Στο ΠΑΣΟΚ δηλώνουν ικανοποιημένοι με τη μέχρι τώρα πορεία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Πέτυχαν την κοινοβουλευτική διεύρυνση που ήθελαν και ενδεχομένως ετοιμάζονται και γι’ άλλες προσθήκες, στο άμεσο μέλλον. Κατάφεραν, μέσα από συνεχείς συγκεντρώσεις και ομιλίες της Φώφης Γεννηματά, να περάσουν ένα νέο επικοινωνιακό προφίλ του χώρου, το οποίο –όπως τονίζουν στελέχη του κόμματος –έχει βρει αντίκρισμα στην κοινωνία. Αν αυτό το Σαββατοκύριακο περάσει χωρίς σοβαρές αναταράξεις στην Κεντρική Επιτροπή, στη Χαριλάου Τρικούπη θα μπορούν να ξεφυσούν ανακουφισμένοι και να σχεδιάσουν τα επόμενα βήματα, τουλάχιστον μέχρι τις 14 Μαΐου, όταν θα λάβει χώρα η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή της ΔΗΣΥ και θα πρέπει να συνεννοηθούν με τις υπόλοιπες συνιστώσες για το τελικό βήμα προς το Συνέδριο του προσεχούς Ιουνίου.
Με τη χθεσινή συνεδρίαση του Ενιαίου Πολιτικού Κέντρου αλλά και τη σημερινή Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, η Φώφη Γεννηματά επιχειρεί να τερματίσει τις εσωκομματικές διαφωνίες για τα οργανωτικά του Συνεδρίου του Ιουνίου. Από τη Χαριλάου Τρικούπη εξηγούν πως τα όργανα υπάρχουν για να εκφράζονται οι διαφωνίες –και αυτό αναμένεται να συμβεί, τονίζοντας ωστόσο πως η απόφαση όλων των συνιστωσών είναι συγκεκριμένη: μιλούν για ένα Συνέδριο με πολιτικό, θεσμικό, αλλά όχι οργανωτικό διακύβευμα, μιας και κανένα από τα κόμματα που απαρτίζουν τη Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν είναι έτοιμο να αυτοδιαλυθεί.
Αυτό δεν σημαίνει πως οι διαφωνίες μεταξύ των συνιστωσών έχουν παύσει οριστικά. Μιλώντας σε εσωτερικές συσκέψεις, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος έκανε λόγο για «εκλογή αρχηγού από τη βάση», ένα θέμα που στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν απαραίτητο μόνον εφόσον υπάρχουν κι άλλοι υποψήφιοι.
Παρ’ όλα αυτά, κανείς πλέον δεν θέλει να δίνει μεγάλη διάσταση στις ενδοπαραταξιακές συγκρούσεις και γι’ αυτόν τον λόγο η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να θέσει τις βάσεις της επόμενης μέρας. Η Χαριλάου Τρικούπη αποφάσισε πως η εσωστρέφεια δεν της ταιριάζει και στο εξής θα επιδιώξει να κάνει δυναμική αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ. Στελέχη του κόμματος θεωρούν πως η κυβέρνηση θα βάλει τη Δημοκρατική Συμπαράταξη στο στόχαστρο. Με αυτό κατά νου, τόσο χθες όσο και στη σημερινή Πολιτική Επιτροπή η Φώφη Γεννηματά σηκώνει τους τόνους της αντιπολίτευσης, κάνοντας ειδική αναφορά στη συμφωνία με τους θεσμούς, την οποία δεν θεωρεί θέσφατο, και στα εθνικά θέματα που αφορούν τις σχέσεις της χώρας με την Τουρκία. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη διεκδικεί για τον εαυτό της τον ρόλο της «σοβαρής αντιπολίτευσης», ενώ γνωρίζοντες μέσα στο κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη ξεκαθαρίζουν πως «όποιος ονειρεύεται συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν ξέρει από πολιτική».
Το Ποτάμι. Μια επιχείρηση να χαμηλώσουν οι τόνοι για τα ζητήματα της Κεντροαριστεράς βρίσκεται σε εξέλιξη και από πλευράς Ποταμιού. Με δεδομένη τη συγγενική πολιτική τους σχέση με την Ωρα Αποφάσεων και έπειτα από μια μακρά και έντονη περίοδο συγκρούσεων με τη ΔΗΣΥ, το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη άρχισε να επικεντρώνεται στα «μικρά της πολιτικής». Το Ποτάμι, λένε στελέχη της Σεβαστουπόλεως, είναι «πάνω απ’ όλα κίνημα» –το οποίο, για να υπάρξει, χρειάζεται ανανεωμένο στελεχικό δυναμικό. Με αυτόν τον σκοπό, ο επικεφαλής του κοινοβουλευτικού τομέα του κόμματος Γιώργος Μαυρωτάς, σε συνεργασία με τον οργανωτικό τομέα, επιχειρούν να κινητοποιήσουν τους εθελοντές και φίλους από την επαρχία, πραγματοποιώντας μια σειρά συναντήσεων με τους τοπικούς άρχοντες. Με αυτόν τον τρόπο στο Ποτάμι προσδοκούν να δημιουργήσουν έναν νέο μηχανισμό σύνδεσης της επαρχίας και να έρθουν πιο κοντά στην εκλογική τους βάση.