Ο ι τόνοι παραμένουν ανεβασμένοι και καμιά πλευρά δεν δείχνει συμβιβαστική διάθεση, το ρήγμα στο εσωτερικό στο ΠΑΣΟΚ συνεχίζει, έτσι, να βαθαίνει και έχει σημάνει συναγερμός σε στελέχη και κομματικές οργανώσεις.
Η πλευρά της Φώφης Γεννηματά διαμηνύει την πρόθεσή της να προχωρήσει σε «θεσμικό» Συνέδριο ως έχει, με την απόφαση που ήδη έχει ληφθεί από το Κεντρικό Συντονιστικό της ΔΗΣΥ. Η Χαριλάου Τρικούπη ωστόσο βρίσκει μπροστά της ένα μέτωπο εσωκομματικής αντιπολίτευσης, το οποίο είναι είτε συντεταγμένο μπλοκ είτε, όπως αναφέρουν άλλες πηγές, συγκυριακή συμμαχία που σκοπό έχει να «προκαλέσει πρόβλημα στην παράταξη».
Η ομάδα Ανδρουλάκη που κινείται στην αντίπερα όχθη αποτελείται κυρίως από νεότερα σε ηλικία στελέχη του κόμματος, τα οποία φιλοδοξούν να εκπροσωπήσουν το βασικό κομμάτι της εκσυγχρονιστικής πτέρυγας. Οπως προκύπτει και από τη χθεσινή συνέντευξη του ευρωβουλευτή στον Βήμα 99,5, το βασικό αίτημά τους είναι το άνοιγμα του χώρου, γι’ αυτό και αντιτίθενται σθεναρά στο ποσοστό των συνέδρων που προέρχονται από την Αυτοδιοίκηση.
Παρά τους χαρακτηρισμούς που εξαπολύονται εναντίον του από την ηγεσία του κόμματος, ο Ανδρουλάκης δεν έριξε δημόσια λάδι στη φωτιά και απένειμε εύσημα στη Φώφη Γεννηματά, η οποία «παρέμεινε στην παράταξη στα δύσκολα». Ο γραμματέας του κόμματος Στέφανος Ξεκαλάκης όμως απάντησε σκληρά στον χαρακτηρισμό «δούρειος ίππος» που αποδόθηκε στους διαφωνούντες –χαρακτηρίζοντάς τον «για γέλια» –και σκοπεύει όχι μόνο να διαβιβάσει στο γραφείο της Γεννηματά τις προτάσεις που υποβλήθηκαν στην Πολιτική Επιτροπή, αλλά και να εκφράσει τις διαφωνίες του στη σημερινή Κοινοβουλευτική Ομάδα. Και οι δύο πρωταγωνιστές της σύγκρουσης κατέστησαν σαφές ότι θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται την άποψή τους σε κάθε ευκαιρία. «Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να έχει ανοιχτή πρόταση στο τραπέζι για ένα Συνέδριο χωρίς μηχανισμούς, το οποίο θα οδηγήσει σε ενοποίηση του ιστορικού αφηγήματος και κοινό πρόγραμμα με τις άλλες συνιστώσες» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ανδρουλάκης.
«ΑΝΗΘΙΚΟΤΗΤΑ». Η Χαριλάου Τρικούπη περνά στην αντεπίθεση, κάνοντας λόγο για προσωπικά κίνητρα των διαφωνούντων και για δηλώσεις που «δείχνουν πολιτική ανηθικότητα». Η Γεννηματά εμφανίζεται έτοιμη να σηκώσει το γάντι και με τη σημερινή ομιλία της στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα καθορίσει το πλαίσιο της επόμενης ημέρας. Απαντώντας στα λεγόμενα της ομάδας Ανδρουλάκη, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα εξηγήσει τον τρόπο με τον οποίο η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα πορευτεί από εδώ και πέρα, υπογραμμίζοντας ότι οι «εκλεγμένοι εκπρόσωποι» της Αυτοδιοίκησης μαζί με νέους ανθρώπους καθιστούν τις διαδικασίες ανοιχτές στη βάση και δημιουργούν «πνοή ανανέωσης της χώρας». Παράλληλα, θα αναφερθεί και στο ιδρυτικό Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ως τελικού στόχου του εγχειρήματος της ΔΗΣΥ, απορρίπτοντας έτσι τις κατηγορίες πως αγνοεί την απόφαση του Συνεδρίου του 2015.
Σε κάθε περίπτωση, οι δύο πλευρές δείχνουν διατεθειμένες να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν έναν πόλεμο που μέχρι πρότινος είχε περιοριστεί στο κομματικό παρασκήνιο και δεν είχε λάβει δημόσια χαρακτηριστικά. Ακόμα κι αν τα πράγματα φτάσουν στα άκρα, ωστόσο, δεν διαφαίνεται προθυμία για παραπομπές στο Πειθαρχικό του κόμματος, με τις διαφωνίες «να λύνονται πολιτικά» όπως αναφέρεται από την κομματική έδρα. Στην περίπτωση Ξεκαλάκη, ο οποίος εξελέγη γραμματέας από την Πολιτική Επιτροπή, η τυχόν αποπομπή του εναπόκειται στο όργανο που τον εξέλεξε. Ως εκ τούτου, αν δεν δείξει πρόθεση να παραιτηθεί, η αντικατάστασή του θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη.