Η πολιτική αβεβαιότητα, οι γεωπολιτικές εντάσεις, αλλά και οι μεγάλες ανισότητες αποτελούν κινδύνους που μπορεί να εκτροχιάσουν την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Οι ηγέτες των ισχυρότερων οικονομιών στον κόσμο που παραβρέθηκαν στην εξαμηνιαία σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας η οποία πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον ανέφεραν στο κοινό ανακοινωθέν τους ότι τα προβλήματα που έχουν παραμείνει στον απόηχο των κρίσεων, τα υψηλά επίπεδα κρατικού χρέους, η χαμηλή αύξηση της παραγωγικότητας και οι δημογραφικές προκλήσεις εξακολουθούν να αποτελούν τροχοπέδη για τον ανεπτυγμένο κόσμο.
Πιέζει ο Τραμπ. Αίσθηση προκάλεσε επίσης το γεγονός ότι αυτή τη φορά στο κοινό ανακοινωθέν δεν υπήρξε καμία ρητή δέσμευση για την καταπολέμηση του προστατευτισμού στο εμπόριο, κάτι που θεωρείται ότι έγινε έπειτα από πιέσεις των ΗΠΑ. Οι πιέσεις αυτές εκδηλώνονται στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ να μειώσει με κάθε τρόπο το μεγάλο εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ. Η Ουάσιγκτον αυτό το διάστημα εξετάζει σε ποιο βαθμό θα υλοποιήσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις Τραμπ, ο οποίος είχε κάνει λόγο για υιοθέτηση πολύ σκληρών πολιτικών προστατευτισμού, προκειμένου να ευνοήσει τις αμερικανικές βιομηχανίες και τους εργαζομένους τους. Επειδή για το κοινό ανακοινωθέν του Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας πρέπει να δώσουν το πράσινο φως όλοι οι συμμετέχοντες –υπουργοί Οικονομικών και κεντρικοί τραπεζίτες –αυτή η αλλαγή θέσης της αμερικανικής κυβέρνησης όσον αφορά το παγκόσμιο εμπόριο αντικατοπτρίζεται πλέον στα αποτελέσματα της συνάντησης.
Στο κοινό ανακοινωθέν των χωρών – μελών του ΔΝΤ έγινε επίσης ιδιαίτερη αναφορά στις ανισότητες που μαστίζουν μεγάλο μέρος του πλανήτη. Η παρατεταμένη περίοδος χαμηλής ανάπτυξης έχει φέρει στο προσκήνιο ανησυχίες που έχουν δημιουργηθεί από όσους έχουν μείνει πίσω, αναφέρεται. Είναι πολύ σημαντικό να διασφαλιστεί ότι όλοι έχουν την ευκαιρία να επωφεληθούν από την ενοποίηση της παγκόσμιας οικονομίας και την τεχνολογική πρόοδο, προειδοποίησε ακόμη το ΔΝΤ.