2018 έως και το 2022. Η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το 3,5% του ΑΕΠ το έχει στο τσεπάκι.

Σε αυτό το φόντο, ο Σόιμπλε έφτασε να παίρνει το μέρος του Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να μην πει ναι στην άμεση διευθέτηση του χρέους. «Ατυχώς για το ΔΝΤ τα τελευταία δύο χρόνια οι προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι πιο ρεαλιστικές. Οι οικονομολόγοι κάποιες φορές πρέπει να αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα», ανέφερε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Η ερμηνεία για την ξαφνική επίθεση φιλίας του Σόιμπλε στην ελληνική κυβέρνηση μάλλον θα πρέπει να αναζητηθεί στην τοποθέτηση της Κριστίν Λαγκάρντ που είχε προηγηθεί. «Τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα αποφασιστούν για το ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει να είναι πιο λογικά διότι αυτά θα καθορίσουν το μέγεθος της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους που απαιτείται προκειμένου να καταστεί βιώσιμο», είχε τονίσει η επικεφαλής του ΔΝΤ. Ο Σόιμπλε όπως φαίνεται το 3,5% το θεωρεί εξαιρετικό μέγεθος στην τελική ευθεία της προεκλογικής περιόδου στη Γερμανία.

Νέο ορόσημοη 22α Μαΐου
Οσο η διαμάχη για το χρέος συνεχίζεται, τα σκληρά μέτρα έρχονται ολοένα και πιο κοντά.
Από την ερχόμενη Τρίτη με την επάνοδο της τρόικας στην Αθήνα θα μπει στην τελική ευθεία η σύνταξη των νομοσχεδίων και των επικαιροποιημένων Μνημονίων. Ο σχεδιασμός ορίζει την κατάθεση πολυνομοσχεδίου με μέτρα και προαπαιτούμενα την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου στη Βουλή και την άμεση ψήφισή τους έως τις 15 του μήνα με τα μάτια στραμμένα στο Eurogroup της 22ας Μαΐου. Αν θα πάρουμε κάτι για το χρέος σε εκείνο του Eurogroup, έστω σε επίπεδο διαγραμμάτων, δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο. Το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν θα υπάρξει καμία απόφαση η οποία να μπορεί να μεταφραστεί σε συγκεκριμένη ωφέλεια για την Ελλάδα διότι κάτι τέτοιο δεν θα περνούσε ούτε έξω από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.

Στην Ουάσιγκτον έως την Κυριακή θα αναζητηθεί η χρυσή τομή ανάμεσα στις απαιτήσεις του ΔΝΤ και τις αρνήσεις του Βερολίνου, έστω και ατύπως. Επίσημες αποφάσεις, διευκρινίζεται αρμοδίως, δεν αναμένονται. Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Χουλιαράκης και Δημήτρης Παπαδημητρίου θα έχουν αλλεπάλληλα ραντεβού με όλους τους εμπλεκομένους, από τη Λαγκάρντ και τον Τόμσεν έως τον Ντεϊσελμπλούμ, τον Μοσκοβισί, τον Σαπέν και, βέβαια, τον Σόιμπλε.