Ολο σχεδόν το πολιτικό φάσμα της Γαλλίας εξέφρασε την υποστήριξή του στον κεντρώο Εμανουέλ Μακρόν για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, στον οποίο θα αντιμετωπίσει την ηγέτιδα του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν. Εξαίρεση αποτέλεσε ο ακροαριστερός Ζαν Λικ Μελανσόν που δήλωσε ότι δεν στηρίζει κανέναν υποψήφιο, αφήνοντας την επιλογή στη συνείδηση των υποστηρικτών του.

Ο προεδρικός υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Μπενουά Αμόν κάλεσε όλους τους ψηφοφόρους να υποστηρίξουν τον Εμανουέλ Μακρόν και να απορρίψουν την Μαρίν Λεπέν με τον ισχυρότερο τρόπο.

Ο Φρανσουά Φιγιόν ζήτησε από τους υποστηρικτές του να ψηφίσουν τον Εμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών και δήλωσε ότι η Μαρίν Λεπέν θα οδηγήσει τη χώρα στην αποτυχία.

Ο πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ, ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Στεφάν Λε Φόλ εξέφρασαν επίσης την υποστήριξή τους προς τον Εμανουέλ Μακρόν.

Και το Κομμουνιστικό Κόμμα

Από την άλλη πλευρά του πολιτικού φάσματος ο συντηρητικός πρώην πρωθυπουργός Ζαν-Πιερ Ραφαρέν και μέλος του κόμματος «οι Ρεπουμπλικανοί» δήλωσε ότι σε «ό,τι τον αφορά και χωρίς δισταγμό δηλώνω ότι πρέπει να συσπειρωθούμε πίσω από τον Εμανουέλ Μακρόν».

Τον κεντρώο υποψήφιο στηρίζει στον δεύτερο γύρο και το Κομμουνιστικό Κόμμα της Γαλλίας με τον γενικό γραμματέα του Πιερ Λοράν να αναφέρει ότι ο μόνος τρόπος να νικήσουμε την Μαρίν Λεπέν είναι να ψηφίσουμε τον Μακρόν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι συμφωνούμε με το πρόγραμμά του, το οποίο ασφαλώς και θα πολεμήσουμε.

Το μεγαλύτερο συνδικάτο της Γαλλίας, η CFDT, τοποθετήθηκε υπέρ του Εμανουέλ Μακρόν για να ηττηθεί το Εθνικό Μέτωπο.

Ο Ζαν Λικ Μελανσόν δήλωσε στους υποστηρικτές του: «Ο καθένας από εσάς ας αποφασίσει με τη συνείδησή του».

Και κάλεσε τα 450.000 άτομα του κινήματος που αποφάσισαν να στηρίξουν την υποψηφιότητά του, να εκφρασθούν μέσω της πλατφόρμας του ιστότοπου όπου έχουν δραστηριοποιηθεί, οι δε θέσεις τους θα ανακοινωθούν στη συνέχεια.

Νωρίτερα, είχε δηλώσει ότι δεν υποστηρίζει κανέναν από τους υποψήφιους για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών αφού «δεν έχω λάβει τέτοια εντολή από τους ψηφοφόρους μου», όπως είπε.

Μακρόν: Ευχαριστώ τον Αμόν και τον Φιγιόν

«Ευχαριστώ τον Αμόν και τον Φιγιόν για τη στήριξή τους» είπε ο Εμανουέλ Μακρόν στην ομιλία του μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων που τον φέρνουν στον β’ γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών.

«Δεν θα ξεχάσω ποτέ την ενέργεια των υποστηρικτών μου» συνέχισε, καλώντας σε συσπείρωση και ενότητα εν όψει της νέας μάχης απέναντι στην Λεπέν.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε επίσης ότι εφόσον εκλεγεί, θα είναι πρόεδρος όλων των Γάλλων, «θα είμαι ο πρόεδρος που θα προστατέψει και θα μεταμορφώσει τη Γαλλία» τόνισε.

Υπογράμμισε επίσης τη βούλησή του να χτίσει μια δυνατή Γαλλία μέσα στην Ευρώπη: «Η πρόκληση είναι να ανοίξουμε νέα σελίδα στην πολιτική ζωή» είπε.