Κάποιοι τον συνέκριναν με τον Μπέρνι Σάντερς. Κάποιοι άλλοι τον αποκάλεσαν «Τσάβες της Γαλλίας». Το βέβαιο είναι ότι ο 65χρονος Ζαν-Λικ Μελανσόν, πρώην γερουσιαστής, πρώην υπουργός στην κυβέρνηση του Λιονέλ Ζοσπέν, νυν ευρωβουλευτής και αρχηγός της Ανυπότακτης Γαλλίας, κατόρθωσε να μετατρέψει τον πρώτο γύρο σε μια μάχη για τέσσερις.

Δεν κέρδισε το στοίχημά του να προκριθεί στον δεύτερο γύρο. Αύξησε όμως σημαντικά το ποσοστό του σε σχέση με το 11% που είχε κερδίσει πριν από πέντε χρόνια, όταν είχε έρθει τέταρτος. Και κονιορτοποίησε τον επίσημο υποψήφιο του Σοσιαλιστικού Κόμματος, που προσπάθησε να παίξει στο δικό του γήπεδο.

Η ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ. Ο Μελανσόν έχει πολλά κοινά σημεία με τη Μαρίν Λεπέν, όπως ο λαϊκισμός του και ο αντιευρωπαϊσμός του. Εχει όμως και τεράστιες διαφορές: αν η αρχηγός του Εθνικού Μετώπου θέλει να κλείσει τα σύνορα και να απαγορεύσει ακόμη και τη νόμιμη μετανάστευση, εκείνος ζητά να αντιμετωπίζονται οι μετανάστες με ανθρώπινο τρόπο. Υποστηρίζει επίσης τη βαριά φορολογία των πλουσίων, την αύξηση του ελάχιστου μισθού και τη δραστική αύξηση των δημοσίων δαπανών.

Η θέση του όμως που προκάλεσε τη μεγαλύτερη ανησυχία στην Ευρώπη ήταν η επαναδιαπραγμάτευση των συνθηκών που συνοδευόταν από την απειλή ότι αν δεν ικανοποιούνταν οι απαιτήσεις του θα απέσυρε τη χώρα από την Ευρωπαϊκή Ενωση. «Η κυρία Μέρκελ είναι καγκελάριος της Γερμανίας, όχι της Ευρώπης», επαναλάμβανε στις συγκεντρώσεις του.

Η εκστρατεία του Μελανσόν ήταν εντυπωσιακή: χρησιμοποίησε ολογράμματα του εαυτού του, με αποτέλεσμα να μπορεί να μιλά σε πολλές πολιτικές συγκεντρώσεις ταυτόχρονα. «Αρχοντες του πλανήτη, έχετε πολλούς λόγους να είστε ανήσυχοι», τόνιζε, ενώ το πλήθος τον αποθέωνε. Αλλά η φιλοδοξία του να κερδίσει την προεδρία ήταν προφανώς υπερβολική.