Σήκωσε το γάντι η Φώφη Γεννηματά στην εσωκομματική αντιπολίτευση προχωρώντας στο ξήλωμα όλων των οργάνων του ΠΑΣΟΚ και στη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου το φθινόπωρο. Με τη χθεσινή κίνηση, η πρόεδρος του κόμματος κατάργησε, ουσιαστικά, τις αρμοδιότητες τόσο της σημερινής Κεντρικής Επιτροπής όσο και του γραμματέα της Στέφανου Ξεκαλάκη, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες είχε απασφαλίσει ενάντια στις επιλογές της ηγεσίας.

Από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η Φώφη Γεννηματά φάνηκε προετοιμασμένη και για μια αλλαγή κατεύθυνσης μέσα από πειθαρχικά μέτρα εάν κριθούν προσεχώς επιβεβλημένα. Η γλώσσα που χρησιμοποίησε στη χθεσινή συνεδρίαση ήταν ιδιαιτέρως σκληρή, καθώς έκανε λόγο για «κάποιους κολλημένους στους παλαιοκομματικούς μηχανισμούς που αμφισβητούν και λοιδορούν τις ενεργές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας» και για «ηθικά και πολιτικά απαράδεκτη» υπονόμευση της πορείας της παράταξης. Μιλώντας για όσα συνέβησαν στην επεισοδιακή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του περασμένου Σαββάτου, σχολίασε δηκτικά: «Εδώ καράβια χάνονται, βαρκούλες αρμενίζουν» δίνοντας έμφαση στην ανάγκη διασφάλισης της κομματικής ενότητας.

ΟΙ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΤΗΣ ΚΕ. Η αντιπαράθεση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τη λεγόμενη «ομάδα Ανδρουλάκη» είχε οξυνθεί επικίνδυνα αλλά η σφοδρότητά της δεν είχε προβλεφθεί από το ηγετικό επιτελείο. Οπως αναφέρουν από τη Χαριλάου Τρικούπη, είχαν δοθεί διαβεβαιώσεις από τον Στέφανο Ξεκαλάκη πως η όποια διαφοροποίηση δεν θα οδηγούσε τα πράγματα στα άκρα. Παράλληλα, όπως σημειώνουν στελέχη που γνωρίζουν τα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ, από τη στιγμή της εκλογής της η Φώφη Γεννηματά βρέθηκε μπροστά σε μια Κεντρική Επιτροπή της οποίας την πλειοψηφία δυσκολευόταν να ελέγξει. Ενώ στους τομείς πολιτικής οι επικεφαλής τοποθετούνται με απόφαση της προέδρου, στους τομείς δράσης όπου οι τομεάρχες εκλέγονται από την ΚΕ οι υποψήφιοι τους οποίους είχε προκρίνει η Χαριλάου Τρικούπη έχασαν σχεδόν κάθε ψηφοφορία.

Από τη στιγμή που η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ είχε αποφασίσει να λύσει το ζήτημα πολιτικά και όχι πειθαρχικά, οι επιλογές της ήταν περιορισμένες. Αρκετοί στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας σημείωναν πως μετά τα όσα έγιναν το Σάββατο και το κλίμα έντασης των επόμενων ημερών, οι «κατέχοντες θεσμικό ρόλο θα έπρεπε να είχαν παραιτηθεί», στοχεύοντας εμφανώς με τα λεγόμενά τους τον γραμματέα του κόμματος. Από τη στιγμή που κάτι τέτοιο δεν συνέβη, η Φώφη Γεννηματά αποφάσισε να προχωρήσει στην πλέον καταστατική λύση, τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου, το οποίο όχι μόνο θα αλλάξει τη σύνθεση των οργάνων, αλλά και θα κληθεί να επικυρώσει τη στρατηγική που ακολουθεί τον τελευταίο καιρό το ΠΑΣΟΚ.

ΩΣΕΙ ΠΑΡΟΝΤΕΣ. Το έκτακτο συνέδριο του κόμματος θα διεξαχθεί κατά πάσα πιθανότητα το ερχόμενο φθινόπωρο, ενώ η Γεννηματά ανακοίνωσε ήδη τη δημιουργία Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου (ΚΟΕΣ). Με βάση το καταστατικό του κόμματος και μέχρι τη διεξαγωγή του συνεδρίου, οι αρμοδιότητες του Πολιτικού Συμβουλίου, της Κεντρικής Επιτροπής και του γραμματέα μεταβιβάζονται στη Γραμματεία, στην Επιτροπή και στον Συντονιστή της ΚΟΕΣ –στην ουσία, τα όργανα του κόμματος, όπως και ο γραμματέας θα έχουν διακοσμητικό ρόλο μέχρι το συνέδριο, έστω κι αν παραμείνουν στη θέση τους μέχρι την εκλογή νέων οργάνων. Από τη Χαριλάου Τρικούπη αναφέρουν πως η Φώφη Γεννηματά ακολούθησε τη συνταγή του Ευάγγελου Βενιζέλου το 2013 –τότε, η κομματική ηγεσία αντικατέστησε με έκτακτο συνέδριο την Κεντρική Επιτροπή και τον «διαφωνούντα» γραμματέα Μιχάλη Καρχιμάκη. Ωστόσο, στελέχη που αντιτίθενται στη χθεσινή κίνηση υποστηρίζουν πως αυτή η σύγκριση δεν είναι ορθή, καθώς ο Βενιζέλος είχε βρεθεί αντιμέτωπος με μια ΚΕ που δεν τον είχε εκλέξει και ως νέος πρόεδρος είχε προχωρήσει στην αντικατάστασή της –κάτι που δεν ισχύει στην περίπτωση της ηγεσίας Γεννηματά. Αλλα στελέχη, εξάλλου, χαρακτηρίζουν τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου κίνηση πολιτικού ρίσκου αλλά προσθέτουν πως αν η κίνηση πετύχει, «μπορεί να ομογενοποιήσει την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, απομακρύνοντας τους «μηχανισμούς» και «την καμαρίλα» από το κόμμα».

Ο Στέφανος Ξεκαλάκης, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι θα είναι παρών στη χθεσινή συνεδρίαση, δεν βρέθηκε χθες στη Βουλή και στην αίθουσα της Γερουσίας, καθώς «δεν ήθελε να λάβει μέρος σε παράσταση» όπως υποστήριξε. Μετά τη συνεδρίαση εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλωσορίζει την απόφαση Γεννηματά και κάνει λόγο για ένα έκτακτο συνέδριο «δημοκρατικό, διαφανές και ανοιχτό στην κοινωνία, όπου όλοι, μα όλοι οι σύνεδροι θα είναι εκλεγμένοι από την κοινωνική βάση της παράταξης». Αυτή η ανακοίνωση βρίσκει σύμφωνη και την πλευρά Ανδρουλάκη, από όπου διαφαίνεται η πρόθεση για συμμετοχή στη διαδικασία, χωρίς όμως διάθεση «να ανοίξει θεσμική διαμάχη» που θα πληγεί και η ενότητα της Κεντροαριστεράς. «Ουδέν σχόλιο», ήταν η απάντηση της Χαριλάου Τρικούπη, ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Συμπαράταξης, η οποία αποτελούνταν μόνο από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ μια και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ Θανάσης Θεοχαρόπουλος έλειπε σε περιοδεία στη Βόρεια Ελλάδα, ενέκρινε ομόφωνα την εισήγηση Γεννηματά.

ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΔΗΣΥ. Παράλληλα με τις εσωκομματικές εξελίξεις, χθες οριστικοποιήθηκε και ο οδικός χάρτης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης μετά το δικό της συνέδριο πολιτικών θέσεων που θα διεξαχθεί στο διάστημα 30 Ιουνίου – 2 Ιουλίου. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε ειδική αναφορά στο ιδρυτικό συνέδριο της ΔΗΣΥ, το οποίο θα ολοκληρώσει με την εκλογή οργάνων και επικεφαλής από τη βάση τη μετατροπή του σχήματος σε νέο φορέα. «Προχωράμε μπροστά» έλεγαν επιτελικά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη όταν η Γεννηματά κατέβηκε από το βήμα.