Η τελευταία δημοσκόπηση που ολοκληρώθηκε το πρωί της Πέμπτης έδινε μικρό προβάδισμα στον Εμανουέλ Μακρόν, με τη Λεπέν και τον Φιγιόν να τον ακολουθούν κατά πόδας. Γίνονταν επίσης υπολογισμοί για τον δεύτερο γύρο, στον οποίο τόσο ο Μακρόν όσο και ο Φιγιόν φαίνονται να νικούν την επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου. Ομως το βράδυ της Πέμπτης στη γαλλική εκλογική εξίσωση εισήλθε ένας αστάθμητος παράγοντας, τον οποίο φοβούνταν εδώ και καιρό οι αναλυτές. Η επίθεση στους αστυνομικούς στη Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων, την ώρα που οι διεκδικητές της προεδρίας έπαιρναν μέρος στο τελευταίο ντιμπέιτ, μπορεί, όπως εκτιμούν πολλοί, να αλλάξει την πολιτική ατμόσφαιρα στη χώρα και να επηρεάσει το σημαντικό ποσοστό των αναποφάσιστων που κατέγραφαν οι μετρήσεις μέχρι την τελευταία στιγμή.

Οι υποψήφιοι ανέστειλαν τις τελευταίες προεκλογικές τους εμφανίσεις χθες, με τη Μαρίν Λεπέν να περνά στην επίθεση και να ζητά να αποκατασταθούν άμεσα οι συνοριακοί έλεγχοι και να απελαθούν από τη Γαλλία όλοι οι ύποπτοι για τρομοκρατία που περιλαμβάνονται στις λίστες των Αρχών ασφαλείας. Σε αυτούς τους καταλόγους υπήρχε, όπως έγινε γνωστό, το όνομα του δράστη της επίθεσης κοντά στην Αψίδα του Θριάμβου, ο οποίος αφού σκότωσε έναν αστυνομικό και τραυμάτισε άλλους δύο, έπεσε νεκρός από τις σφαίρες συναδέλφων τους. Το Ισλαμικό Κράτος, που έσπευσε να αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, υποστήριξε ότι ο δράστης ήταν βέλγος υπήκοος, όμως ο υπουργός Εσωτερικών του Βελγίου ανακοίνωσε πως είχε γαλλική υπηκοότητα. Οι γαλλικές Αρχές πραγματοποίησαν έρευνες στο σπίτι του, λίγο μετά την επίθεση.

Η ρητορική των υποψηφίων. Ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος από το 2014 έως το 2016 είχε διατελέσει υπουργός Οικονομίας στη σοσιαλιστική κυβέρνηση, έσπευσε να διευκρινίσει ότι οι λύσεις δεν είναι τόσο απλές όσο αφήνει να εννοηθεί η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου. «Ακουσαν την κυρία Λεπέν να λέει ότι εάν ήταν εκείνη στην εξουσία, οι επιθέσεις θα είχαν αποφευχθεί» δήλωσε. «Δεν υπάρχει μηδενικός κίνδυνος. Οποιοσδήποτε ισχυρίζεται κάτι τέτοιο είναι και ανεύθυνος και ψεύτης». Σε χθεσινό του μήνυμα τόνισε: «Ας μην υποκύψουμε στον φόβο και στον διχασμό. Η γενιά μας πρέπει να ανταποκριθεί στην πρόκληση». Ο Μακρόν συνομίλησε με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος του ευχήθηκε καλή επιτυχία και ανακοίνωσε ότι δεν θα πραγματοποιήσει τις δύο προγραμματισμένες για χθες προεκλογικές συγκεντρώσεις επειδή δεν θέλει να επιβαρύνει άλλο τις αστυνομικές δυνάμεις. Κατέληξε σχολιάζοντας ως «λάθος» τη μείωση του αριθμού των εργαζομένων στις μυστικές υπηρεσίες πριν από δέκα χρόνια, όταν ήταν πρωθυπουργός ο σημερινός του αντίπαλος Φρανσουά Φιγιόν. Και ο συντηρητικός Φιγιόν σκλήρυνε τη ρητορική του: «Βρισκόμαστε σε πόλεμο. Ή εμείς ή αυτοί» είπε, ελπίζοντας στους αναποφάσιστους.

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ συγκάλεσε χθες το συμβούλιο ασφαλείας, έπειτα από το οποίο ο πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ είπε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας βρίσκονται σε πλήρη κινητοποίηση για να βοηθήσουν τους 50.000 αστυνομικούς που ήδη περιπολούν στους δρόμους των γαλλικών πόλεων. «Εναπόκειται σε εμάς να μην υποκύψουμε στον φόβο και στην τρομοκρατία και να μην παίξουμε το παιχνίδι των εχθρών μας» δήλωσε. «Τίποτα δεν θα εμποδίσει τις δημοκρατικές διαδικασίες».

ΑΣΤΑΘΜΗΤΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ. Η επίθεση άλλαξε την ατζέντα των εκλογών, κάνοντας κυρίαρχο το θέμα της εθνικής ασφάλειας και δυσκολεύοντας έτσι ακόμα περισσότερο την πρόβλεψη για τις αυριανές κάλπες. Εκφράζοντας όλο αυτόν τον καιρό πιο σκληρές θέσεις στα θέματα ασφάλειας και μετανάστευσης, θεωρείται ότι ίσως οι απόψεις της Λεπέν και του Φιγιόν να επηρεάσουν πιο έντονα κάποιους ψηφοφόρους.

Ομως οι επιθέσεις που γίνονται πολύ κοντά στις εκλογές, όπως εκείνες του Νοεμβρίου του 2015 λίγο πριν από τις τοπικές εκλογές και η επίθεση στο εβραϊκό σχολείο λίγο πριν από τις προεδρικές του 2012, δεν φάνηκε να επηρεάζουν το αποτέλεσμα. Τον Φεβρουάριο, η επίθεση, με μαχαίρι, σε φαντάρο στο Λούβρο δεν φάνηκε να παίζει ρόλο στις μετρήσεις της κοινής γνώμης, στις οποίες οι ψηφοφόροι εμφανίζονται να αναδεικνύουν σε βασικά θέματα την ανεργία και την έλλειψη αξιοπιστίας των πολιτικών.

«Οι Βρυξέλλες τρέμουν το αποτέλεσμα»

Η ανησυχία που προκλήθηκε από την επίθεση στο κέντρο του Παρισιού είναι έκδηλη και στις Βρυξέλλες. Ανώτεροι αξιωματούχοι δήλωσαν σε δημοσιογράφους ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο σχέδιο για την περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές η Μαρίν Λεπέν η οποία ζητά να αποχωρήσει η Γαλλία, που αποτελεί τη δεύτερη ισχυρότερη οικονομία της ΕΕ, από την Ενωση. «Εάν η Μαρίν Λεπέν κερδίσει τις εκλογές, η Ευρωπαϊκή Ενωση όπως τη γνωρίζουμε θα σταματήσει να υφίσταται» δήλωσε ανώτατος ευρωπαίος αξιωματούχος. «Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να εξετάσουμε άλλα μοντέλα… Δεν διαθέτουμε Σχέδιο Β. Οι Βρυξέλλες τρέμουν το αποτέλεσμα της Κυριακής». Ακόμα όμως και εάν δεν προκύψει κάποιο αποτέλεσμα-έκπληξη, οι Βρυξέλλες ανησυχούν ότι κανείς από τους υποψήφιους προέδρους δεν θα μπορέσει να οδηγήσει τη γαλλική οικονομία σε ανάκαμψη.