Χιλιάδες άνθρωποι εκδηλώνουν ιλαρά στην Ευρώπη, εξαιτίας του ελλιπούς εμβολιασμού εναντίον της νόσου, προειδοποιούν αξιωματούχοι από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεων Ασθενειών (ECDC).
Σε έκθεση που έδωσαν χθες βράδυ στη δημοσιότητα αναφέρουν ότι τους δύο πρώτους μήνες του 2017 αναφέρθηκαν περισσότερα από 1.500 κρούσματα σε 14 ευρωπαϊκές χώρες, στις οποίες εξαπλώνεται το αντιεμβολιαστικό κίνημα.
Σε δέκα από αυτές τις χώρες (Αυστρία, Βέλγιο, Κροατία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Πολωνία, Ρουμανία, Ισπανία, Σουηδία) ο αριθμός των κρουσμάτων που αναφέρθηκαν το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2017 είναι υπερδιπλάσιο από τον αντίστοιχο αριθμό του διμήνου Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2016.
Τα κρούσματα καταγράφονται σε παιδιά και σε νεαρούς ενήλικες.
«Είναι απαράδεκτο να πεθαίνουν παιδιά και νέοι εξαιτίας μίας νόσου για την οποία υπάρχουν ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια», δήλωσε ο κ. Vytenis Andriukaitis, επίτροπος Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ιλαρά προκαλείται από έναν ιδιαίτερα λοιμώδη ιό, ο οποίος μεταδίδεται με την άμεση επαφή και με τον αέρα. Παρότι υπάρχουν εμβόλια εναντίον της, πολλοί τα φοβούνται αναίτια, με συνέπεια να μην εμβολιάζουν τα παιδιά τους. Το επακόλουθο είναι να πεθαίνουν κάθε χρόνο χιλιάδες άνθρωποι εξαιτίας της και να παραμένει μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτου των παιδιών σε όλο τον κόσμο.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι ο ετήσιος αριθμός των νεκρών από ιλαρά ανέρχεται σε 134.000.
Στην Ευρώπη
Το ECDC αναφέρει ότι το τελευταίο έτος (από την 1 Μαρτίου 2016 έως και τις 28 Φεβρουαρίου 2017) καταγράφηκαν 5.881 κρούσματα ιλαράς στην Ευρώπη. Το 46% αναφέρθηκαν στη Ρουμανία, το 24% στην Ιταλία και το 9% στη Βρετανία.
Το ένα τρίτο των ασθενών είχαν ηλικία άνω των 20 ετών.
Σύμφωνα με τα ECDC, για να παρεμποδιστεί η μετάδοση της ιλαράς σε μία κοινότητα, πρέπει να είναι πλήρως εμβολιασμένο (με όλες τις απαιτούμενες δόσεις) εναντίον της το τουλάχιστον 95% του πληθυσμού.
Δυστυχώς, όμως, τα πιο πρόσφατα στοιχεία για την Ευρωπαϊκή Ένωση αποκαλύπτουν ότι τη δεύτερη δόση του εμβολίου έχει κάνει πολύ λιγότερο από το 95% του πληθυσμού στις 15 από τις 23 χώρες της ζώνης του ευρώ, ενώ κάτω από 95% ήταν η κάλυψη με την πρώτη δόση του εμβολίου σε 12 από τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ.