Εκατοντάδες άνθρωποι άρχισαν να συγκεντρώνονται το Σάββατο στην καρδιά της Ουάσινγκτον για να πάρουν μέρος σε διαδήλωση και πορεία προς το Καπιτώλιο, έδρα του Κονγκρέσου,για την υπεράσπιση της επιστημονικής έρευνας.

Στις ΗΠΑ οιδιαδηλωτές θέλουν να καταγγείλουν το γεγονός ότι η επιστημονική έρευνα απειλείται από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.Συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται και σε άλλες πολιτείες, όπως η Νέα Υόρκη, που ενώνουν τη φωνή τους με τις 600 πορείες για την επιστήμη που πραγματοποιήθηκαν σε όλον τον πλανήτη, από τη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία, μέχρι τη Γκάνα, τη Βρετανία (Λονδίνο) και τη Γαλλία (Παρίσι).

«Είμαι ανήσυχη για την ρητορική αυτής της κυβέρνησης κατά της επιστήμηςκαι για την έλλειψη επιστημονικής γνώσης εκ μέρους της» εξηγεί η Κάθι Ελγουντ, 60χρονη βιοχημικός, που αψήφησε την βροχή για να βρεθεί στο National Mall.«Πρέπει να καταλάβουν ότι τα επιστημονικά γεγονότα είναι απολιτικά και να ακούσουν τους επιστήμονες» αναφέρει.

«Αν ο πρόεδρος Τραμπ μπορέσει να επιβάλει τις αποφάσεις του, η επιστήμη κινδυνεύει. Αλλά νομίζω ότι θα υπάρξει μεγάλη αντίσταση στο Κονγκρέσο» λέει και η 70χρονη βιολόγος Ελίζαμπεθ Τζόνστον.

«Οι ερευνητές αντιλαμβάνονται όλο και περισσότερο ότι τα επιστημονικά γεγονότα πάρα πολύ συχνά αγνοούνται στον δημόσιο διάλογο και αντικαθίστανται από απόψεις και ιδεολογικές δοξασίες» είπε πριν από λίγες ημέρες ο Ρας Χολτ, πρόεδρος της Αμερικανικής Ενωσης για την Προώθηση της Επιστήμης (AAAS), της μεγαλύτερης οργάνωσης επιστημόνων στον κόσμο, με 120.000 μέλη.Το φαινόμενο αυτό εμφανίσθηκε εδώ και πολλές δεκαετίες και επιδεινώθηκε πρόσφατα, δήλωσε αυτός ο πυρηνικός επιστήμονας, πρώην μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, επισημαίνοντας το γεγονός ότι το μερίδιο του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού που προορίζεται για την επιστήμη είναι όλο και μικρότερο μετά τη δεκαετία του ’60.

«Δε μπορούμε απλώς να σταυρώσουμε τα χέρια και να κάνουμε την υπόθεση ότι όλος ο κόσμος αντιλαμβάνεται σε ποιον βαθμό η επιστήμη είναι κρίσιμης σημασίας για την οικονομία, την εθνική ασφάλεια, το περιβάλλον, την υγεία και πολλά άλλα πράγματα» τόνισε από την πλευρά του ο Ερικ Ντέιβιντσον, πρόεδρος της Αμερικανικής Ενωσης Γεωφυσικής, μιλώντας για τη σημερινή πορεία στην οποία συμμετέχουν 220 επιστημονικές οργανώσεις και ερευνητικά ινστιτούτα από όλον τον κόσμο.

«Εχουμε ανάγκη την αμερικανική τεχνολογία και καινοτομία για να επιλύσουμε το πρόβλημα» της κλιματικής αλλαγής, δήλωσε ο Μάιλς Αλεν, επικεφαλής του προγράμματος κλιματικής έρευνας του πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Λίγο μετά την άφιξή του στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ υπέγραψε διατάγματα αποξήλωσης των μέτρων περιβαλλοντικής προστασίας που είχε εισαγάγει ο πρόεδρος Ομπάμα και διόρισε επικεφαλής της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος τον αρνητή του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής Σκοτ Προύιτ.

Ο ίδιος ο Τραμπ είχε δηλώσει κατά την προεκλογική εκστρατεία του ότι η κλιματική αλλαγή είναι «φάρσα» και υποσχέθηκε να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Στο πρώτο του σχέδιο για τον Προϋπολογισμό ο αμερικανός πρόεδρος προτείνει μείωση κατά 31% των πόρων που προορίζονται για την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος και μειώσεις στη χρηματοδότηση της έρευνας στα εθνικά ινστιτούτα υγείας.

Οι οργανωτές της πορείας επιμένουν στον μη πολιτικό χαρακτήρα της. Ωστόσο, ορισμένοι επιστήμονες φοβούνται μήπως θεωρηθεί από τους συντηρητικούς ως αριστερή εκδήλωση.«Μία πορεία δε μπορεί να αναδείξει τη σημασία της έρευνας, κυρίως για κλίμα, στους πολιτικούς μας και στους Αμερικανούς που αγνοούν τελείως την επιστήμη» λέει ο Ρόμπερτ Γιανγκ, καθηγητής Γεωλογίας στο Western Carolina University.«Οι επιστήμονες πρέπει να αλλάξουν τον τρόπο επικοινωνίας τους με αυτές τις ομάδες των Αμερικανών» θεωρεί, αναφερόμενος στους χαμηλής μόρφωσης αγροτικούς πληθυσμούς ή τους εργατικούς πληθυσμούς των μικρών φτωχών πόλεων, που αποτέλεσαν και τον πυρήνα των ψηφοφόρων του Τραμπ.Ο φόβος του είναι μήπως η δεξιά κατηγορήσει τους οργανωτές ότι χειραγωγούνται από την αριστερά και ισχυρισθεί ότι η επιστήμη δεν αποτελεί παρά πρόσχημα για την πορεία.

Η ιδέα της Πορείας για την Επιστήμη γεννήθηκε μετά την ορκωμοσία Τραμπ, όταν Πορείες των Γυναικών οργανώθηκαν στις ΗΠΑ και άλλες χώρες για την υπεράσπιση των ατομικών δικαιωμάτων, κατεβάζοντας στους δρόμους περισσότερα από δύο εκατομμύρια γυναίκες.

Αλλη μία πορεία, αυτή την φορά για το κλίμα, θα οργανωθεί στις 29 Απριλίου.