Πέμπτη, 20 Απριλίου 2017, τρεις ημέρες πριν από τον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, ώρα 20:45. Οι γάλλοι τηλεθεατές που είναι συντονισμένοι στη συχνότητα του τηλεοπτικού σταθμού France 2 προκειμένου να παρακολουθήσουν ζωντανά τις διαδοχικές συνεντεύξεις των 11 υποψηφίων ακούνε την Μαρίν Λεπέν να καυχάται πως με εκείνη στο τιμόνι όλοι οι δράστες των επιθέσεων που έχουν στοιχίσει τη ζωή 230 ανθρώπων στη Γαλλία την τελευταία διετία θα είχαν εξουδετερωθεί προτού προλάβουν να δράσουν, «είτε θα ήταν φυλακή είτε θα είχαν απελαθεί». Και ξαφνικά αυτό που πολλοί φοβούνταν, μια επίθεση στο παρά ένα των κρίσιμων όσο και αμφίρροπων εκλογών, αρχίζει να γίνεται πραγματικότητα.

Ενα όχημα της αστυνομίας ήταν σταθμευμένο στο κόκκινο φανάρι στο ύψος του αριθμού 104 της Λεωφόρου των Ηλυσίων Πεδίων, κοντά στον σταθμό του Μετρό Franklin Roosevelt. Ενα αυτοκίνητο σταμάτησε δίπλα του, ένας άνδρας βγήκε και άνοιξε πυρ με αυτόματο όπλο σκοτώνοντας επί τόπου έναν αστυνομικό. Κατόπιν τράπηκε σε φυγή βάζοντας στο στόχαστρο και άλλους αστυνομικούς, τραυματίζοντας σοβαρά δύο μέχρι που έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά. Ηταν όμως μόνος; «Ο ένοπλος φαίνεται να έδρασε μόνος», δήλωνε στο ραδιόφωνο του RTL εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών. Αυτόπτες μάρτυρες όμως δήλωναν πως από το αυτοκίνητο βγήκαν δύο άτομα. Πληροφορίες ήθελαν επίσης μία τουρίστρια να τραυματίστηκε ελαφρά στο γόνατο από θραύσματα.

Στη διασημότερη λεωφόρο του Παρισιού επικράτησε πανικός. «Ακούγονταν κραυγές, ο κόσμος άρχισε να τρέχει. Οι αστυνομικοί έκαναν έκκληση να απομακρυνθούν όλοι. Εψαχναν τον κόσμο και ζητούσαν να ανοίξουν τα παλτά τους». Οι πολίτες αναζητούσαν καταφύγιο στα καταστήματα, που κατέβασαν ρολά. Αλλοι μαγαζάτορες σε παρακείμενους δρόμους έκρυβαν τους πελάτες στα υπόγεια. Η περιοχή αποκλείστηκε. Τρεις σταθμοί του μετρό έκλεισαν. Λίγο αργότερα αστυνομικές πηγές αποκάλυπταν πως ο δράστης που σκοτώθηκε ήταν γνωστός στη Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Ασφάλειας (DGSI): το όνομά του περιλαμβανόταν στο περίφημο αρχείο S όπου καταγράφονται όσοι αποτελούν εν δυνάμει απειλή για την ασφάλεια του κράτους. Αυτούς, όσους δηλαδή από αυτούς έχουν διπλή υπηκοότητα, θέλει να απελάσει η επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου. Λίγα λεπτά αργότερα, αστυνομική πηγή δήλωνε στο Reuters πως οι Αρχές είχαν εκδώσει ένταλμα σύλληψης για έναν δεύτερο ύποπτο, «που έφτασε στη Γαλλία από το Βέλγιο», τη χώρα όπου είχαν γεννηθεί ή μεγαλώσει πολλοί από τους δράστες των επιθέσεων με τους 130 νεκρούς στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου 2015.

Στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ο Φρανσουά Ολάντ συσκεπτόταν με τον πρωθυπουργό Μπερνάρ Καζνέβ και τον υπουργό Εσωτερικών Ματιάς Φεκλ. Επισήμως, κανείς δεν είχε μιλήσει ακόμα στη Γαλλία για τρομοκρατική επίθεση –αν και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών είχε δηλώσει ξεκάθαρα πως οι αστυνομικοί «μπήκαν εσκεμμένα στο στόχαστρο». Πρώτος χρησιμοποίησε αυτές τις λέξεις στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ο Ντόναλντ Τραμπ: «Φαίνεται πως πρόκειται για ακόμα μία τρομοκρατική επίθεση», δήλωσε, αφού πρώτα διαβίβασε τα συλλυπητήρια του στον λαό της Γαλλίας. Ακολούθησε από το προεδρικό μέγαρο ο Φρανσουά Ολάντ που εξέφρασε την πεποίθηση πως η επίθεση είναι τρομοκρατική. Ελάχιστα λεπτά μετά η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος διεκδικούσε την ευθύνη για την επίθεση μέσω του προπαγανδιστικού της πρακτορείου Amaq κατονομάζοντας μάλιστα τον δράστη ως “Αμπού Γιουσίφ ο Βέλγος”.

Οι Γάλλοι γνώριζαν πως η τρομοκρατία καραδοκεί. Μόλις την Τρίτη συνελήφθησαν στη Μασσαλία δύο άνδρες που σχεδίαζαν, σύμφωνα με τις Αρχές, να επιτεθούν «εντός των ημερών» στο αρχηγείο κάποιου από τους προεδρικούς υποψηφίους. Οσο εξελισσόταν η επίθεση, ο πανικός, οι έρευνες στα Ηλύσια Πεδία και στη συνέχεια οι έρευνες στο σπίτι του νεκρού δράστη, οι υποψήφιοι συνέχιζαν τις συνεντεύξεις τους στους δημοσιογράφους του France 2, κάποιοι όπως ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Φρανσουά Φιγιόν, κάνοντας αναφορά στην επίθεση και δη αποτίνοντας φόρο τιμής στους αστυνομικούς, άλλοι χωρίς να πουν λέξη για αυτήν στο πλατό, οι περισσότεροι στέλνοντας tweets από τα παρασκήνια. Παίρνοντας τον λόγο τελευταίος, μετά τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας, ο Φιγιόν, προφανώς καθόλου τυχαία, έκανε συνειδητή προσπάθεια να φανεί και αυτός ιδιαίτερα σκληρός σε θέματα τρομοκρατίας και ασφάλειας –σχεδόν όσο και η Λεπέν. Αμφότεροι ανακοίνωσαν πως ακυρώνουν τις προγραμματισμένες για σήμερα τελευταίες προεκλογικές τους συγκεντρώσεις, o δε Φιγιόν ζήτησε την αναστολή της προεκλογικής εκστρατείας. Οι Γάλλοι θα ψηφίσουν την Κυριακή υπό το κράτος του φόβου –με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει.