Για να αποδώσουμε τα Καίσαρος Καίσαρι οι μεγάλοι νικητές του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών είναι οι γάλλοι δημοσκόποι. Τα αποτελέσματα που δημοσιοποίησαν χθες στις 20.00 ώρα Γαλλίας αποδείχθηκαν εξαιρετικά ακριβή, όπως άλλωστε και οι προβλέψεις τους των τελευταίων ημερών. Διέβλεψαν ότι η Μαρίν Λεπέν δύσκολα θα είναι πρώτη και πως ο Μακρόν έχει πάρει κεφάλι, ενώ προέβλεψαν την εκτόξευση του Μελανσόν και την κατακρήμνιση του Αμόν.

Η ακρίβεια αυτή οφείλεται σε πολλούς λόγους, κυρίως όμως στην οικονομική και επιστημονική αυτάρκεια. Οικονομική υπό την έννοια ότι οι Γάλλοι παραγγέλνουν και πραγματοποιούν πολλές δημοσκοπήσεις, με μεγάλα δείγματα πληθυσμού, που συνήθως κοστίζουν ακριβά. Επιστημονική, υπό την έννοια ότι στη Γαλλία τα Μαθηματικά εξακολουθούν να ανθούν. Τα γαλλικά πανεπιστήμια και σήμερα στα Μαθηματικά είναι τα καλύτερα παγκοσμίως και οι απόφοιτοί τους είναι σε γενικές γραμμές περιζήτητοι. Οι περισσότεροι εξ αυτών (περίπου 200.000!) εργάζονται στο Σίτι του Λονδίνου, όπου διαπρέπουν στις οικονομετρικές μελέτες για λογαριασμό των τραπεζών και των μεγάλων χρηματοοικονομικών κέντρων.

Το κλειδί. Στον τομέα των δημοσκοπήσεων εξάλλου οι γαλλικές εταιρείες εφαρμόζουν εδώ και καιρό τεχνικές πρόβλεψης οι οποίες δεν βασίζονται μόνο σε έρευνες επί δειγμάτων πληθυσμού, αλλά και σε στοιχεία από το Διαδίκτυο. Συνδυάζουν τα μεν με τα δε και έτσι μειώνουν σημαντικά τα περιθώρια στατιστικού σφάλματος.

Εντυπωσιακή ήταν εξάλλου και η κάλυψη της πρόθεσης ψήφου από τα εκτός Γαλλίας γαλλόφωνα μέσα ενημέρωσης καθ’ όλη τη διάρκεια της Κυριακής. Εκμεταλλευόμενα την απαγόρευση μετάδοσης δημοσκοπήσεων που ισχύει για τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης την Κυριακή των εκλογών, πολλά γαλλόφωνα βελγικά μέσα ενημέρωσης έσπευσαν προχθές να καλύψουν το κενό, μεταδίδοντας καθ’ όλη τη διάρκεια της Κυριακής εκτιμήσεις και προβλέψεις, οι οποίες λίγο – πολύ αποδείχθηκαν αληθινές.

Περί τις πρώτες μεσημεριανές ώρες μετέδωσαν ότι ο Μακρόν θα είναι σίγουρα πρώτος και το απόγευμα ανακοίνωσαν πως η Λεπέν θα είναι σίγουρα δεύτερη. Στο μεταξύ οι ουρές στα εκλογικά τμήματα των απόδημων Γάλλων στις Βρυξέλλες όλο και μεγάλωναν.