Ενα ιλιγγιώδες ποσό ύψους 2,5 δισ. ευρώ τα τελευταία τέσσερα χρόνια (2012-2015) έχουν κληθεί να πληρώσουν οι καταναλωτές μέσω των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, αλλά και για να παρέχονται οι εκπτώσεις του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.
Τώρα η ΔΕΗ ζητά να επιβληθούν επιβαρύνσεις επιπλέον 735 εκατ. ευρώ, όπως προκύπτει από χθεσινή της ανακοίνωση. Το ποσό αυτό υποστηρίζει η Επιχείρηση ότι της οφείλεται για την παραπάνω περίοδο και διεκδικεί να το εισπράξει σταδιακά μέσα από αυξήσεις των χρεώσεων των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ). Αν και η κυβέρνηση δεν θέλει ούτε να ακούει για αυξήσεις στο ρεύμα, ειδικά σε αυτή την ευαίσθητη για την ίδια πολιτικά περίοδο, στο δυνητικό σενάριο που το αίτημα ΔΕΗ γινόταν αποδεκτό από τον Γιώργο Σταθάκη, ο λογαριασμός των ΥΚΩ για την πενταετία θα εκτινασσόταν στα 3,3 δισ. ευρώ!

Στην πραγματικότητα, η ανακοίνωση της ΔΕΗ αναδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο ασκείται διαχρονικά η κοινωνική πολιτική στην Ελλάδα από τις κυβερνήσεις, δηλαδή στις πλάτες των υπόλοιπων καταναλωτών. Αντί τα κόστη των ΥΚΩ να επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως σε πάρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες, στην Ελλάδα τα πληρώνουν οι καταναλωτές και ταυτόχρονα πλουτίζουν οι εταιρείες που προμηθεύουν με ντίζελ τις τοπικές μονάδες της ΔΕΗ στα νησιά.

Εδώ και 20 χρόνια, με πρόσχημα πότε τεχνικά εμπόδια και πότε προσφυγές κάποιων εκ των εμπλεκόμενων παικτών στους διαγωνισμούς, τα έργα διασύνδεσης των νησιών μέσω υποβρύχιων καλωδίων σέρνονται, με μοναδικούς ωφελημένους τους προμηθευτές πετρελαίου των μονάδων της ΔΕΗ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Κρήτη, όπου οι καταναλωτές εκτιμάται ότι πληρώνουν κάθε χρόνο ως ΥΚΩ ποσό ύψους 250-350 εκατ. ευρώ, ανάλογα με τις διακυμάνσεις του πετρελαίου, κι όλα αυτά όταν το κόστος διασύνδεσης του νησιού υπολογίζεται σε 1-1,5 δισ. ευρώ. Δηλαδή ποσό που θα μπορούσε να αποσβεστεί πλήρως μέσα σε 3-4 χρόνια.

Ο λόγος που εκδόθηκε η ανακοίνωση της ΔΕΗ είναι επειδή τις τελευταίες εβδομάδες έχει ανοίξει μια διελκυστίνδα για τις ΥΚΩ με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ). Η τελευταία αμφισβητεί τους υπολογισμούς της Επιχείρησης και θεωρεί ότι το προς ανάκτηση από την ίδια ποσό δεν είναι 735 εκατ. ευρώ αλλά αρκετά μικρότερο (γύρω στα 300 εκατ. ευρώ). Εχει λοιπόν ζητήσει μέχρι τον Ιούνιο αναλυτικά στοιχεία από τους Διαχειριστές (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ), που υποτίθεται ότι παρακολουθούν με ακρίβεια τον λογαριασμό ΥΚΩ, προκειμένου να αποφανθεί για το προς ανάκτηση ποσό και εν συνεχεία να απευθύνει ερώτημα στον Γιώργο Σταθάκη αν το κόστος αυτό θα το επωμιστούν οι καταναλωτές ή ο κρατικός προϋπολογισμός. Την τακτοποίηση του λογαριασμού των ΥΚΩ έχουν ζητήσει και οι δανειστές.