Το γερμανικό εθνικιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (ΑfD) κινείται ακόμα πιο δεξιά. Στην Κολωνία, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος που έχει δει τα τελευταία χρόνια τη δύναμή του να αυξάνεται γοργά, περισσότερα από 10.000 άτομα διαδήλωσαν εναντίον της ξενοφοβικής ρητορικής του. Μέσα στο συνέδριο, όμως, οι συμμετέχοντες στράφηκαν προς ακόμα πιο συντηρητική ιδεολογική κατεύθυνση, αντιδρώντας στις προσπάθειες χαλάρωσης κάποιων θέσεων και εξωραϊσμού της εικόνας που θα το έκανε αρεστό στη μεγάλη πλειοψηφία. Νέα ηγεσία επελέγη για να ηγηθεί του κόμματος στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Δύο είναι οι νέοι ηγέτες: ο 76χρονος Αλεξάντερ Γκάουλαντ και η 38χρονη Αλίς Βαϊντέλ. Παρότι η οικονομολόγος Βαϊντέλ ανήκει στη σχετικά μετριοπαθή πτέρυγα του κόμματος, ο Γκάουλαντ θεωρείται ακραίος. Είναι γνωστός για τις εθνικιστικές θέσεις του και την υποστήριξη προς τον Μπγιορν Χόκε, φιγούρα δημοφιλή στους υποστηρικτές της AfD, ο οποίος αντιτάχθηκε δημόσια στην κατασκευή του Μνημείου για το Ολοκαύτωμα στο Βερολίνο τον Ιανουάριο, γεγονός που οδήγησε σε σχίσμα το κόμμα. Τελικά τον Χόκε εκδίωξε από την Εναλλακτική για τη Γερμανία η πρώην ηγέτις της Φράουκε Πέτρι, που προσπαθούσε να κρατήσει το κόμμα αποστάσεις από ακροδεξιές θέσεις και συνολικά από τις εθνικιστικές απόψεις, αλλά και να σταματήσει τις ρατσιστικές και αντισημιτικές δηλώσεις προκειμένου να προσελκύσει μετριοπαθέστερους ψηφοφόρους.
ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΜΙΣΑΛΛΟΔΟΞΙΑΣ. Η Πέτρι όμως αντιμετώπισε πολλές αντιδράσεις από τον κομματικό μηχανισμό και την περασμένη Τετάρτη, 19 Απριλίου, ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί από την ηγεσία. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου στην Κολωνία, παραιτήθηκε επίσημα και οι σύνεδροι αρνήθηκαν ακόμα και να συζητήσουν την πρότασή της για τον καθορισμό στρατηγικής που θα αμβλύνει την ακροδεξιά εικόνα της AfD και θα δημιουργήσει πιθανότητες για συνεργασίες με άλλα κόμματα, μετεκλογικά.
Αντίθετα, στο συνέδριο υιοθετήθηκε πλατφόρμα για σκληρή στάση απέναντι στη μετανάστευση –σε αυτήν περιλαμβάνεται η παρεμπόδιση της επανένωσης των οικογενειών προσφύγων που βρίσκονται ήδη στη Γερμανία, η αφαίρεση της γερμανικής υπηκοότητας από τους μετανάστες που είναι ένοχοι για σοβαρά εγκλήματα και η κήρυξη του Ισλάμ ασύμβατου με τη γερμανική κουλτούρα. Επίσης, αποφασίστηκε να ζητηθεί η έξοδος από την ευρωζώνη και η επιστροφή του γερμανικού μάρκου.
Αυτές οι εξελίξεις υπογραμμίζουν τον ακροδεξιό προσανατολισμό του κόμματος, γεγονός που μπορεί να περιορίσει το ποσοστό του στις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου. Μέχρι πρόσφατα οι δημοσκοπήσεις έδιναν στην Εναλλακτική για τη Γερμανία 14%-15%. Υπό την ηγεσία της Πέτρι, το κόμμα κέρδισε περιφερειακές έδρες σε 11 από τα 16 κρατίδια της Γερμανίας. Τους τελευταίους μήνες, όμως, τα ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις μειώθηκαν σε 7%-11%.
Στις τοπικές εκλογές στο κρατίδιο Σλέσβιγκ-Χολστάιν στις 7 Μαΐου και κυρίως στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία στις 14 Μαΐου θα φανεί αν η κίνηση του κόμματος προς τα δεξιά θα θεωρηθεί επιτυχημένη.
ΤΑ ΝΕΑ ΠΡΟΣΩΠΑ. Ο Αλεξάντερ Γκάουλαντ που κάποτε κατείχε διάφορα αξιώματα στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της Ανγκελα Μέρκελ, είναι ένας από τους ακραίους της ηγεσίας της AfD, πολύ αγαπητός στη βάση. Πέρυσι προκάλεσε κατακραυγή με τις ρατσιστικές και προσβλητικές δηλώσεις του για τον μαύρο ποδοσφαιριστή της εθνικής ομάδας της Γερμανίας Ζερόμ Μπόατενγκ. Λίγο πριν από το Euro 2016 είχε δηλώσει για τον Μπόατενγκ, ο πατέρας του οποίου είναι από την Γκάνα, ότι τον θεωρεί καλό ποδοσφαιριστή «αλλά δεν θα ήθελα να ζω κοντά σε κάποιον σαν αυτόν».
Η Αλίς Βαϊντέλ δεν είναι γνωστή στο ευρύ κοινό. Είναι πρώην τραπεζικός, σύμβουλος επιχειρήσεων που δρουν στην Κίνα και παρότι είναι ομοφυλόφιλη και συζεί με γυναίκα, ηγείται πλέον ενός κόμματος που υπερασπίζει την οικογένεια και τα «παραδοσιακά» ζευγάρια. Η 38χρονης Βαϊντέλ έχει εργαστεί στην Goldman Sachs, στην Allianz Global Investors και στην Τράπεζα της Κίνας, μιλά άπταιστα μανδαρίνικα και ολοκλήρωσε το ντοκτορά της σχετικά με το κινεζικό συνταξιοδοτικό σύστημα.
Ζει στο Ουμπερλίνγκεν, κοντά στα σύνορα με την Ελβετία, με τη σύντροφό της που είναι παραγωγός της ελβετικής τηλεόρασης. Το ζευγάρι έχει δύο μικρούς γιους. Η Βαϊντέλ εντάχθηκε στην AfD το 2013, όταν αυτό βρισκόταν ακόμα στα σπάργανα, και πέρυσι ήταν υποψήφια στις εκλογές στο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης. Δεν εξελέγη, αλλά συγκέντρωσε πολλές ψήφους. Το κόμμα τερμάτισε στην τρίτη θέση με 15%. Στο συνέδριο της Κολωνίας η Αλίς Βαϊντέλ χαρακτήρισε «σκάνδαλο» το ότι στη Γερμανία «οι χριστιανικές γιορτές πρέπει να προστατεύονται από την αστυνομία με αυτόματα και οδοφράγματα για τα φορτηγά».