Ποιητική αδεία, θα μπορούσε να πει κανείς ότι από τη δημοκρατική Γαλλία, αλλά και την Ευρώπη, ακούστηκε χθες ένας αναστεναγμός ανακούφισης: η νίκη του Εμανουέλ Μακρόν στον πρώτο γύρο των γαλλικών εκλογών αφήνει χώρο στην υπόθεση ότι ο 39χρονος πολιτικός θα είναι και ο νικητής του δεύτερου γύρου. Κι έτσι η Γηραιά Ηπειρος θα αποφύγει τον εφιάλτη της καταστροφής της.
Αν και λυτρωτικό συναίσθημα, η ανακούφιση δεν επιτρέπει πανηγυρισμούς. Οι γαλλικές κάλπες, από τις οποίες αναδείχθηκε δεύτερη η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν, είναι αδιάψευστος μάρτυρας ενός γεγονότος: ότι αυτή δεν μπορεί παρά να είναι η ώρα της περισυλλογής. Αλλά και η ώρα της συσπείρωσης απέναντι στον ενδεχόμενο κίνδυνο της κατάκτησης του Ελιζέ από την Ακρα Δεξιά.
Ευτυχώς, οι υποψήφιοι που ηττήθηκαν, ο δεξιός Φρανσουά Φιγιόν και ο Σοσιαλιστής Μπενουά Αμόν, έδειξαν αμέσως τα δημοκρατικά τους αντανακλαστικά καλώντας ευθαρσώς τους ψηφοφόρους τους να στηρίξουν στον δεύτερο γύρο τον Μακρόν. Η δημοκρατία συσπειρώνεται και αντιστέκεται. Και από αυτήν την άποψη, αφήνει μια πικρή γεύση η στάση του επίσης ηττημένου Ζαν-Λικ Μελανσόν, ο οποίος δήλωσε ότι θα συμβουλευθεί την εκλογική του βάση (!) για να αποφασίσει ποια στάση θα τηρήσει.
Ο υποψήφιος της Ακρας Αριστεράς φαίνεται να πιστεύει ότι η υπεράσπιση της δημοκρατίας είναι αντικείμενο διαβούλευσης. Προσφέρει όμως με τον τρόπο του κι αυτός μια πολύτιμη υπηρεσία. Γιατί ενόψει του δεύτερου γύρου υπενθυμίζει πως στη δημοκρατία δεν είναι κανένας δεδομένος.