Σημαντικά οφέλη και πλεονεκτήματα στη φαρμακευτική θεραπεία του γλαυκώματος προσφέρει ο σταθερός συνδυασμός φαρμάκων. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν οφθαλμίατροι που συμμετείχαν στο 23ο Διεθνές Συνέδριο Γλαυκώματος, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, με θέμα «Οι νέες εξελίξεις στη φαρμακευτική θεραπεία του γλαυκώματος».
«Το 50% των ασθενών με γλαύκωμα ανοιχτής γωνίας χρειάζονται καθημερινά περισσότερα του ενός κολλυρίου, για να φτάσουν στην ενδοφθάλμια πίεση που δεν είναι βλαπτική για το οπτικό νεύρο τους» αναφέρει ο χειρουργός οφθαλμίατρος, kαθηγητής Οφθαλμολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Βασίλειος Κοζομπόλης. Σε αυτές τις περιπτώσεις, σημειώνει, «χρησιμοποιούμε τον σταθερό συνδυασμό φαρμάκων, ώστε να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα της θεραπείας χωρίς ο ασθενής να είναι υποχρεωμένος να κάνει χρήση και δεύτερο ή τρίτο φαρμακευτικό σκεύασμα με τη μορφή κολλυρίου».
Οπως εξηγεί,«ο σταθερός συνδυασμός φαρμάκων μειώνει την ενδοφθάλμια πίεση , ταυτόχρονα υποστηρίζει την ποιότητα της ζωής του ασθενούς, ενώ τον βοηθάει στην τήρηση της θεραπείας του σε μακροχρόνια βάση».
Σύμφωνα με τον καθηγητή, «επειδή τα κολλύρια εμπεριέχουν φαρμακευτικές ουσίες οι οποίες μέσω του οφθαλμικού, αλλά κυρίως του ρινικού βλεννογόνου, απορροφώνται στην συστηματική κυκλοφορία, είναι αναγκαία η λήψη λεπτομερούς γενικού ιατρικού ιστορικού του ασθενούς, για να αποφευχθούν τυχόν παρενέργειες».
Οι οφθαλμίατροι θα πρέπει να γνωρίζουν τα ενεργά συστατικά στο σταθερό συνδυασμό, ώστε να μπορούν να προσδιορίσουν το υπεύθυνο μόριο που προκαλεί τις όποιες παρενέργειες στον υπό θεραπεία ασθενή, αναφέρει ο κ. Κοζομπόλης.