Η κατάσταση είναι τραγική. Μέσα σε δύο μήνες νοικοκυριά και επιχειρήσεις δημιούργησαν νέες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς το Δημόσιο ύψους 2,619 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,649 δισ. ευρώ αφορούν μόνο απλήρωτους φόρους.
Οι φορολογούμενοι έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά. Από τον Ιανουάριο στον Φεβρουάριο οι οφειλέτες οι οποίοι έχουν διαπιστώσει ότι η Εφορία τρύπωσε στον τραπεζικό τους λογαριασμό με κατασχέσεις μισθών, συντάξεων ή καταθέσεων αυξήθηκαν κατά 23.000. Και έπεται συνέχεια.
Τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς για το πλεόνασμα, με αναγνώριση του μεγάλου κόστους για τους φορολογουμένους, ήδη επισκιάζει ο προβληματισμός.
Ασφαλή συμπεράσματα για την εκτέλεση του προϋπολογισμού στο σύνολο του έτους προφανώς δεν μπορούν να εξαχθούν. Δεν μπορεί να παραγνωριστεί το γεγονός, όμως, ότι από τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου δεν επιβεβαιώνεται ως τάση η εντυπωσιακή ανάκαμψη των εσόδων πέρυσι.
ΡΑΓΙΣΑΝ ΤΑ ΕΣΟΔΑ. Οι φορολογούμενοι έχουν λυγίσει. Τα capital controls κοντεύουν διετία, επομένως, αναφέρουν οικονομικοί αναλυτές, δύσκολα θα συνεχίσουν να τροφοδοτούν από μόνα τους την αύξηση των εισπράξεων ΦΠΑ.
Τα πρώτα σημάδια είναι αρνητικά. Στο τρίμηνο οι εισπράξεις από ΦΠΑ ήταν χαμηλότερες κατά περίπου 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο, 150 εκατομμύρια ευρώ έχασε ο προϋπολογισμός από φόρους εισοδήματος ενώ η υστέρηση εσόδων από ειδικούς φόρους κατανάλωσης προσέγγισε τα 170 εκατ. ευρώ.
Κάπως έτσι, το πρωτογενές πλεόνασμα –με μόνιμο αρωγό τη συγκράτηση των δημοσίων δαπανών κατά περίπου 1 δισ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο –διαμορφώθηκε σε 1,070 δισ. ευρώ από 1,863 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Παρέμεινε όμως υψηλότερο κατά 72 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο.
ΤΑ ΠΑΖΑΡΙΑ. Αν τα έσοδα δεν σηκώσουν κεφάλι τους επόμενους μήνες, τα επιχειρήματα του ΔΝΤ, σύμφωνα με τα οποία το περσινό πλεόνασμα δεν έχει σε μεγάλο βαθμό διατηρήσιμα χαρακτηριστικά, ενδέχεται να οδηγήσουν σε νέες περιπέτειες. Τα νέα στοιχεία θα αξιολογηθούν από το κουαρτέτο των δανειστών κατά τον νέο κύκλο επαφών τους σήμερα στην Αθήνα. Ο στόχος της επίσκεψής τους είναι ο ίδιος ακριβώς με τις προηγούμενες φορές, από τον Οκτώβριο που πηγαινοέρχονται: το κλείσιμο της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο για τα νέα μέτρα.
Το κουαρτέτο των δανειστών, συνολικά, μέσω των επίσημων τοποθετήσεων των εκπροσώπων τους εκτιμά ότι είναι εφικτός ο στόχος για συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο έως το επόμενο Eurogroup.
Βερολίνο και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν φαίνεται να έχουν καταλήξει ακόμα σε συμφωνία η οποία θα ικανοποιεί και τα δύο μέρη αναφορικά με τη διευθέτηση του χρέους. Το Ταμείο ζητά ισχυρές παραχωρήσεις ώστε να μετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, το Βερολίνο δυσκολεύεται ενόψει εκλογών να πει άμεσα το ναι.
Χωρίς να υποβιβάζεται η σημασία άμεσης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και εκταμίευσης της δόσης, το βασικό ζητούμενο τώρα είναι η διευθέτηση του χρέους και η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Στο αντίθετο σενάριο, μένουμε για μια ακόμα φορά με τα μέτρα περιμένοντας το χρέος.