Εξαλλος είναι ο Νίκος Κοτζιάς με τον ειδικό σύμβουλο του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπεν Μπαρθ Αϊντα αφού, όπως υποστηρίζει, η στάση του στις διαπραγματεύσεις ευνοεί την τουρκοκυπριακή πλευρά.

Και τον περασμένο μήνα στη Λευκωσία, αλλά και στην πρόσφατη ομιλία του στο ΕΒΕΑ, ο Κοτζιάς είχε φωτογραφίσει τον Αϊντα ως «λομπίστα» της Τουρκίας. Μαθαίνω λοιπόν ότι ο ΥΠΕΞ δεν έχει μείνει μόνο στις δημόσιες καταγγελίες του, αλλά έχει ενημερώσει σχετικά και τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Στην επιστολή του –με ημερομηνία 7/4 –ο Κοτζιάς, χωρίς περιστροφές, τα βάζει με τον αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών, τον οποίο και κατηγορεί ευθέως πως λειτουργεί υπέρ του τουρκικού αιτήματος για την εφαρμογή στην Κύπρο των τεσσάρων ελευθεριών που ισχύουν στην ΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ίδια επιστολή ο Κοτζιάς αναφέρει ακόμη ότι ο διαμεσολαβητής διαδίδει παραπλανητικά στους διεθνείς παράγοντες πως οι όποιες διαφωνίες υπάρχουν στο θέμα εγείρονται από την Αθήνα. Κλείνει δε την επιστολή του με ένα ερώτημα να αιωρείται: Ο Αϊντα λειτουργεί αυτοβούλως ή δέχεται εντολές; Αν δεν ήμουν καλοπροαίρετος άνθρωπος, θα έλεγα ότι ο υπουργός δεν βάζει στο κάδρο του μόνο τον Αϊντα αλλά και τον ίδιο τον Γκουτέρες.