Δεν είναι ένας απλός αριθμός. Ούτε μια ακόμη είδηση για το δελτίο των προσφυγικών ροών. Είναι μια ιστορία μετακινήσεων και μεταβολών που σημειώνεται γύρω μας και ενίοτε λαμβάνει οδυνηρές και θλιβερές όψεις.

Οι δεκαέξι σοροί προσφύγων που ανασύρθηκαν χθες το πρωί στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Μολύβου στη Λέσβο αθροίζονται στα τόσα θύματα ενός κόσμου που επιχειρεί με μια βάρκα να επιβιβαστεί και να επανεκκινήσει τη ζωή του. Ενίοτε με κόστος την ίδια του τη ζωή.

Οπως είχαν εγκαίρως προβλέψει «ΤΑ ΝΕΑ», οι ροές λόγω καιρού αυξήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα. Ετσι μια νέα τραγωδία εκδηλώθηκε το βράδυ της Κυριακής σε σκάφος με 25 επιβαίνοντες που είχε ξεκινήσει από τα τουρκικά παράλια. Οι πρώτες σοροί εντοπίστηκαν από σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού και κατόπιν το πλήρωμα σουηδικού σκάφους της Frontex περισυνέλεξε τις εννέα. Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία από το Λιμενικό, επρόκειτο για ένα παιδί, έξι γυναίκες και δύο άνδρες. Πλωτό του Λιμενικού εντόπισε και ανέσυρε μάλιστα ζωντανή μία έγκυο, ενώ αργότερα διασώθηκε άλλη μία γυναίκα. Από την τουρκική ακτοφυλακή έγινε γνωστό πως εντοπίστηκαν εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων και περισυνελέγησαν άλλες επτά σοροί, ενός παιδιού και έξι ανδρών.