Στα κλιμάκια των θεσμών που φτάνουν τις επόμενες ώρες στην Αθήνα στρέφει το βλέμμα του το Μαξίμου επιχειρώντας να δώσει τη διάσταση ενός success story στη διαφαινόμενη ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Το υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα για το 2016 αποτελεί το ισχυρότερο όπλο στη φαρέτρα της κυβέρνησης όχι μόνο στο επίπεδο των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους αλλά και στο εσωτερικό πεδίο. Πάνω σ’ αυτό θα βασίσει το Μαξίμου το αφήγημα της επιστροφής στην ανάπτυξη στοχεύοντας σε καθαρό πολιτικό πεδίο έως το 2019 –να μην εφαρμοστούν, δηλαδή, μέτρα πλην αυτών που έχουν κλειδώσει με τη συμφωνία της Μάλτας και πρακτικά θα αφορούν την επόμενη κυβέρνηση. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, άλλωστε, κάνει λόγο για «καθαρό ορίζοντα διετίας».
Τελευταίο αλλά όχι έσχατο κομμάτι του παζλ, όμως, αποτελούν τα μέτρα για το χρέος. Τα μηνύματα από την Ουάσιγκτον και την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ ήταν μεν θετικά, αλλά οι αντιστάσεις του Βερολίνου παραμένουν ισχυρές, κυρίως λόγω των γερμανικών εκλογών το φθινόπωρο. Ετσι, είναι πολύ πιθανό, παρά τις περί του αντιθέτου κυβερνητικές διακηρύξεις, το Eurogroup της 22ας Μαΐου να οδηγήσει μεν στο κλείσιμο της αξιολόγησης, αλλά όχι και στη συνολική συμφωνία που να περιλαμβάνει το χρέος. Κάτι που μπορεί να γίνει, σύμφωνα με εκτιμήσεις, έως τα τέλη Μαΐου – αρχές Ιουνίου ούτως ώστε να προλάβει και η ΕΚΤ να εγκρίνει –όπως θα ήθελε η κυβέρνηση –την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Η ελληνική πλευρά θεωρεί την τεχνική συμφωνία κλεισμένη και τυπικά θα ολοκληρωθεί με τις εκ του σύνεγγυς διαπραγματεύσεις έως το τέλος του μήνα ούτως ώστε να έρθει στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί για αφορολόγητο, συντάξεις κ.τ.λ. Η ψήφισή τους θα γίνει από τη Βουλή μέχρι τις 15 Μαΐου (σ.σ. ακούγεται ήδη ως επικρατέστερη ημερομηνία η 12η Μαΐου), ώστε να ανοίξει ο δρόμος για το πράσινο φως του Eurogroup.
ΑΛΛΑΓΗ ΑΤΖΕΝΤΑΣ. Στο εσωτερικό πολιτικό πεδίο το success story προϋποθέτει καταρχήν την αλλαγή της ατζέντας και το τέλος των συζητήσεων για την αξιολόγηση. Επιδίωξη του Πρωθυπουργού και των επιτελών της κυβέρνησης είναι να τονιστεί η «έξοδος από τα Μνημόνια και την επιτροπεία» με το τέλος του προγράμματος το 2018, ενώ ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, ανεξαρτήτως του αν θα προχωρήσει ή όχι σε ανασχηματισμό, θα «συσφίγξει» σχέσεις με τους υπουργούς του: θα επισκεφθεί διαδοχικά όλα τα υπουργεία ώστε να δώσει το σύνθημα της επανεκκίνησης του κυβερνητικού έργου και της στροφής στην καθημερινότητα.
Κυβερνητικές πηγές, εξάλλου, μεταδίδουν ότι ο Πρωθυπουργός θα αναλάβει προσωπικά το ζήτημα της ανάπτυξης και των επενδύσεων, βάζοντας στο παιχνίδι τους παραγωγικούς φορείς και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ανάμεσα στα σχετικά σενάρια που κυκλοφορούν προς τούτο είναι η διεξαγωγή αναπτυξιακών περιφερειακών συνεδρίων σε όλη τη χώρα.
Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν και συγκεκριμένες καταγραφές και κατευθύνσεις για τον συντονισμό του νομοθετικού έργου όπως είχε ζητήσει ο Πρωθυπουργός στην τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Γεγονός είναι, άλλωστε, ότι η Βουλή έχει παραλύσει και υπολειτουργεί, κυρώνοντας μόνο διεθνείς συμβάσεις και κοινοτικές οδηγίες. Παράλληλα, θα ανοίξει το κεφάλαιο της συνταγματικής αναθεώρησης, με τις προτάσεις της αρμόδιας επιτροπής να έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί.
Στο κομμάτι της αντιπαράθεσης με την αντιπολίτευση, τέλος, το Μαξίμου επενδύει στις εξεταστικές και προανακριτικές επιτροπές, επιχειρώντας να καταδείξει το ηθικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης και τη μάχη κατά της διαπλοκής.