Οι αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι μία από τις βασικές –μη μνημονιακές –προτεραιότητες της κυβέρνησης για το προσεχές διάστημα και έτσι τα αρμόδια στελέχη ξεκινούν τον διάλογο από τη βάση, ενώ ήδη η κορυφή –λέγε με ΚΕΔΕ/Πατούλης –βράζει, όπως από καιρό σας έχω ενημερώσει.
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης εξορμά την Τετάρτη και την Πέμπτη σε Κοζάνη και Βόλο, σε ανοιχτές εκδηλώσεις στις οποίες δεν έχουν προσκληθεί μόνο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και αυτοδιοικητικοί φορείς.
Την ίδια στιγμή που ο Πουλάκης θα μιλά στην Κοζάνη την Τετάρτη, ο πολιτικός του προϊστάμενος Πάνος Σκουρλέτης θα… παίξει μπάλα στην έδρα του μεγάλου του αντιπάλου: του δημάρχου Αμαρουσίου, Γιώργου Πατούλη. Το θέμα της ομιλίας του υπουργού Εσωτερικών είναι, ωστόσο, γενικότερο: «Οι προκλήσεις για την κυβέρνηση της Αριστεράς».
Δεν θα θεωρήσω απίθανο πάντως, γνωρίζοντας την ιδιοσυγκρασία Πατούλη, να κατέβει από τον 3ο όροφο του δημαρχείου στο ισόγειο –όπου η αίθουσα που θα μιλήσει ο Σκουρλέτης –για τις διπλωματικές χαιρετούρες. Εκτός κι αν η σχέση τους έχει παγώσει τόσο πολύ μετά την πρόσφατη ανταλλαγή λεκτικών πυρών μεταξύ ΥΠΕΣ – ΚΕΔΕ…
Πονοκέφαλος η επιλογή νέων διευθυντών
Ασκήσεις επί χάρτου μαθαίνω ότι εξελίσσονται αυτές τις ημέρες στο υπουργείο της Παιδείας, προκειμένου να κατορθώσει το αμέσως επόμενο διάστημα ο Κώστας Γαβρόγλου να ανακοινώσει ένα νέο σύστημα επιλογής διευθυντών των σχολείων που να είναι αδιάβλητο και, κυρίως, αποδεκτό από το ΣτΕ.
Το οποίο, ως γνωστόν, έκρινε πριν από λίγο καιρό αντισυνταγματικό τον νόμο (έμπνευσης του πρώην αναπληρωτή υπουργού Παιδείας Τάσου Κουράκη…) για την επιλογή διευθυντών, επειδή γινόταν και με ψηφοφορία του συλλόγου διδασκόντων.
Χθες ο Γαβρόγλου χαρακτήρισε αυστηρή την απόφαση του ΣτΕ, αλλά τόνισε ότι οφείλει να την ακολουθήσει και ότι έχει ετοιμάσει ήδη ένα σχέδιο το οποίο θα δημοσιοποιήσει σε λίγες ημέρες: «Το βασικό μας σχέδιο είναι από τη μια μεριά τρόποι εντελώς αντικειμενικοί για τον διορισμό των διευθυντών, αλλά και από την άλλη έχουμε συγκεκριμένη πρόταση για το πώς θα αναβαθμιστεί ο ρόλος του συλλόγου διδασκόντων ώστε να έχει δυνατότητες αποτίμησης του έργου του διευθυντή» είπε. Γενικόλογη δήλωση μεν, αν και το στίγμα είναι ότι οι εκπαιδευτικοί μπορεί να μην ψηφίζουν πλέον, ωστόσο θα αποτιμούν με κάποια διαδικασία τη θητεία των διευθυντών τους.
Μαθαίνω, λοιπόν, ότι αυτό που απασχολεί τους επιτελείς του υπουργού είναι το πώς θα διατηρήσουν κάποιον ρόλο για τον σύλλογο διδασκόντων, αλλά κυρίως το αν θα επανέλθει ή όχι η συνέντευξη του υποψηφίου ως ένα από τα κριτήρια επιλογής –κι αν ναι, πόσο καθοριστική θα είναι. Ιδωμεν.
Τετ α τετ Ιερώνυμου – Κυριάκου
Το δεύτερο τετ α τετ μέσα σε περίπου έναν μήνα θα έχουν το μεσημέρι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. Μετά το δείπνο –νηστίσιμο τότε λόγω Σαρακοστής –που είχε παραθέσει ο Ιερώνυμος στον Κυριάκο στα μέσα Μαρτίου, οι δύο άνδρες θα βρεθούν ξανά στο ίδιο τραπέζι, αυτή τη φορά στην έδρα του φιλανθρωπικού οργανισμού της Αρχιεπισκοπής Αποστολή, στον Νέο Κόσμο.
Οικοδεσπότης θα είναι και πάλι ο Αρχιεπίσκοπος αλλά και ο διευθυντής της Αποστολής Κωστής Δήμτσας. Πριν από το γεύμα ο πρόεδρος της ΝΔ –που σύμφωνα με πληροφορίες θα συνοδεύεται από τη σύζυγό του Μαρέβα –θα ενημερωθεί για το φιλανθρωπικό έργο και τις πολυεπίπεδες δράσεις της Αποστολής σε όλη την Ελλάδα. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που ο Μητσοτάκης επισκέπτεται σήμερα τον οργανισμό.
Ο Αρχιεπίσκοπος στοχεύει στην οικοδόμηση καλών σχέσεων με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, αλλά ταυτόχρονα επιδιώκει να τους ενημερώνει και για το έργο που προσφέρει η Εκκλησία. Eτσι, στο προηγούμενο δείπνο είχε ριχτεί στο τραπέζι η ιδέα Ιερώνυμος και Κυριάκος να επισκεφτούν μαζί ένα ίδρυμα της Αρχιεπισκοπής μέσα στη Μ. Εβδομάδα. Εντούτοις, το πρόγραμμα και των δύο ήταν φορτωμένο εκείνες τις ημέρες και έτσι η επίσκεψη αναβλήθηκε.