Στο ψαχνό χτυπούν πλέον τους διαδηλωτές οι δυνάμεις ασφαλείας και οι παραστρατιωτικές οργανώσεις της Βενεζουέλας. Στις μεγάλες συγκεντρώσεις της Τετάρτης τρία άτομα που διαδήλωναν εναντίον της κυβέρνησης Μαδούρο δολοφονήθηκαν, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων σε επτά την τελευταία εβδομάδα. Η αντιπολίτευση διοργάνωσε και χθες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε πολλές πόλεις της χώρας, όπου το κύμα των οργισμένων από την ανέχεια και τη βίαιη καταστολή πολιτών διογκώνεται μέρα με την ημέρα.
Στις περισσότερες πόλεις έχουν αναπτυχθεί μονάδες της εθνοφρουράς καθώς και μέλη παραστρατιωτικών οργανώσεων, των λεγόμενων Colectivos, που επιτίθενται στους διαδηλωτές με δακρυγόνα, σφαίρες πλαστικές αλλά και κανονικές και άλλα όπλα. Η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και εξελίσσεται σε εμφύλιο σπαραγμό, ενώ ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο αγνοεί τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας να επιτρέψει την ειρηνική διεξαγωγή των διαδηλώσεων.
Η οικτρή οικονομική κατάσταση μιας από τις μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες του κόσμου και ο πληθωρισμός που έφτασε σε τριψήφια ποσοστά και υπάρχει μεγάλη έλλειψη προϊόντων όπως τρόφιμα, φάρμακα και ρουχισμός, έχουν ωθήσει τους Βενεζουελάνους στους δρόμους να ζητούν τη διενέργεια εκλογών. Πριν από λίγες ημέρες η κυβέρνηση, μέσω του Ανώτατου Δικαστηρίου, προσπάθησε να αφαιρέσει από το Κοινοβούλιο της χώρας κάθε εξουσία και να τη μεταφέρει στους δικαστές. Αυτό έγινε επειδή στις τελευταίες εκλογές την κοινοβουλευτική πλειοψηφία κέρδισε η αντιπολίτευση, η οποία κατηγορεί τον Μαδούρο ότι θέλει να παραμείνει στην εξουσία όσο περισσότερο μπορεί, διώκοντας τους πολιτικούς του αντιπάλους και καταργώντας όλους τους θεσμούς.
Σύρραξη χωρίς τέλος
«Ηρθε η ώρα να κατανοήσουν οι ένοπλες δυνάμεις ότι προστατεύουν διεφθαρμένους ηγέτες και όχι τον λαό της Βενεζουέλας» δήλωσε χθες ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Χόρχε Μιλάν, που εκπροσωπεί τη φτωχική γειτονιά του Καράκας με την ονομασία 23 Ιανουαρίου, η οποία κάποτε ήταν κυβερνητικό προπύργιο. Ηδη υπάρχουν πληροφορίες πως πολλά μέλη των δυνάμεων ασφαλείας που υποφέρουν από οικονομική ανέχεια φοβούνται ότι θα πρέπει να επιτεθούν στους συμπατριώτες τους και πλέον εκφράζουν ανοιχτά την αντίθεσή τους στην κυβέρνηση, αρνούνται να ακολουθήσουν τις διαταγές των ανωτέρων τους και παραιτούνται μαζικά. Γι’ αυτό τον λόγο ο Μαδούρο έχει στραφεί προς τις παραστρατιωτικές οργανώσεις, τις οποίες εξοπλίζει ανεξέλεγκτα. Στην πρόσφατη διαδήλωση τα δύο από τα τρία θύματα ήταν μαθητές που δολοφονήθηκαν από μέλη των παραστρατιωτικών Colectivos. Στη μία περίπτωση, κατά την οποία έχασε τη ζωή του ο 17χρονος Κάρλος Μορένο, εκατοντάδες μέλη των Colectivos περικύκλωσαν διαδηλωτές και άρχισαν να ρίχνουν δακρυγόνα πριν αρχίσουν να πυροβολούν το πλήθος. Φόβους ότι τα επεισόδια θα πάρουν μεγάλες διαστάσεις προκάλεσε η ανακοίνωση της αστυνομίας ότι ελεύθερος σκοπευτής δολοφόνησε μέλος της εθνοφρουράς σε προάστιο του Καράκας.
Σύμφωνα με τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περισσότεροι από 500 άνθρωποι συνελήφθησαν στις διαδηλώσεις και 330 από αυτούς κρατούνται ακόμα. «Ανησυχούμε για τις τελευταίες εξελίξεις στη Βενεζουέλα και προτρέπουμε να γίνουν όλες οι προσπάθειες ώστε να περιοριστεί η ένταση και να αποφευχθούν άλλες συγκρούσεις» δήλωσε εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.
Επανάληψη του σκηνικού
Ο 54χρονος Νικολάς Μαδούρο που εξελέγη το 2013, καλεί τους οπαδούς του να πραγματοποιήσουν αντιδιαδηλώσεις και επιμένει ότι δεν θα ανεχθεί όσους θέλουν να τον ανατρέψουν. Οι συνεχείς διαδηλώσεις θυμίζουν ένα ανάλογο κύμα αντικυβερνητικών αντιδράσεων το 2014, όταν πολίτες που στήριζαν την αντιπολίτευση είχαν στήσει οδοφράγματα και μάχονταν με την αστυνομία επί τρεις μήνες. Τότε οι διαδηλώσεις τελικά είχαν εξασθενήσει λόγω κούρασης αυτών που συμμετείχαν και βίαιης καταστολής.
Ωστόσο η κατάρρευση της οικονομίας, οι ελλείψεις αγαθών που φέρνουν τον μέσο πολίτη να πρέπει να περιμένει επί πολλές ώρες στην ουρά για να προμηθευθεί ένα καρβέλι ψωμί και η καλύτερη οργάνωση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, φαίνεται ότι οδηγούν σε νέο γύρο διαδηλώσεων με αίτημα τη διεξαγωγή εκλογών. Βέβαια, οι επικριτές της κυβέρνησης φοβούνται ότι το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα, που ηττήθηκε στις βουλευτικές εκλογές του 2015, δεν θα επιτρέψει νέες δίκαιες εκλογές. Οι εκλογές για την ανάδειξη κυβερνητών στα κρατίδια ήταν προγραμματισμένες να διεξαχθούν πέρσι, αλλά αναβλήθηκαν επ’ αόριστον και είναι άγνωστο αν και πότε θα διεξαχθούν.
«Στο παρελθόν, η αντιπολίτευση προσπαθούσε να ανατρέψει τον τσαβισμό, κάτι που ήταν μη ρεαλιστικό» σχολιάζει ο πρόεδρος του think tank για τον Δια-αμερικανικό Διάλογο Μάικλ Σίφτερ. «Αυτή τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά. Το αίτημα είναι απλό και ξεκάθαρο: προκήρυξη εκλογών. Ο,τι πιο δημοκρατικό».