Αν εκλεγεί στις 7 Μαΐου, στον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, ο Εμανουέλ Μακρόν θα είναι ο νεότερος σε ηλικία ηγέτης στην Ευρωπαϊκή Ενωση, κλέβοντας τον τίτλο από τον Αλέξη Τσίπρα. Αυτό όμως δεν εμποδίζει τον Πρωθυπουργό να «γοητευτεί» από τον υποψήφιο πρόεδρο της Γαλλίας, στον οποίο δήλωσε ανοιχτά τη στήριξή του.
Πριν από τη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Μακρόν, ωστόσο, υπήρχε πολύωρη και αμήχανη σιωπή από το Μαξίμου. Σε αντίθεση με την Κουμουνδούρου, η οποία είχε κάνει από το βράδυ της Κυριακής τη στροφή, αφού δύο ημέρες νωρίτερα είχε προηγηθεί η επιστολή στήριξης του γραμματέα Πάνου Ρήγα προς τον υποψήφιο της γαλλικής Αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν –μολονότι εκείνος είχε δηλώσει απαξιωτικά πως «εγώ δεν είμαι Τσίπρας».
Στον ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν και κατ’ επέκταση στην κυβέρνηση είχαν ποντάρει αρχικά στον Μελανσόν, εκτιμώντας προφανώς ότι η επικράτηση ενός αριστερού υποψηφίου μπορεί να ενισχύσει το αίτημα για τερματισμό της λιτότητας. Ωστόσο η προοπτική ανάδειξης της Μαρίν Λεπέν στον προεδρικό θώκο, πέραν του προφανούς των ακροδεξιών και αντιευρωπαϊκών θέσεών της, θα προκαλούσε εμπόδια στην ομαλή πορεία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τη διευθέτηση του χρέους που επιζητεί η ελληνική πλευρά. Εξαρχής άλλωστε ο Τσίπρας είχε υποστηρίξει τη συνεργασία Σοσιαλιστών – Αριστεράς για την κάθοδο κοινού υποψηφίου, αλλά το ναυάγιο στις συζητήσεις χρεώθηκε στον υποψήφιο των Σοσιαλιστών Μπενουά Αμόν.
ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ. Ετσι, η στήριξη στον Μακρόν ήταν μονόδρομος. Και εκφράστηκε όχι μέσα από μια ανακοίνωση αλλά με πανηγυρικό τρόπο από το Μαξίμου: με την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο πολιτικών. Εκτός από τα τυπικά και τα συγχαρητήρια Τσίπρα καθώς και την ευχή για καλή επιτυχία στον δεύτερο γύρο, ο Πρωθυπουργός εξέφρασε –σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές –την πεποίθηση ότι η εκλογή Μακρόν θα σηματοδοτήσει τη συνεργασία και τη συνέχιση της στενής φιλίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Γαλλία.
Η εκτίμηση που υπάρχει στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι ότι η εκλογή Μακρόν μπορεί να εγγυηθεί την ομαλότητα των εξελίξεων, δεδομένου ότι ο υποψήφιος πρόεδρος έχει διατελέσει υπουργός του Φρανσουά Ολάντ και φαίνεται να διακατέχεται από φιλικά προς την Ελλάδα αισθήματα και αντιλήψεις για φρένο στη λιτότητα. «Στήριξα από την αρχή τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και την ανάγκη να αλλάξει η στάση απέναντι στην Ελλάδα» φέρεται να είπε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στον Αλέξη Τσίπρα ο υποψήφιος πρόεδρος της Γαλλίας, προσθέτοντας ότι αν εκλεγεί, «θα δουλέψουμε μαζί στενά για να κάνουμε την Ευρώπη να ανταποκρίνεται στις αξίες μας».
Ενας από τους πολιτικούς μέντορες του Μακρόν, άλλωστε, είναι ο φιλέλληνας Ζακ Αταλί, ο οποίος έχει διατελέσει σύμβουλος των Μιτεράν – Ολάντ και φέρεται να έπαιξε ρόλο στις παρασκηνιακές επαφές και διαβουλεύσεις το κρίσιμο καλοκαίρι του 2015. Ο Αταλί έχει παρασημοφορηθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο –του οποίου είναι προσωπικός φίλος –και έχει εκφραστεί αρκετές φορές κατά των Μνημονίων και της λιτότητας, ζητώντας «οξυγόνο» για την Ελλάδα.
Εν πάση περιπτώσει, οι προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί αρχικά στην Αθήνα από την προεδρία Ολάντ ήταν μάλλον υπερβολικές, αν και σε πολλές περιπτώσεις ο απερχόμενος πρόεδρος λειτούργησε ως αλεξικέραυνο, μεσολαβητής και αντίβαρο απέναντι στην άτεγκτη στάση της Γερμανίας. Αυτό και μόνο θα είναι αρκετό για το Μαξίμου σε ό,τι αφορά τη μελλοντική θητεία Μακρόν.
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΧΙΛΤΟΝ. Στο πεδίο της οικονομίας, σήμερα επανεκκινούν οι διαπραγματεύσεις με την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, ενώ η επικύρωση των στοιχείων για το πρωτογενές πλεόνασμα από τη Eurostat χάρισε νέα χαμόγελα στο Μαξίμου. Η «υπεραπόδοση» της οικονομίας, όπως επαναλαμβάνουν στην κυβέρνηση, αποτελεί το βασικό επιχείρημα που αποκρούει τυχόν πιέσεις για πρόσθετα μέτρα. Προτεραιότητα αποτελεί η ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας και θα ακολουθήσει «σπριντ» για το χρέος, με στόχο οι αποφάσεις να ολοκληρωθούν πριν από το Eurogroup της 22ας Μαΐου. Για «ολοκληρωμένη συμφωνία» έκανε λόγο (Real FM) ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης.