Την ομιλία που εκφώνησε ο Ετιέν Καρντίλ χθες στην έδρα της αστυνομικής διεύθυνσης του Παρισιού μπροστά στον γάλλο πρόεδρο, σε όλα τα μέλη της κυβέρνησης και σε πολλούς ακόμη πολιτικούς ιθύνοντες καθώς και στους δύο υποψήφιους προέδρους, η «Μοντ» τη δημοσίευσε ολόκληρη. Οχι απλώς επειδή ο Καρντίλ είναι ο σύντροφος, ο σύζυγος του Χαβιέ Ζιζέλ, του 37χρονου αστυνομικού που δολοφονήθηκε την περασμένη Πέμπτη στα Ηλύσια Πεδία στο όνομα του ISIS. Αλλά και επειδή ήταν μια ομιλία σπαρακτική όσο και αξιοπρεπής, ένας ύμνος στην αγάπη και ένα μάθημα ήθους ταυτόχρονα.

«Γύρισα το βράδυ, χωρίς εσένα, με έναν ακραίο και βαθύ πόνο που ίσως μια μέρα να μαλακώσει, δεν το γνωρίζω» είπε ο Καρντίλ αποτίνοντας φόρο τιμής στον σύζυγό του αλλά και σε όλους τους συναδέλφους του, αστυνομικούς και χωροφύλακες. «Ο πόνος αυτός με έκανε να νιώθω πιο κοντά από ποτέ στους συντρόφους σου, που υποφέρουν όπως εσύ, σιωπηλά, όπως εγώ, σιωπηλά. Και σε ό,τι με αφορά, υποφέρω χωρίς μίσος. Δανείζομαι την έκφραση αυτή από τον Αντουάν Λερίς, την απέραντη σοφία του οποίου απέναντι στον πόνο θαύμασα τόσο πολύ που διάβασα και ξαναδιάβασα αυτές τις γραμμές πριν από μερικούς μήνες» πρόσθεσε αναφερόμενος σε έναν γάλλο δημοσιογράφο που έχασε τη σύζυγό του στο Μπατακλάν: «”Δεν έχετε το μίσος μου”. Αυτό το μίσος, Ξαβιέ, δεν το έχω γιατί δεν σου αρμόζει. Ας διατηρήσουμε όλοι την αξιοπρέπειά μας και ας φροντίσουμε την ειρήνη. Ας προστατεύσουμε την ειρήνη».

Ο Ολάντ. «Αστυνομικοί, χωροφύλακες, είστε το πρόχωμα της δημοκρατίας. Θέλω να πω, στο όνομα του έθνους, πως συμμεριζόμαστε την απέραντη θλίψη καθώς και την οργή σας. Η οδύνη σας είναι η οδύνη της δημοκρατίας» τόνισε, από την πλευρά του, ο Φρανσουά Ολάντ κατά τη διάρκεια αυτής της τελετής μνήμης, ενός «πανεθνικού φόρου τιμής» στον πεσόντα αστυνομικό. Ο γάλλος πρόεδρος εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία για να στείλει ένα πολιτικό μήνυμα στους δύο υποψήφιους διαδόχους του, καλώντας «αυτούς που θα κληθούν να λάβουν αποφάσεις αύριο» να αφιερώσουν τους κατάλληλους πόρους στην αστυνομία και στις δυνάμεις της τάξης γενικώς. Εμανουέλ Μακρόν και Μαρίν Λεπέν στέκονταν σε απόσταση είκοσι μέτρων μεταξύ τους, με όλα τα μέλη της γαλλικής κυβέρνησης ανάμεσά τους.