Ο ιησουίτης Λούις Ουγκάλντε εργάζεται εδώ και τριάντα χρόνια στο «barrio» της Λα Πραντέρα, μια λαϊκή συνοικία του Καράκας που ψήφιζε μαζικά υπέρ του Ούγκο Τσάβες. Πρώην πρύτανης του καθολικού Πανεπιστημίου Αντρές-Μπέλο, ο Ουγκάλντε θεωρεί πως η καταστροφική οικονομική κατάσταση, η θεσμική εκτροπή και η πολιτική κρίση που αντιμετωπίζει η Βενεζουέλα προκαλούν «γενικευμένη και σιωπηλή δυστυχία» μεταξύ των πολιτών. «Η επισιτιστική βοήθεια της κυβέρνησης είναι ανεπαρκής, πολλοί ενήλικοι δεν έχουν αρκετά να φάνε και προτιμούν να σφίξουν τη ζώνη για να ταΐσουν τα παιδιά τους», λέει στη «Monde».

Παρότι όμως οι ελλείψεις και η απουσία τροφίμων και φαρμάκων πλήττουν τους πλέον ευάλωτους, οι κάτοικοι των barrios διστάζουν να βγουν στους δρόμους μαζί με τους υποστηρικτές της αντιπολίτευσης: φοβούνται να χάσουν τα οφέλη των πελατειακών προγραμμάτων που εγκαθίδρυσε ο Τσάβες. «Οι φτωχοί παραμένουν ευγνώμονες στον Τσάβες διότι έβαλε τη μάχη εναντίον της ένδειας στην καρδιά της πολιτικής, τους έδωσε πίσω την αξιοπρέπειά τους. Και αποδίδουν τις σημερινές δυσκολίες τους στον διάδοχό του, τον Νικολάς Μαδούρο, που πρόδωσε στα μάτια τους τον Τσάβες», εξηγεί ο Ουγκάλντε.

ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΟΤΗΤΑ. Ο ίδιος εκτιμά πως οι Βενεζουελανοί λαχταρούν να ξαναβρούν μια μορφή ενότητας που δεν είναι συνώνυμη της Τράπεζας της Δημοκρατικής Ενότητας, του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού που εξασφάλισε την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση τον Δεκέμβριο του 2015 –ενότητας που θα πρέπει να περιλαμβάνει τους τσαβίστας και να ξυπνήσει ξανά την ελπίδα την οποία γέννησε πριν από είκοσι χρόνια η πρώτη εκλογή του Τσάβες. Θα χρειαστεί να διαπραγματευτούν οι δυο πλευρές μια αμοιβαία αμνήστευση, που θα επιτρέψει να αφεθούν ελεύθεροι οι πολιτικοί κρατούμενοι, να αποφευχθούν τα αντίποινα εις βάρος του τσαβισμού και να συγκροτηθεί μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας η οποία θα καταπιαστεί με το γιγάντιο έργο της ανόρθωσης της οικονομίας και της επίλυσης των συσσωρευμένων κοινωνικών προβλημάτων.

Είναι όμως αρκετή η πίεση από τους δρόμους, η πίεση των διαδηλώσεων, ώστε να κάνει τον Μαδούρο να προκηρύξει πρόωρες εκλογές ή να διαπραγματευτεί με την αντιπολίτευση; «Βρισκόμαστε απέναντι σε μια στρατιωτική δικτατορία», διαβεβαιώνει ο Ουγκάλντε. «Για να ξεκινήσει μια μετάβαση προς τη δημοκρατία, θα πρέπει να δημιουργηθεί ρήγμα στους κόλπους των ενόπλων δυνάμεων».