Παρά τις διαβεβαιώσεις για το αντίθετο, η σαββατιάτικη Πολιτική Επιτροπή δημιούργησε νέες προστριβές στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο είχε σκοπό να αφήσει πίσω του την εσωστρέφεια, ειδικά μετά την τελευταία δημοσκόπηση της Kapa Research στο «Βήμα», που δείχνει πως η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει κερδίσει μια δημοσκοπική μονάδα από τον περασμένο Δεκέμβριο. Τα πανηγύρια, ωστόσο, πρέπει να περιμένουν καθώς το ΠΑΣΟΚ έρχεται αντιμέτωπο με μια εσωτερική κρίση που δείχνει απρόσμενη αλλά έχει ρίζες.

Στο εσωτερικό του κόμματος υπάρχει εδώ και καιρό συζήτηση σχετικά με την απόφαση του Συνεδρίου της Συμπαράταξης. Μια ομάδα μελών της Κεντρικής Επιτροπής που πρόσκειται στον ευρωβουλευτή και πρώην γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη αμφισβητεί τις επιλογές της ηγεσίας και προκρίνει εκλογή συνέδρων από τη βάση και ιδρυτικό Συνέδριο της ΔΗΣΥ, ανοιχτό σε όλους. Πρόκειται για πρόταση αντίθετη με όσα είχε συμφωνήσει η Φώφη Γεννηματά στο Κεντρικό Συντονιστικό της ΔΗΣΥ, καθώς αναφέρεται σε «θεσμικό και όχι οργανωτικό Συνέδριο» και προβλέπει το 50% των συνέδρων να οριστεί από το κόμμα και το άλλο μισό να αποτελείται από εκλεγμένους εκπροσώπους, όπως για παράδειγμα στελέχη της αυτοδιοίκησης.

Η συνεδρίαση του άτυπου Ενιαίου Πολιτικού Κέντρου του ΠΑΣΟΚ (βουλευτές και ευρωβουλευτές), από το οποίο απουσίαζε ο Ανδρουλάκης, ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή με διαβεβαιώσεις πως οι όποιες διαφωνίες δεν θα σταθούν εμπόδιο στην επικύρωση της απόφασης που προκρίνει η ηγεσία. Αλλα στελέχη του κόμματος θεωρούν τη συνεδρίαση της Παρασκευής προάγγελο των όσων ακολούθησαν στην Πολιτική Επιτροπή, καθώς καμία απόφαση δεν πάρθηκε με ομοφωνία, ενώ ακόμα και κοινοβουλευτικά στελέχη που κράτησαν πιο ήπια στάση εξέφρασαν διαφωνίες με την απόφαση.

Μύρισε μπαρούτι

Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής τα πνεύματα έδειχναν από την αρχή οξυμμένα και αρκετοί είχαν προβλέψει την επερχόμενη κρίση. Η Φώφη Γεννηματά άνοιξε τη συνεδρίαση παρουσιάζοντας το πλαίσιο για τον Οδικό Χάρτη προς το Συνέδριο της ΔΗΣΥ και αποφεύγοντας αιχμές με παραλήπτες στην αίθουσα. Ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής Στέφανος Ξεκαλάκης διαφοροποιήθηκε αισθητά από την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ενώ μάλλον με πυροσβεστική διάθεση ακολούθησαν οι βουλευτές Ανδρέας Λοβέρδος και Γιάννης Μανιάτης. Στη δική του παρέμβαση ο Νίκος Ανδρουλάκης έθεσε ερωτήματα προσωπικά στη Φώφη Γεννηματά, η οποία παρακολουθούσε την ομιλία. Ο Ανδρουλάκης άσκησε αυστηρή κριτική στην ηγεσία, λέγοντας πως το ΠΑΣΟΚ δεν έχει βρει τρόπο να απαντήσει στα προβλήματα της κοινωνίας, ενώ υπερασπίστηκε το εκσυγχρονιστικό παρελθόν του κόμματος. «Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε για ποια παράταξη μιλάμε. Πήραμε πίσω ανθρώπους που το πρωί είναι ΣΥΡΙΖΑ και το βράδυ ΠΑΣΟΚ…» ήταν ένα επιθετικό σχόλιό του που στόχευε συνδικαλιστικά και αυτοδιοικητικά στελέχη.

Κι ενώ η διαδικασία δεν είχε ολοκληρωθεί, ένας μεγάλος αριθμός μελών, οι περισσότεροι εκ των οποίων πρόσκεινται στη Φώφη Γεννηματά, αποχώρησε από τη συνεδρίαση. Πηγές που συνδέονται με τους Ανδρουλάκη – Ξεκαλάκη κάνουν λόγο για στελέχη «που χασκογελούσαν στους διαδρόμους», ενώ από τη Χαριλάου Τρικούπη μιλούν για μια «διαδικασία που ουσιαστικά είχε τελειώσει» και για μέλη από την περιφέρεια «που έτρεχαν να προλάβουν τις πτήσεις τους». Σε εκείνη τη φάση πυροσβεστικό ρόλο ανέλαβε και ο Κώστας Σκανδαλίδης, ενώ υπήρξαν παρασκηνιακές διαβουλεύσεις έτσι ώστε η κατάσταση να εξομαλυνθεί.

Κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό. Λίγο αργότερα, ο προεδρεύων βουλευτής Σερρών Μιχάλης Τζελέπης ανακοίνωσε πως, όπως φάνηκε από τις ομιλίες των μελών, κατά πλειοψηφία εγκρίνεται η εισήγηση της προέδρου και έληξε τη συνεδρίαση. Αυτή η απόφαση έφερε πλήθος αποδοκιμασιών, με την πλευρά Ανδρουλάκη να διαμαρτύρεται έντονα, καθώς το δικό τους κείμενο, το οποίο είχε επιδοθεί στο προεδρείο μισή ώρα νωρίτερα, δεν τέθηκε ποτέ σε ψηφοφορία.

Στον χώρο έμειναν περίπου 60 μέλη, τα οποία ψήφισαν την πρόταση τριών στελεχών που ακολουθούν τον ευρωβουλευτή (Αναστασίου, Ζαρπαλά και Σπυροπούλου) καθώς και την πρόταση που κατέθεσε ο βουλευτής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος εισηγείται μετά το «θεσμικό» Συνέδριο της ΔΗΣΥ τον Ιούνιο οι διαδικασίες να ολοκληρωθούν εντός οκταμήνου (με Συνέδριο ΠΑΣΟΚ και Ιδρυτικό Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης) και να μην υπάρξει μεγαλύτερη καθυστέρηση. Η πρώτη πρόταση υπερψηφίστηκε από την πλειοψηφία των μελών που είχαν απομείνει στην αίθουσα, ενώ η δεύτερη είχε κατά πληροφορίες μικρότερη αποδοχή. Οι τρεις προτάσεις αναμένεται να επιδοθούν σήμερα στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, με αίτημα να ξανατεθούν προς συζήτηση στο Πολιτικό Συμβούλιο.

Πόλεμος διαρροών

Με τη λήξη της Πολιτικής Επιτροπής, οι δύο πλευρές όξυναν κι άλλο την αντιπαράθεση. Από τη Χαριλάου Τρικούπη κάνουν λόγο για αρχηγικές τάσεις Ανδρουλάκη, τον οποίο αποκαλούν «δούρειο ίππο» της παράταξης, και για στελέχη που «παριστάνουν τους νέους, ενώ χρησιμοποιούν τις πιο παλιές και καταδικασμένες αντιλήψεις» και υπονομεύουν το εγχείρημα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, όπως επί της ουσίας καταγγέλλεται. Με χθεσινοβραδινό non paper, εξάλλου, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε ότι η στρατηγική του κόμματος συνεχίζει στη βάση της απόφασης του Κεντρικού Συντονιστικού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης όσον αφορά την επιλογή των συνέδρων και θα αποτυπώνει το πολιτικό στίγμα του χώρου.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Ανδρουλάκης σε συνομιλητές του δείχνει να απορεί με τη σφοδρότητα της αντιπαράθεσης και τους χαρακτηρισμούς, τους οποίους αποκαλεί «αθλιότητες». Προσθέτει δε ότι θα συνεχίσει να εκφράζει τις απόψεις του στα αρμόδια όργανα του κόμματος. Η μια πλευρά περιμένει πλέον την άλλη –με τη Φώφη Γεννηματά να συγκαλεί συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την Τρίτη, στην οποία αναμένεται να ξεκαθαρίσει δημοσίως τη στάση της και να αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες.