Ως ένα χρήσιμο «όπλο» στον πόλεμο της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ βλέπουν στη ΝΔ την επικράτηση του Εμανουέλ Μακρόν στις γαλλικές εκλογές, γι’ αυτό αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων έσπευσαν να επιδοκιμάσουν τον ανεξάρτητο υποψήφιο για την προεδρία της Γαλλίας, επισημαίνοντας πως η νίκη του αποτελεί ανάσχεση του ακραίου λαϊκισμού.

Στόχος του γαλάζιου στρατοπέδου είναι να συνεχίσει –και με όχημα τον Μακρόν –τη σκληρή αντιπολιτευτική γραμμή, καταδεικνύοντας πως η κυβέρνηση εμφανίζεται για ακόμη μια φορά ανακόλουθη και αναξιόπιστη, αφού αρχικά στήριζε τον λαϊκιστή, κατά τη ΝΔ, Μελανσόν και κατόπιν… αποτελεσμάτων τον Μακρόν. Αντίθετα, όπως τονίζεται από την οδό Πειραιώς, η ΝΔ με τη στάση της δείχνει πως εξακολουθεί να είναι προσηλωμένη σε πολιτικές και πρόσωπα που χαρακτηρίζονται από μετριοπάθεια και λογική.

Αλλωστε, το σύνθημα για την επιθετική τακτική που ακολουθεί η αξιωματική αντιπολίτευση απέναντι στον κυβερνητικό συνασπισμό, με αφορμή τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών, το έδωσε προχθές το βράδυ ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης με μια δήλωσή του στο twitter, υπογραμμίζοντας πως η νίκη του Μακρόν «είναι η απάντηση των φιλελεύθερων δυνάμεων της λογικής στην επίθεση του αριστεροδεξιού λαϊκισμού». Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν γρήγορα τα περισσότερα στελέχη της ΝΔ επικρίνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ –που αρχικά είχε ταχθεί ανοιχτά υπέρ του αριστερού Μελανσόν –για ανερμάτιστη στάση. «Αυτή η τούμπα των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία. Το κυβερνών κόμμα είναι μια αναξιόπιστη πολιτική δύναμη» ήταν το δηκτικό σχόλιο που έκανε ο τομεάρχης εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος (Βήμα 99.5).

Κυρίαρχη εκτίμηση του επιτελείου της ΝΔ είναι πως το αποτέλεσμα των εκλογών στη Γαλλία δείχνει πως ο λαϊκισμός είτε προέρχεται από την Ακρα αριστερά είτε από την Ακρα Δεξιά μπορεί να νικηθεί. Η επικράτηση Μακρόν δίνει το παράδειγμα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τονίζεται. Συνεπώς, όπως επισημαίνεται, το αποτέλεσμα δείχνει πως με παρόμοιο τρόπο ο πολιτικός λαϊκισμός στη χώρα μας –τον οποίο η οδός Πειραιώς ταυτίζει με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα –μπορεί επίσης να ανατραπεί με μια νίκη της ΝΔ στις εκλογές.

Την ίδια ώρα, η αξιωματική αντιπολίτευση ποντάρει στη νίκη του Εμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο των εκλογών στη Γαλλία και λόγω της σχέσης που έχει αναπτύξει μαζί του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της ΝΔ στην περσινή (Μάιος 2016) επίσκεψή του στο Παρίσι είχε συναντηθεί με τον τότε υπουργό Οικονομίας της Γαλλίας, με τον οποίο είχε, όπως τονίζεται με έμφαση από την οδό Πειραιώς, μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση για την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων. Ο Μακρόν είχε δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το τετ α τετ είχε εκφράσει τον ενθουσιασμό του χαρακτηρίζοντας «ευρωπαϊστή και μεταρρυθμιστή» το μεγάλο φαβορί της 7ης Μαΐου για μια μετακόμιση στο Ελιζέ. Σε εκείνη τη συνάντηση, δε, είχε αναδειχθεί μια συναντίληψη με τον Μακρόν για το μέλλον της Ευρώπης και η κοινή βεβαιότητα, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, ότι η ανάπτυξη μπορεί να έρθει μόνο με «τολμηρές μεταρρυθμίσεις». Είναι προφανές ότι ο πρόεδρος της ΝΔ κινείται με το βλέμμα και σε ένα μετεκλογικό τοπίο στη χώρα μας, βλέποντας έναν σύμμαχο στο πρόσωπο του Μακρόν.