Το εγχώριο ευρωπαϊκό τόξο εμφανίστηκε ανακουφισμένο από το μήνυμα των γαλλικών εκλογών και με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα έσπευσε να δηλώσει τη στήριξή του στον Εμανουέλ Μακρόν για τον δεύτερο γύρο. Ενας ιδιότυπος ανταγωνισμός για το ποιος βρίσκεται πιο κοντά στο μεγάλο φαβορί για το Ελιζέ καταγράφηκε ήδη από χθες το βράδυ, ενώ οι πιο αποστασιοποιημένοι προτίμησαν να δώσουν έμφαση στην ανάγκη αποδοκιμασίας της Λεπέν.
Εως τις πρώτες πρωινές ώρες, επίσημη αντίδραση από το κυβερνητικό επιτελείο δεν υπήρξε –όχι τόσο επειδή ο Μελανσόν, που στήριξε ανοικτά ο ΣΥΡΙΖΑ, κρατούσε μια αμφίσημη στάση, αλλά κυρίως γιατί τα σχόλια έπρεπε να ακολουθήσουν το επίσημο εκλογικό αποτέλεσμα, όπως ανέφεραν αρμόδιες πηγές. Ωστόσο, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης φρόντισε να δώσει τον τόνο, δηλώνοντας πως «αυτό που προέχει είναι η δημοκρατική πανστρατιά για την ήττα της Λεπέν». Παράλληλα, με tweet επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη επειδή εξομοίωσε τη Μαρίν Λεπέν με τον Ζαν-Λικ Μελανσόν, χαρακτηρίζοντας τη στάση του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως «μικροπολιτική». Ο πρόεδρος της ΝΔ, προφανώς διαβλέποντας ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δεν επιτρέπει πανηγυρισμούς στο Μαξίμου, διαμήνυσε πως «η νίκη Μακρόν είναι η απάντηση στον αριστεροδεξιό λαϊκισμό». Από την Πειραιώς, εξάλλου, αναδεικνύουν τους ανοικτούς διαύλους του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον «μεταρρυθμιστή Μακρόν».
Ενθουσιώδεις ήταν οι αντιδράσεις του Ποταμιού, καθώς στη Σεβαστουπόλεως καταγράφουν αναλογίες στην κίνηση Μακρόν με τον χώρο που επιδιώκει να εκπροσωπήσει ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος έσπευσε να σχολιάσει ότι «φασίστες, λαϊκιστές και αντιευρωπαϊστές μπορούν να κοιμηθούν αγκαλιά και να κλάψουν παρέα». Σε ανακοίνωση του Ποταμιού, εξάλλου, γίνεται λόγος για την επικράτηση ενός «μεταρρυθμιστή που υπερασπίζεται χωρίς φόβο αλλά με πάθος την ανοιχτή κοινωνία».
Κάλεσμα για τη στήριξη Μακρόν απηύθυνε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, τονίζοντας την ανάγκη να στηριχθεί από όλους ο Μακρόν «στη μάχη που θα δώσει για την Προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας ενάντια στην ακροδεξιά υποψήφια». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, εκφράζοντας την «ελπίδα ο κεντρώος φιλευρωπαίος υποψήφιος με σοσιαλδημοκρατική προέλευση να προχωρήσει σε μια προοδευτική και μεταρρυθμιστική πολιτική με αλλαγή πολιτικών εντός της ΕΕ υπέρ της ανάπτυξης και της απασχόλησης και όχι της δογματικής λιτότητας».
Τέλος με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Βαγγέλης Βενιζέλος σημείωσε μεταξύ άλλων: «Η αποκαλυπτική άρνηση Μελανσόν να στηρίξει Μακρόν στον δεύτερο γύρο καθιστά τα μέτωπα απολύτως ευκρινή και μειώνει ακόμη περισσότερο τη σημασία του κλασικού άξονα αριστερά – δεξιά. Η περίπτωση Μακρόν παύει να είναι έτσι μια συγκυριακή αναβίωση του παραδοσιακού γαλλικού κέντρου σε συνδυασμό με τη δυναμική της “αθωότητας” ενός νέου, σχετικά άφθαρτου υποψηφίου. Αναδεικνύει το δικό της θετικό πρόσημο: δημοκρατικό, μεταρρυθμιστικό, φιλευρωπαϊκό. Είναι ο νικητής. Του ευχόμαστε να ασκήσει την εξουσία του με αίσθηση ιστορικής ευθύνης για τη Γαλλία και την Ευρώπη» και υπογραμμίζει ότι «μετά αρχίζουν τα πραγματικά δύσκολα για τη γαλλική κοινωνία που πρέπει να αποφασίσει τι ρόλο θέλει για τον εαυτό της και τη Γαλλία στην Ευρώπη και τον κόσμο».