Στρατηγική πόλωσης με τη ΝΔ επιλέγει η κυβέρνηση για να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση για το χρέος, που αποσύρεται από τον κατάλογο με τις άμεσες προτεραιότητες. Μία ημέρα μετά την τηλεοπτική συνέντευξη του Πρωθυπουργού και τη δήλωση ότι η ρύθμιση του χρέους θα αποτελεί ουσιαστικά κίνητρο για τους βουλευτές που θα κληθούν να ψηφίσουν τα μέτρα για αφορολόγητο και συντάξεις, η κυβέρνηση χαμηλώνει τον πήχη των προσδοκιών της από το Eurogroup της 22ας Μαΐου και στρέφει τα πυρά της κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στο Μαξίμου εξακολουθούν πάντως να δηλώνουν βέβαιοι ότι η τεχνική συμφωνία θα κλείσει έως την ερχόμενη Τετάρτη, ούτως ώστε τα μέτρα να προωθηθούν προς ψήφιση στη Βουλή και το Eurogroup να βάλει τη σφραγίδα του στην αξιολόγηση και να εκταμιευθεί η δόση. Ηδη μάλιστα έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες και οι ζυμώσεις στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε χθες δίωρη συνάντηση με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Χρήστο Μαντά.
ΤΡΙΖΕΙ ΤΟ SUCCESS STORY. Στόχος παραμένει η συνολική συμφωνία έως τις 22 Μαΐου, με το ενδεχόμενο αυτό, όμως, να απομακρύνεται και ρεαλιστικά να αναζητούνται τουλάχιστον οι διαβεβαιώσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους, οι οποίες θα επιτρέψουν στην ΕΚΤ να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στις αρχές Ιουνίου. Εάν αυτό το σενάριο δεν ευοδωθεί, τότε το success story που προσπαθεί να χτίσει το Μαξίμου κινδυνεύει με κατάρρευση, δεδομένου ότι η εκκρεμότητα για το χρέος θα διατηρήσει τη στασιμότητα στην πραγματική οικονομία παρά το αντικειμενικό γεγονός της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.

Σε κάθε περίπτωση, το Μαξίμου εκτιμά ότι «για το χρέος υπάρχει η απόφαση του Eurogroup από τον Μάιο του 2016 που ορίζει τα βήματα για την ελάφρυνσή του». Με τη διελκυστίνδα ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Βερολίνο να συνεχίζεται, η Αθήνα ποντάρει ξανά στις επαφές Μέρκελ – Λαγκάρντ και στον ευρωπαϊκό παράγοντα, ενώ οι δηλώσεις Τραμπ επαναφέρουν στο προσκήνιο και τον παράγοντα ΗΠΑ. «Οι διπλωματικές σχέσεις με την αμερικανική κυβέρνηση παραμένουν. Υπάρχουν διαρκείς επικοινωνίες και σε τεχνικό επίπεδο. Είναι ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο που θεωρώ ότι η παρέμβαση θα είναι σε μία κατεύθυνση θετική», δήλωσε για το ζήτημα (Real FM) ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος φρόντισε παράλληλα να επαναλάβει ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα μόνον εάν οριστικοποιηθούν τα μέτρα για το χρέος. Διαφορετικά, δεν θα εφαρμοστούν τα μέτρα του «1+1», όπως εξήγησε ερμηνεύοντας την ανάλογη δήλωση του Πρωθυπουργού. Ομως, σε κάθε περίπτωση, τα μέτρα για αφορολόγητο και συντάξεις θα νομοθετηθούν καθώς αυτό αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης απέναντι στους εταίρους.

Το θέμα της αξιολόγησης και του ελληνικού προγράμματος θα τεθεί σήμερα επί τάπητος στο Ευρωκοινοβούλιο παρόντος του Γερούν Ντεϊσελμπλούμ.
ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΤΗ ΝΔ. Στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο, η κυβέρνηση κλιμακώνει την επίθεσή της στη ΝΔ. Πηγές του Μαξίμου συνιστούσαν «αιδώ» στην αξιωματική αντιπολίτευση, κατηγορώντας την μεταξύ άλλων ότι υλοποίησε «ένα από τα σφοδρότερα σοκ λιτότητας με μέτρα 25,61 δισ. ευρώ τη διετία 2012-2014», ενώ με tweet του ο Τζανακόπουλος σημείωσε πως «αναμένουμε από τη ΝΔ να καταγγείλει και πάλι την Κομισιον και τον πρόεδρο Γιούνκερ που παίρνει το μέρος της Ελλάδας» με αφορμή τις δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν (euro2day.gr) κατά των περικοπών στις συντάξεις και στα «ποιήματα» για το χρέος.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές επέμεναν στη θεωρία των αντιμέτρων για το 2019 και 2020 και την ενεργοποίησή τους μόνο με την επίτευξη του στόχου του 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα και σχολίαζαν για τη ΝΔ πως «το τέταρτο Μνημόνιο είναι το πολιτικό πρόγραμμα που καταθέτουν για να γίνουν αρεστοί στους ακραίους εκ των δανειστών και να επανέλθουν στην εξουσία».

Από την πλευρά του, πάντως, ο Δημήτρης Παπαδημούλης ζήτησε (Στο Κόκκινο FM) να προτρέψει ο Πρωθυπουργός τον Κυριάκο Μητσοτάκη «να σταματήσει επιτέλους να παίρνει γραμμή από τον Αδωνη Γεωργιάδη». Πρόσθεσε δε ότι «πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να πρωτοστατήσει προκειμένου να φύγουμε από λογικές εμφυλιοπολεμικού διχασμού που τροφοδοτούν ορισμένοι έξαλλοι κύκλοι της ΝΔ με ακροδεξιό άρωμα».