Η συστηματική κατανάλωση ροφημάτων με ζάχαρη μπορεί να σχετίζεται με επιτάχυνση της γήρανσης του εγκεφάλου και επίσπευση της νόσου Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Ντέιβις (UCD), ανέλυσαν στοιχεία από περισσότερους από 4.000 εθελοντές οι οποίοι συμμετέχουν σε πολυετή μελέτη για την καρδιαγγειακή υγεία, εξετάζοντας τα ευρήματα των μαγνητικών τομογραφιών που κάνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα και τις επιδόσεις τους σε διάφορα νευρολογικά τεστ.
Συνέκριναν επίσης τα αποτελέσματα των εξετάσεων και των τεστ με τις διατροφικές συνήθειές τους.
Όπως γράφουν στην επιθεώρηση Alzheimer’s & Dementia,οι εθελοντές τους είχαν μέση ηλικία άνω των 60 ετών κατά την έναρξη της μελέτης, ενώ τα στοιχεία που αναλύθηκαν αφορούν παρακολούθηση 10 ετών.
Όπως διαπίστωσαν όσο περισσότερα ροφήματα με ζάχαρη ανέφεραν πως κατανάλωναν καθημερινά οι εθελοντές, τόσο μικρότερος ήταν ο ολικός όγκος του εγκεφάλου τους και τόσο χαμηλότερες οι επιδόσεις τους στα τεστ μνήμης στην πορεία της μελέτης.
Σε σύγκριση με όσους καταναλώνουν λιγότερο από ένα ρόφημα με ζάχαρη ημερησίως, όσοι έπιναν 1 ή 2 ροφήματα την ημέρα είχαν μείωση στον όγκο του εγκεφάλου τους που αντιστοιχεί σε 1,6 έτη φυσιολογικής γήρανσης.
Οι επιδόσεις τους στα τεστ μνήμης, όμως, ήταν πολύ χειρότερες: ήταν εφάμιλλες με εκείνες που θα περίμενε κανείς σε ανθρώπους ηλικίας τουλάχιστον 5,5 χρόνια μεγαλύτερης.
Αντίστοιχα, όσοι είπαν πως πίνουν πάνω από δύο ροφήματα με ζάχαρη ημερησίως, είχαν όγκο εγκεφάλου 2 χρόνια πιο γερασμένο από το αναμενόμενο για την ηλικία τους και επιδόσεις στα τεστ μνήμης εφάμιλλες με εκείνες ανθρώπων που έχουν ηλικία 11 έτη μεγαλύτερη!
Οι ερευνητές εξηγούν ότι η κατανάλωση ροφημάτων με ζάχαρη αποτελεί έμμεσο δείκτη για την ποσότητά της που καταναλώνουμε καθημερινά, διότι είναι δύσκολο να μετρηθεί με απόλυτη ακρίβεια, αφού ζάχαρη περιέχουν ακόμα και τα πιο απίθανα και φαινομενικώς υγιεινά τρόφιμα.
«Αν και δεν μπορούμε να αποδείξουμε σχέση αιτίας-αποτελέσματος ανάμεσα στη ζάχαρη και τη συρρίκνωση του εγκεφάλου, τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην κατανάλωση προϊόντων με ζάχαρη», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μάθιου Π. Πέιζ, από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης.
«Ει μη τι άλλο, η ζάχαρη αποτελεί πηγή θερμίδων άνευ άλλης θρεπτικής αξίας και συμβάλλει στην αύξηση του σωματικού βάρους και στο μεταβολικό σύνδρομο».