Τα περισσότερα από τα 35 χρόνια του στην πολιτική ο Φρανσουά Φιγιόν τα έχει περάσει στους διαδρόμους της εξουσίας, συχνά όμως έχοντας επισκιαστεί από έναν πιο λαμπερό, πιο αποφασισμένο πολιτικό αστέρα –ελάχιστοι θα μπορούσαν να τον φαντασθούν ως τον επόμενο πρόεδρο της Γαλλίας. Αγγλόφιλος (με μητέρα Αγγλίδα και σύζυγο Ουαλή), εραστής του καλού τσαγιού, λάτρης των αγωνιστικών αυτοκινήτων, είχε παραδεχθεί ότι θαυμάζει τη Μάργκαρετ Θάτσερ –εξού και το παρατσούκλι του: Γάλλος Θάτσερ.

Βρισκόταν επί χρόνια στη σκιά του Νικολά Σαρκοζί που τον διόρισε πρωθυπουργό το 2007, μπήκε στις προκριματικές των Ρεπουμπλικανών πίσω από τον Αλέν Ζιπέ και τον Σαρκοζί. Κι όμως τις κέρδισε με 44% –προκαλώντας μια από τις μεγαλύτερες πολιτικές εκπλήξεις. Πολύ συντηρητικός, πολύ πιστός καθολικός, αντιτάχθηκε στον γάμο των ομοφυλοφίλων, περιγράφει τη γαλλική αποικιοκρατία ως μια μορφή «πολιτιστικής ανταλλαγής» και συχνά πυκνά εκθειάζει τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η προεκλογική εκστρατεία του για την προεδρία άρχισε με καλούς οιωνούς. Βουλευτής από τα 27 του ο 62χρονος Φιγιόν φάνηκε να προκαλεί ασφάλεια στους ψηφοφόρους και όλα έδειχναν ότι οι συντηρητικοί θα επέστρεφαν στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

ΟΤΑΝ ΓΥΡΙΣΕ Η ΠΑΡΤΙΔΑ. Το σκάνδαλο με τις πληρωμές τεράστιων ποσών στη σύζυγό του Πενελόπ ως μισθό για μια δουλειά στη Βουλή, στην οποία δεν πάτησε ποτέ, έφερε τα πάνω – κάτω. Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα ο υποψήφιος θα είχε παραιτηθεί. Ο Φιγιόν αρνήθηκε και συνέχισε την προεκλογική εκστρατεία.

Η ήττα του θα μείνει στην Ιστορία. Είναι η πρώτη φορά που υποψήφιος της συντηρητικής παράταξης δεν περνά στον δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών. Είναι το χαμηλότερο ποσοστό που έχει συγκεντρώσει η παράταξή του. Ο 62χρονος Φιγιόν πρέπει ήδη να αρχίσει να σκέφτεται την απόσυρσή του από την πολιτική. Προφανώς θα επιστρέψει στην αγαπημένη του ασχολία: να επιδιορθώσει τις ηλεκτρικές συσκευές και τα κομπιούτερ στο σπίτι του. Που δεν είναι το Μέγαρο των Ηλυσίων, όπως ήλπιζε.