Με στοιχεία και αριθμούς συνεχίζει η ΝΔ τη σκληρή αντιπολιτευτική τακτική της απέναντι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, επιχειρώντας να δείξει ακόμα και στους… άπιστους Θωμάδες πως ο κυβερνητικός συνασπισμός φέρνει στη χώρα το τέταρτο Μνημόνιο και πως το πρωτογενές πλεόνασμα οφείλεται στην καταστροφή της πραγματικής οικονομίας. Και συνακόλουθα το μήνυμα που στέλνει εκ νέου η Πειραιώς είναι πως η μοναδική διέξοδος από την κρίση παραμένουν οι εκλογές και η πολιτική αλλαγή.

Σ’ αυτή τη γραμμή της μετωπικής αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση κινείται συντονισμένα ολόκληρο το γαλάζιο επιτελείο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης φρόντισε να το θυμίσει από τη Νάουσα και τη Βέροια χθες. Μιλώντας σε κομματική συγκέντρωση στην πρωτεύουσα της Ημαθίας, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η ΝΔ σύντομα θα γίνει κυβέρνηση και πως θα κερδίσει τις εκλογές με μεγάλη διαφορά, ενώ κάλεσε τα γαλάζια στελέχη να βρίσκονται σε πολιτική και εκλογική επαγρύπνηση. Κλιμακώνοντας δε την επίθεσή του στην κυβέρνηση, ο αρχηγός της ΝΔ προέβλεψε ότι οι επόμενες ημέρες θα είναι ενδιαφέρουσες διότι ο Πρωθυπουργός θα αναγκαστεί να έρθει στη Βουλή για να εξηγήσει «γιατί δεσμεύει τη χώρα σε μέτρα μετά τη λήξη του τρίτου προγράμματος», αλλά και γιατί παραβιάζει όλες τις κόκκινες γραμμές που είχε θέσει.

Στρατηγικός στόχος της οδού Πειραιώς είναι να δείξει στους πολίτες πως οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης για το υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα δείχνουν «πρωτοφανές πλεόνασμα θράσους». Επιτελικά στελέχη της ΝΔ εξηγούν πως το πρωτογενές πλεόνασμα δεν οφείλεται σε κάποια επιτυχημένη συνταγή της κυβέρνησης, αλλά στη διάλυση της πραγματικής οικονομίας: δηλαδή στην υπερφορολόγηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, στη γενικευμένη εσωτερική στάση πληρωμών προς τον ιδιωτικό τομέα και στην εκτόξευση των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης. Ταυτόχρονα, επισημαίνουν πως το τέταρτο Μνημόνιο έχει ήδη έρθει με αποκλειστική ευθύνη του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου. Αλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» είχε δώσει το σήμα στο γαλάζιο στρατόπεδο για ολομέτωπη επίθεση στον κυβερνητικό συνασπισμό. Εξαπολύοντας νέα πυρά, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέμεινε ότι οι εκλογές είναι μονόδρομος, καθώς η κυβέρνηση «εξαντλήθηκε και εξάντλησε», ενώ κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι «δεν εφαρμόζει απλώς Μνημόνια, παράγει διαρκώς καινούργια».

Για τη Βενεζουέλα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε δε και τα πρόσφατα αιματηρά γεγονότα στη Βενεζουέλα, ασκώντας δριμεία κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Αλέξη Τσίπρα για τις σχέσεις τους με τη χώρα της Λατινικής Αμερικής, καταγγέλλοντας το Μαξίμου ότι σερβίρει «πολιτική φτήνια και οικονομική φτωχοποίηση».

Η επίθεση της ΝΔ στην κυβέρνηση για τη σιωπή της κυβέρνησης σε όσα συμβαίνουν στη Βενεζουέλα συνεχίστηκε μάλιστα σε πολύ υψηλούς τόνους, μολονότι η Επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής απέρριψε το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να γίνει συζήτηση για τα αιματηρά επεισόδια στη λατιναμερικανική χώρα. Με μια σκληρή ανακοίνωση που εξέδωσε προχθές η ΝΔ, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «πουλάει τρέλα για τη Βενεζουέλα» και υποστήριξε ότι «με διαδικαστικά προσχήματα αρνήθηκε να συζητηθούν στη Βουλή οι εξελίξεις στη χώρα της Λατινικής Αμερικής. Η ανακοίνωσή της κατέληγε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι βαθιά εκτεθειμένος από τη στενή συσχέτισή του με καθεστώτα ανέχειας και αυταρχισμού, τα οποία φυλακίζουν πολιτικούς αντιπάλους, καταργούν το Κοινοβούλιο, καταπατούν τις πολιτικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Την ίδια ώρα, η ΝΔ υπενθυμίζει συνεχώς πως τα νέα μέτρα που θα έρθουν φέρουν τη σφραγίδα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Χαρακτηριστικό ήταν το σχόλιο του εκπροσώπου Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Βασίλη Κικίλια, ο οποίος αποδίδοντας ευθύνες στον κυβερνητικό συνεταιρισμό υπογράμμισε πως «σε λίγες ημέρες θα φέρει στη Βουλή τις περικοπές των συντάξεων για πάνω από 1.000.000 Ελληνες και τη μείωση του αφορολόγητου που πλήττει όλους τους Ελληνες και ιδιαίτερα τους πιο αδύναμους και τη μεσαία τάξη».