Ποιος θα είχε αντίρρηση να αποφασίσει με δημοψήφισμα για το μέλλον της ΔΕΗ ο ελληνικός λαός; Την πρόταση προωθεί ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γιώργος Αδαμίδης υπενθυμίζοντας με νόημα ότι δεν είναι καινοφανής. Αντίστοιχη πρωτοβουλία είχε αναλάβει το 2014 και ο τότε αντιπολιτευόμενος ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα της Μικρής ΔΕΗ. Σαν να λέμε, δεν μπορεί τότε να είχες κάνει σημαία σου το δημοψήφισμα και τώρα επειδή έγινες μια ακόμη μνημονιακή κυβέρνηση να αγνοείς την ίδια πρόταση. Δεν νομίζω ωστόσο ότι είναι και πολύ καλή η ιδέα του προσκείμενου στο ΠΑΣΟΚ Αδαμίδη. Με τέτοια αποδεδειγμένη ικανότητα του ΣΥΡΙΖΑ να μετατρέπει τα περήφανα Οχι σε Ναι, πολύ φοβάμαι ότι αν διεξαχθεί δημοψήφισμα για την ΔΕΗ, αντί για την μισή, θα πουληθεί τελικά ολόκληρη!

Από μακριά (για να μείνουν) και φίλοι…

Με το ΠΑΣΟΚ μπροστά σε μια νέα εσωκομματική κρίση, η ΔΗΜΑΡ παρακολουθεί τις εξελίξεις. Και καλά κάνει δηλαδή, μιας και αρκετές φορές έχει βρεθεί, χωρίς να το θέλει, λαγός στα προσωπικά των πασόκων. Είναι σαφές ότι η πρόταση του ευρωβουλευτή και πρώην γραμματέα Νίκου Ανδρουλάκη για νέο φορέα με ιδρυτικό συνέδριο και συνέδρους εκλεγμένους από τη βάση είναι πιο κοντά στα όσα λένε η ΔΗΜΑΡ και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Ωστόσο, το κόμμα επουδενί εμπλέκεται σε εσωτερικά ζητήματα του ΠΑΣΟΚ, τηρώντας στάση αναμονής.

Ωρα κόμματος για τους τρεις

Το Σάββατο 29 Απριλίου αναµένεται η αρχική συνεδρίαση της Πανελλήνιας Επιτροπής της Ωρας Αποφάσεων, της πρωτοβουλίας δηλαδή των πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ Αννας Διαμαντοπούλου, Γιάννη Ραγκούση και Γιώργου Φλωρίδη, η οποία θα θέσει το χρονοδιάγραµµα για τον µετασχηµατισµό του νέου πολιτικού κινήµατος σε κανονικό πλέον κόµµα µε οργανωτική δοµή. Στελέχη της Ωρας τοποθετούν την ιδρυτική συνέλευση τον Σεπτέµβριο και λίγο αργότερα, στα µέσα φθινοπώρου, θα ακολουθήσει και το ιδρυτικό συνέδριο που µε ψηφοφορία θα επικυρώσει τις επίσηµες θέσεις του κόµµατος. Από τα µέσα Μαΐου θα ξεκινήσει και η δηµόσια διαβούλευση των θέσεων, η οποία παρουσιάζεται ως τύπου Διαύγεια: οι προτάσεις θα ανεβαίνουν στον ιστότοπο του κινήµατος και θα τίθενται στην κρίση των πολιτών. Ολα αυτά σε κανονικό πολιτικό χρόνο. Σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, η Ωρα φιλοδοξεί να έχει παρουσία στα ψηφοδέλτια καθώς οι συζητήσεις µε το Ποτάµι είναι αρκετά προχωρηµένες και οποιαδήποτε προβλήµατα εκτιµάται πως θα έχουν λυθεί «µέσα σε δυο τρία εικοσιτετράωρα».

Μήνυμα Κυριάκου κατά δραχμιστών

Η θέση της ΝΔ υπέρ της παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη και στο ευρώ είναι γνωστή και πάγια. Δεν σας λέω κάτι νέο.

Μπορεί το Grexit να μην αποτελεί πλέον θέμα συζήτησης και να έχει απομακρυνθεί, όμως άποψη της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι πως καλό είναι οι πολίτες να είναι προετοιμασμένοι και ενημερωμένοι για το ενδεχόμενο να επανέλθουν κάποια στιγμή στο μέλλον οι δραχμιστές με νέες… ιδέες καταστροφικές για τη χώρα.

Αυτό το μήνυμα θέλει να στείλει ο πρόεδρος της ΝΔ δίνοντας το «παρών» αύριο το απόγευμα στην ΕΣΗΕΑ στην παρουσίαση του βιβλίου του ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Πάνου Καζάκου «Η δραχμή δεν (θα) είναι λύση –οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη (Grexit)». Για το βιβλίο, από τις εκδόσεις Επίκεντρο, θα μιλήσουν εκτός του Κυριάκου, ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Οργάνωσης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Λουκάς Τσούκαλης, ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης, ο πολιτικός επιστήμονας – διεθνολόγος Δημήτρης Σκάλκος και ο συγγραφέας, ενώ τη συζήτηση θα συντονίσει ο Πέτρος Παπασαραντόπουλος.