Επανέρχομαι στο θέμα του «λομπίστα» της Τουρκίας, τίτλο που αποδίδει στον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το Κυπριακό Εσπεν Μπαρθ Αϊντα ο Νίκος Κοτζιάς. Μαθαίνω λοιπόν ότι την ανησυχία Κοτζιά για τους χειρισμούς του Αϊντα συμμερίζεται και η Λευκωσία, που μέχρι πρότινος λόγω και της επανέναρξης των συνομιλιών στήριζε (τουλάχιστον δημοσίως) τα έργα και τις ημέρες του νορβηγού αξιωματούχου στο νησί. Αυτό γιατί αφού διέρρευσε η καυστική επιστολή Κοτζιά προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Γκουτέρες, ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης παραδέχτηκε ότι υπάρχει θέμα με τις συμπεριφορές και τις ενέργειες του Αϊντα, χωρίς βέβαια να αναφερθεί ανοιχτά στα περί προώθησης της τουρκικής ατζέντας.
Το κλίμα ενόψει της νέας συνάντησης Αναστασιάδη Ακιντζί, στις 2 Μαΐου όπως πληροφορούμαι, δεν είναι καλό και αυτό αποτυπώθηκε και κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου. Ο Αναστασιάδης εμφανίστηκε έντονα προβληματισμένος για την πορεία των διαπραγματεύσεων, αλλά υπέρ της άποψης ότι ο διάλογος πρέπει να συνεχιστεί. Πόσο εύκολο όμως είναι αυτό όταν η Τουρκία επιμένει να προκαλεί με στρατιωτικές ασκήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ; Μια τέτοια άσκηση έχει προγραμματιστεί (και πάλι) για την ερχόμενη Παρασκευή και ενώ το ερευνητικό πλοίο «Barbaros» αρμενίζει στον Κόλπο της Αμμοχώστου.

Επόμενο Φόρουμ στη Βολιβία
Μένω στο ρεπορτάζ του άσπονδου φίλου Κοτζιά για να σας πω ότι στην άλλοτε αυτοκρατορία των Ινκας, στη μακρινή Βολιβία θα ξανασυναντηθούν το 2018 οι εκπρόσωποι του Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών, όπως διαβάζω στην ιδρυτική διακήρυξη που υπογράφηκε χθες στο Ζάππειο, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού.
Πίσω από την ιδέα να δημιουργηθεί αυτή η πλατφόρμα διαλόγου και πολιτιστικής συνεργασίας μεταξύ των δέκα (για την ώρα) συμμετεχόντων κρατών είναι, όπως σας είχα πει, ο Κοτζιάς, ο οποίος εξομολογήθηκε στους συναδέλφους του ότι το δούλευε στο μυαλό του από τη δεκαετία του ’90.
Για τον ΥΠΕΞ, που ως πανεπιστημιακός και εμπειρογνώμων αγαπά να μιλά με τους δικούς του όρους, η πρωτοβουλία αυτή αναδεικνύει την ανάγκη να λειτουργήσει ο πολιτισμός ως «ήπια ισχύς» (soft power) εξίσου αποτελεσματική με τη στρατιωτική υπεροπλία ή την οικονομική ηγεμονία.

Και τώρα κινεζική… Ασφαλιστική
Στο μεταξύ, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το timing της επίσκεψης του κινέζου υπουργού Εξωτερικών Γουάνγκ Γι στην Αθήνα με αφορμή το φόρουμ καθώς και η συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα, δεδομένου ότι την Παρασκευή κατά πάσα πιθανότητα θα ανακοινωθεί από την Εθνική Τράπεζα ο νικητής του διαγωνισμού για την Εθνική Ασφαλιστική.
Μεταξύ των διεκδικητών είναι και η κινεζική Fosun, ένας όμιλος εταιρειών που διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία αξίας συνολικά 66 δισ. σε όλο τον κόσμο και με σημαντική εμπειρία στον ασφαλιστικό τομέα, έχοντας ήδη μια επένδυση στη μεγαλύτερη ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία της Πορτογαλίας.
Παράλληλα, η κινεζική εταιρεία έχει προχωρήσει σε επενδύσεις στη χώρα μας όπως η Folli Follie που τη βοήθησε να αναπτυχθεί στην κινεζική αγορά, καθώς και η συμμετοχή της στο σχήμα που θα προχωρήσει τη μεγάλη επένδυση στο Ελληνικό. Εκτός από την Εθνική Ασφαλιστική, θέλουν να μπουν και στον τουρισμό με τις συμμετοχές τους σε τουριστικά μεγαθήρια όπως η Thomas Cook και η Club Med.
Παρασκευή κοντή… γιορτή για τα υπόλοιπα.