Με πυξίδα τον αυτονόητο σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή αλλά και τις πρόσφατες αποφάσεις του Αρείου Πάγου που είχαν πει «Οχι» στην έκδοση των 8 τούρκων αξιωματικών, ομόφωνα το Εφετείο της Αθήνας έκλεισε χθες για δεύτερη φορά την πόρτα παράδοσης των 3 εξ αυτών στη γείτονα απορρίπτοντας και το νέο αίτημα των τουρκικών Αρχών.

Η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών, όπως εκτιμούν δικαστικές πηγές, δεν μπορεί παρά να αποτελέσει πρόκριμα και δεδικασμένο και για την τύχη του ανάλογου αιτήματος έκδοσης των άλλων πέντε αξιωματικών οι οποίοι ήρθαν στην Ελλάδα τον περασμένο Ιούλιο και οι υποθέσεις τους εκδικάζονται στις 3 και 4 Μαΐου.

«Το δικαστήριο αποφασίζει τη μη έκδοση των τούρκων αξιωματικών και διατάσσει την άμεση κράτησή τους (σ.σ. εφόσον βέβαια δεν παραμένουν κρατούμενοι για άλλη αιτία)». Με τα λόγια αυτά ο πρόεδρος του δικαστικού συμβουλίου Κωνσταντίνος Σταμαδιάνος έριξε την αυλαία της υπόθεσης, ενώ από την έναρξη της διαδικασίας είχε δώσει το στίγμα του παρατηρώντας από έδρας ότι οι αποφάσεις του Αρείου Πάγου είναι δεσμευτικές.

Η αγόρευση. Λίγα λεπτά αργότερα με μία εμπεριστατωμένη αγόρευση, γεμάτη μηνύματα εντός και εκτός των τειχών της Δικαιοσύνης, η εισαγγελέας της έδρας Ράνια Σταθέα χαρακτήρισε «προσχηματικό» το νέο αίτημα έκδοσης των τουρκικών Αρχών, που επί της ουσίας για ένα πλημμέλημα που ετεροχρονισμένα συμπεριέλαβαν στο αίτημα έκδοσης προσπαθούν να επιτύχουν την έκδοση των αξιωματικών χωρίς να παρέχεται καμία εγγύηση.

«Το τουρκικό κράτος επιχειρεί ανεπίτρεπτα να παρέμβει στη δικαιοδοτική κρίση των ελληνικών δικαστηρίων. Η Ελλάδα είναι μία χώρα με ασφάλεια δικαίου, σέβεται απόλυτα τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, συμμορφώνεται με το διεθνές δίκαιο και είναι μία ευνομούμενη πολιτεία, παρά τη δυσμενή οικονομική κατάσταση», τόνισε η Ράνια Σταθέα σε μια αγόρευση – τοποθέτηση που εισέπραξε θετικά σχόλια και έτυχε εξαιρετικής αποδοχής και από το ακροατήριο.

Η εισαγγελική λειτουργός, αφού περιέγραψε λεπτομερώς όλα εκείνα τα στοιχεία που στο τέλος του περασμένου Ιανουαρίου είχαν οδηγήσει τρεις διαφορετικές συνθέσεις δικαστηρίων του Αρείου Πάγου να εκδώσουν αρνητική απόφαση για την έκδοση των τούρκων αξιωματικών, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο κεφάλαιο του σεβασμού της ανθρώπινης ζωής και της δίκαιης δίκης.

Εξάλλου, και οι έλληνες ανώτατοι δικαστές που σφράγισαν με την ένδειξη «μη έκδοση» το πρώτο αίτημα για τους τούρκους αξιωματικούς χωρίς να εξετάσουν την ουσία των πράξεων για τους οποίους ζητήθηκε η έκδοση είχαν επικαλεστεί θεμελιώδεις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και ουσιαστικά είχαν αποδεχθεί πως η επιστροφή στην πατρίδα τους ενείχε άμεσο κίνδυνο να υποβληθούν σε βασανιστήρια.

Στα ίχνη του Αρείου Πάγου. Ακολουθώντας τα ίχνη του οιονεί δεδικασμένου του Αρείου Πάγου, η Ράνια Σταθέα επισήμανε σε μία αποστροφή της ότι η ελληνική έννομη τάξη σέβεται απόλυτα την ανθρώπινη ζωή και δεν μπορεί να συναινέσει με κανέναν τρόπο στο ενδεχόμενο οι εκζητούμενοι είτε να υποβληθούν σε βασανιστήρια είτε να επιβληθεί σε αυτούς ως τιμωρία η θανατική ποινή.

Επικαλέστηκε μάλιστα δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν αμέσως μετά το πρόσφατο δημοψήφισμα περί επαναφοράς της θανατικής ποινής, καθώς και το πλούσιο αποδεικτικό και φωτογραφικό υλικό που αποτυπώνει εικόνες όπως αυτές με τούρκους δικαστές που συλλαμβάνονται και οδηγούνται με τις τηβέννους ανά χείρας στα τμήματα.

«Οι εν Ελλάδι δικαστές απολαμβάνουν της ανεξαρτησίας, προσωπικής και λειτουργικής, και δεν στέργουν σε κελεύσματα παραγόντων έξω από τη Δικαιοσύνη. Υπακούουν στο νόμο και τη συνείδησή τους» τόνισε χαρακτηριστικά η εισαγγελέας, και απευθυνόμενη προς τους δικαστές ζήτησε να μην επιτρέψουν –όπως και έπραξαν με την ετυμηγορία τους –τη διακινδύνευση της ζωής του τούρκων αξιωματικών.

Στην καταχρηστικότητα του επίμαχου αιτήματος αναφέρθηκαν στις τοποθετήσεις τους οι δικηγόροι των εκζητουμένων Χρίστος Μυλωνόπουλος και Ομηρος Ζέλιος, οι οποίοι ετοιμάζονται να δώσουν τις επόμενες μάχες στις 3 και 4 Μαΐου για τις άλλες δύο ομάδες στις οποίες έχουν χωριστεί οι υπόλοιποι πέντε εντολείς τους.