Μήνυμα ενίσχυσης της κομματικής συνοχής και συσπείρωσης όλων των πτερύγων της ΝΔ έστειλε χθες Κυριάκος Μητσοτάκης με δύο συντονισμένες κινήσεις –από τη μία με τη συνάντησή του με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και από την άλλη με το νέο ραντεβού που είχε με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Η διπλή κίνηση λειτουργούσε, παράλληλα, και ως σινιάλο ότι το γαλάζιο στρατόπεδο παραμένει προσηλωμένο στη σκληρή αντιπολιτευτική γραμμή και στο πάγιο αίτημα για προσφυγή στις κάλπες.
Επιδίωξη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να διαλυθεί κάθε εστία εσωστρέφειας και να μπει φρένο σε νέες εσωκομματικές αντιπαραθέσεις. Η πρωινή μετάβαση στην Παναγή Κυριακού και στο πολιτικό γραφείο του Κώστα Καραμανλή είναι προφανές ότι υπηρετούσε αυτό τον στόχο. Το τετ α τετ, έγινε σε εξαιρετικό κλίμα και στο πλαίσιο των τακτικών επαφών που έχουν ο νυν με τον πρώην αρχηγό. Με την κίνηση αυτή ο Κυριάκος Μητσοτάκης ουσιαστικά διεμήνυσε ότι διασφαλίζει την ηρεμία στο εσωτερικό του κόμματος, όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές. Και δεν είναι συμπτωματικό ότι η συνάντηση έγινε μόλις μία εβδομάδα μετά την καρατόμηση της Κατερίνας Παπακώστα από τη θέση της αναπληρώτριας τομεάρχου και την κόντρα που είχε η βουλευτής με τον Αδωνη Γεωργιάδη.
ΑΡΡΑΓΕΣ ΜΕΤΩΠΟ. Η επίσκεψη στην Παναγή Κυριακού αξιολογείται επίσης και ως κίνηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καθησυχάσει το καραμανλικό μπλοκ του κόμματος και παράλληλα να καταδείξει ότι η παράταξη αναγνωρίζει το κυβερνητικό του έργο και δεν αμφισβητεί την προσφορά του. Θα μπορούσε, εξάλλου, να καταγραφεί και ως ανταπόδοση της επίσκεψης που είχε πραγματοποιήσει τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Κώστας Καραμανλής στο πολιτικό γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Παγκράτι. Υπενθυμίζεται δε ότι το τελευταίο διάστημα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνει συχνά αναφορές στους πρώην πρωθυπουργούς της ΝΔ και στο έργο τους, επιχειρώντας με αυτόν τον τρόπο να ενισχύσει τη συνοχή του γαλάζιου στρατοπέδου.
Οπως αναφέρεται από την Πειραιώς, στην ατζέντα της χθεσινής συνάντησης βρέθηκαν θέματα τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας, οι εξελίξεις στα Βαλκάνια, στα ελληνοτουρκικά και στο Κυπριακό, ενώ έγινε εκτενής συζήτηση και για τα αποτελέσματα των γαλλικών εκλογών. Προεξοφλείται, ωστόσο, ότι η συζήτηση κινήθηκε και γύρω από το θέμα της αντιπολιτευτικής στρατηγικής του κόμματος και μάλιστα τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή που η ΝΔ κλιμακώνει την επίθεσή της στον κυβερνητικό συνασπισμό με φόντο τη συμφωνία της Μάλτας και τα νέα μέτρα που αναμένονται εντός του Μαΐου στη Βουλή.
Οχι στον ΔΙΑχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας. Αποδέκτες στο εσωτερικό της ΝΔ και στη γαλάζια βάση είχαν και τα μηνύματα του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη συνάντηση που είχε χθες το μεσημέρι με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στην έδρα του φιλανθρωπικού οργανισμού της Αρχιεπισκοπής Αποστολή.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αλλά και σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ –μολονότι δεν τα κατονόμασε –κατηγορώντας τους ότι υποκρίνονται πως είναι κοντά στην Εκκλησία με στόχο να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη. Κατά τον χαιρετισμό του για το πολύπλευρο έργο της Αποστολής ανέφερε σε αυστηρό ύφος πως «υποκρισία και Εκκλησία δεν συμβαδίζουν». «Δεν μπορεί να υβρίζεται, να λοιδορείται η Εκκλησία, αναίτια και απρόκλητα συχνά, ώστε να διατηρούν κάποιοι ένα δήθεν προοδευτικό άλλοθι και να μπορούν μετά να ψηφίζουν μέτρα σκληρής λιτότητας ελαφρά τη καρδία. Ή πάλι να προσκολλώνται στην Εκκλησία κάποιοι, ενώ ποτέ δεν έχουν πιστέψει, ενώ ποτέ δεν την έχουν υπηρετήσει πνευματικά. Να προσκολλώνται όψιμα μόνο και μόνο γιατί έτσι θεωρούν ότι εξυπηρετούνται οι πολιτικοί τους στόχοι», σχολίασε. Επέκρινε μάλιστα την κυβέρνηση για «πολιτικό ωφελιμισμό», επισημαίνοντας πως τελευταία κάποιοι βλέπουν την Εκκλησία «ως στοιχείο του δικού τους πολιτικού σχεδιασμού».
Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΝΔ κατέστησε εκ νέου σαφές ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να συναινέσει σε διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας μέσα από τη συνταγματική αναθεώρηση. Ο ίδιος αιτιολόγησε αυτή τη θέση, αναφέροντας ότι ο σεβασμός όλων των θρησκειών είναι κατοχυρωμένος και πως «μία ουσιαστική κατάργηση του άρθρου 3 ή του Προοιμίου του Συντάγματος δεν θα πρόσφερε σήμερα τίποτα ουσιαστικό. Αντιθέτως, θα υποβάθμιζε τον ιστορικό ρόλο της Εκκλησίας». Σε μια κίνηση εξισορρόπησης, ωστόσο, πρόσθεσε πως μολονότι σέβεται την Εκκλησία και αναγνωρίζει τη σημαντική προσφορά της στην κοινωνία, αυτό δεν σημαίνει ότι δέχεται όλες τις θέσεις της. Κάποια θέματα –υπογράμμισε –είναι αναγκαίο από κοινού με την Πολιτεία να επανεξεταστούν. Ζητήματα εκπαιδευτικά ή ηθικής λόγω της προόδου της τεχνολογίας «θα πρέπει να τα επεξεργαστούμε με ανοιχτό πνεύμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τις δηλώσεις Μητσοτάκη και την άρνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συναινέσει σε χωρισμό της Εκκλησίας με το Κράτος έσπευσε να επικρίνει ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, κάνοντας λόγο για «καιροσκοπισμό» της ΝΔ και του προέδρου της καθώς «υπαναχωρούν από τις θέσεις τους».