Οι Φινλανδοί αρχίζουν να γίνονται πιο αισιόδοξοι για την πορεία της οικονομίας τους. Η χώρα που μέχρι πρότινος αντιμετώπιζε σημαντικά προβλήματα τώρα έχει αρχίσει να δείχνει σημάδια σημαντικής προόδου, ύστερα από χρόνια σκληρών περικοπών στον προϋπολογισμό και αυξήσεις των φόρων. Οπως είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg ο υπουργός Οικονομικών Πετερι Ορπο, η Φινλανδία μπορεί να καταφέρει να αποφύγει την εφαρμογή περισσότερης λιτότητας.

Για να πετύχει την ανάκαμψη, η Φινλανδία αναγκάστηκε μεταξύ άλλων να αποδεχτεί συμφωνία μείωσης του εργατικού κόστους, αναγκάζοντας τους εργαζομένους να απασχολούνται περισσότερες ώρες με λιγότερα χρήματα. Η Φινλανδία ευνοείται επειδή το τελευταίο διάστημα το εργατικό κόστος αυξάνεται πιο γρήγορα σε ανταγωνίστριες χώρες όπως είναι η Γερμανία και η Σουηδία. Κύριος στόχος της κυβέρνησης είναι επίσης να μειωθούν οι εισοδηματικές ανισότητες μέσα στη χώρα.

«Είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε αφήσει πίσω μας την ύφεση» ανέφερε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ο Ορπο. Φέτος η οικονομία της χώρας αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 1,6%, σύμφωνα με προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας της χώρας. Το σημαντικό είναι ότι η οικονομία κερδίζει μια ευρύτερη αναπτυξιακή βάση λόγω της ανάκαμψης στις εξαγωγές και την ενίσχυση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Η ανεργία πάντως εξακολουθεί να παραμένει αγκάθι καθώς διαμορφώνεται κοντά στο 9%, ποσοστό υψηλό για τα δεδομένα της χώρας.

Το 2015 η Φιλανδία κατάφερε να ξεφύγει από ύφεση που κράτησε τρία ολόκληρα χρόνια. Η οικονομική κρίση στη χώρα προκλήθηκε λόγω της μείωσης της εμπορικής δραστηριότητας με τη Ρωσία λόγω της επιβολή ευρωπαϊκών κυρώσεων στη Μόσχα, τα προβλήματα στη βιομηχανία χάρτου και τις ανησυχίες για την πορεία της φινλανδικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών Nokia Oyj. Τώρα η κυβέρνηση περιμένει αύξηση των εξαγωγών με αιχμή του δόρατος την παραγωγή οχημάτων, χάρτου και της ναυπήγησης νέων πλοίων.