Πόσο σίγουρο είναι ότι ο νικητής του πρώτου γύρου Εμανουέλ Μακρόν θα κερδίσει τη Μαρίν Λεπέν στις επαναληπτικές εκλογές; Το ερώτημα αυτό απασχολεί πολιτικά επιτελεία και σχολιαστές μετά τους πανηγυρισμούς για την πρωτιά του φιλευρωπαίου υποψηφίου στην αναμέτρηση της Κυριακής. Η απάντηση δεν είναι οπωσδήποτε αυτονόητη, γερμανοί σχολιαστές διαβλέπουν κίνδυνο εφησυχασμού με το κλίμα βέβαιης νίκης του Μακρόν στον δεύτερο γύρο.
Πάντως, κανείς δεν στοιχηματίζει σε νίκη της Λεπέν. Αυτό θα σήμαινε διάλυση της ΕΕ, σενάριο το οποίο μόνο σε δύο πολιτικούς σχηματισμούς της Γερμανίας έχει οπαδούς: την εθνικιστική, ξενοφοβική, ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία και τη μετακομμουνιστική Αριστερά. Για το AfD, αδελφό κόμμα της Λεπέν, είναι διακηρυγμένος στρατηγικός στόχος. Για την Αριστερά, το αδελφό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, είναι πολιτική επιδίωξη στο όνομα μιας «άλλης» Ευρώπης.
Χριστιανοδημοκράτες, Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι, Φιλελεύθεροι έστειλαν αμέσως συγχαρητήρια μηνύματα στον Εμανουέλ Μακρόν για την επικράτησή του στον πρώτο γύρο. Η ηγεσία της Αριστεράς έδινε συγχαρητήρια στον Ζαν-Λικ Μελανσόν, ενώ στελέχη του κόμματος δεν μπορούσαν να κρύψουν την απογοήτευσή τους που δεν πέρασε στον δεύτερο γύρο. «Τώρα είναι μια επιλογή ανάμεσα στη χολέρα και στην πανούκλα» σχολίασε ο βουλευτής της Αριστεράς Νίμα Μοβασάτ, «ανάμεσα σε έναν νεοφιλελεύθερο και μια ακροδεξιά».
Για τον πρόεδρο της Αριστεράς Μπερντ Ρίξινγκερ, ο Μακρόν είναι «το μη χείρον». Στην ερώτηση γιατί το κόμμα του στις επαναληπτικές εκλογές δεν τάσσεται καθαρά στο πλευρό του Μακρόν, ο Ρίξινγκερ αντιπαραβάλλει την αγωνία του ότι Η Αριστερά θα χάσει τη φυσιογνωμία της. «Οταν θολώνουν οι διαφορές ανάμεσα στα καθιερωμένα κόμματα, όταν συντηρητικοί και σοσιαλδημοκράτες υποστηρίζουν περικοπές του κοινωνικού κράτους και αποδόμηση εργατικών δικαιωμάτων, τότε ενισχύονται δεξιά κόμματα όπως το Εθνικό Μέτωπο» απαντά ο Ρίξινγκερ στην εφημερίδα «Ντι Βελτ». Οι γάλλοι Σοσιαλιστές είναι «συνυπεύθυνοι» γιατί θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τον Μελανσόν ώστε στον δεύτερο γύρο να είναι αυτός η εναλλακτική επιλογή στον «φιλελεύθερο, πρώην τραπεζίτη Μακρόν».
Ο ιδρυτής του κόμματος Οσκαρ Λαφοντέν προέβλεψε μάλιστα ότι αν νικήσει ο Μακρόν στον δεύτερο γύρο, θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο το Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν. Η ανάγνωση αυτή του γαλλικού αποτελέσματος απέχει πολύ από τη γραμμή που έδωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Αριστεράς, Ντίτμαρ Μπαρτς: «Πανούκλα ή χολέρα; Οχι! Φυσικά πρέπει να αποτραπεί η εκλογή της ακροδεξιάς Λεπέν». Ο μετριοπαθής Μπαρτς μαζί με την κόκκινη Σάρα Βάγκενκνεχτ είναι επικεφαλής της Αριστεράς στον προεκλογικό αγώνα.
Η νίκη του Μακρόν βγάζει στην επιφάνεια τον αντιευρωπαϊσμό του γερμανικού κόμματος Η Αριστερά. Η ταύτιση δεξιού εξτρεμισμού και οικονομικού φιλελευθερισμού είναι το βασικό μοτίβο για να δικαιολογηθούν οι ίσες αποστάσεις από την υποψήφια του αντιευρωπαϊκού, ακροδεξιού σοβινισμού Λεπέν και τον ανεξάρτητο, κεντρώο, πεπεισμένο ευρωπαϊστή Εμανουέλ Μακρόν. Είναι τα ίδια επιχειρήματα που χρησιμοποιούν κρυφοί και φανεροί αντιευρωπαϊστές στην Ελλάδα. Η διαφορά είναι μία: στη Γερμανία είναι αντιπολίτευση και περιορίζονται σε ένα αμελητέο ποσοστό 8%-10%. Στην Ελλάδα είναι στην κυβέρνηση και διαχειρίζονται τις τύχες της χώρας.