«Εγώ τάχθηκα στο πλευρό του Μπενουά Αμόν, παρά το γεγονός ότι δεν ήμουν μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος αλλά ούτε και κάποιου άλλου κόμματος. Το έκανα γιατί ήταν ο μόνος υποψήφιος, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, που έκανε πραγματικές προτάσεις εκδημοκρατισμού και αλλαγής». Ο οικονομολόγος Τομά Πικετί, συγγραφέας του μπεστ σέλερ «Το κεφάλαιο στον 21ο αιώνα» (στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πόλις), εξηγεί τώρα ότι δεν είναι δυνατόν ένας αριστερός να αισθανθεί ότι καλύπτεται από το πρόγραμμα του Εμανουέλ Μακρόν.

Και τότε γιατί ο υποψήφιος της Αριστεράς καταποντίστηκε, μολονότι ήταν αυτός που προώθησε την ιδέα του οικουμενικού εισοδήματος; Η εκτίμηση του Πικετί είναι ότι τα σκάνδαλα απομάκρυναν τη συζήτηση από την ουσία της. «Ο Αμόν», λέει σε συνέντευξή του στη «Ρεπούμπλικα», «είχε πολύ σωστές οικονομικές προτάσεις. Μια ήταν το οικουμενικό εισόδημα, μια άλλη για την αυτονομία και την κατάρτιση των νέων». Αυτό που φαίνεται να πλήρωσε κατεξοχήν ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών ήταν η δυσαρέσκεια προς τα υπάρχοντα κόμματα. Ο Αμόν όμως αδικήθηκε. Κι αυτό επειδή δεν ήταν αυτός ο υπεύθυνος των οικονομικών επιλογών που έκαναν ο Φρανσουά Ολάντ και ο Εμανουέλ Μακρόν.

«Ο Μακρόν βοηθήθηκε πολύ από τα μέσα ενημέρωσης αλλά και από τους χρηματοδότες του. Κατάφερε με αυτόν τον τρόπο να απογαλακτιστεί από την κυβερνητική του θητεία και να ενσαρκώσει την ανανέωση» σημειώνει ακόμη. Ο Αμόν από την άλλη δεν είχε καμία βοήθεια ούτε από το Σοσιαλιστικό Κόμμα ούτε από την κυβέρνηση, λέει ο Πικετί. Αλλοι αποφάσισαν να ταχθούν ανοικτά με τον Μακρόν, κάποιοι να μην υποστηρίξουν τον Αμόν. Σύμφωνα με τον γάλλο οικονομολόγο, όμως, «εάν είσαι στην Αριστερά, δεν είναι δυνατόν να υποστηρίξεις έναν υποψήφιο σαν τον Μακρόν, ο οποίος τάσσεται υπέρ της μείωσης της φορολογίας για όλα τα εισοδήματα».