Διακύβευμα για την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και την ψήφιση των μέτρων που περιλαμβάνει η συμφωνία με τους δανειστές και όχι συστατικό στοιχείο της είναι τελικά η διευθέτηση του χρέους. Αυτό αναφέρει πλέον ο Πρωθυπουργός, εμμένοντας πάντως στο success story που, κατά την κυβέρνηση, συνιστά η επίδοση του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2016.
Ο Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξή του στον Αnt1, εμφανίστηκε βέβαιος ότι η τεχνική συμφωνία είναι ήδη κλεισμένη, ενώ σημείωσε πως πρωταρχικός στόχος είναι η έξοδος στις αγορές μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ειδικά για το χρέος, χαμήλωσε εμφανώς τον πήχη των προσδοκιών, χαρακτηρίζοντας τον στόχο της συνολικής συμφωνίας, που θα περιλαμβάνει τα μέτρα για το χρέος, ως «ρεαλιστικό» έως το Eurogroup της 22ας Μαΐου. Στην κρίσιμη ερώτηση για το τι θα συμβεί εάν η Ελλάδα δεν πάρει τελικά όσα προσδοκά απάντησε πως «μια κυρίαρχη κυβέρνηση μπορεί να μην εφαρμόσει τα μέτρα που ψήφισε», ενώ έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στους βουλευτές του: «Θα ψηφίσουμε τα μέτρα για να πάρουμε το χρέος».
Επίσης, προσπάθησε να αμβλύνει τις συνέπειες των νέων μέτρων με την αναφορά στα αντίμετρα, ωστόσο απέφυγε να πει πως τα αντίμετρα θα εφαρμοστούν μόνο στην περίπτωση που θα ξεπεραστεί ο στόχος του 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2018. Αντιθέτως, σε μια ασυνήθιστη για τον ίδιο επίδειξη θρησκευτικού αισθήματος, κάλεσε «να κάνουμε τον σταυρό μας που πιάσαμε τον στόχο για το πλεόνασμα το 2016 και έτσι θα εφαρμοστούν τα αντίμετρα».
«Ανοιχτόμυαλη» η… μάνταμ Μέρκελ
Αξιοπρόσεκτη ήταν παράλληλα η προσέγγισή του απέναντι στη Γερμανία. Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε «ανοιχτόμυαλη» την Ανγκελα Μέρκελ με αφορμή τη διαχείριση του Προσφυγικού και «σοβαρό και σεβαστό πολιτικό» τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κάνοντας εν μέρει και την αυτοκριτική του για το προεκλογικό «go back» που είχε εκστομίσει τον Ιανουάριο του 2015.
Αναφερόμενος στη συμφωνία και τις απαιτήσεις του ΔΝΤ, ο Τσίπρας επανέλαβε με δόση υπερβολής ότι «μας ζητούσαν 42 φορές περισσότερα μέτρα» (σ.σ. εννοώντας την αρχική εκτίμηση του Ταμείου για το 0,1% του πρωτογενούς πλεονάσματος σε αντίστιξη με την τελική επίδοση του 4,2%). «Ηταν η πρώτη φορά που η διαπραγμάτευση δεν έληξε με σκορ Μπαρτσελόνα – Πανελευσινιακός», δήλωσε χαρακτηριστικά, αλλά παραδέχθηκε ευθέως πως στη συμφωνία υπήρξαν και συμβιβασμοί «και κάποιοι θα στενοχωρηθούν», κάνοντας επίκληση στην περίφημη φράση του Ευκλείδη Τσακαλώτου.
Για τον κόφτη, εκτίμησε ότι δεν θα χρειαστεί η εφαρμογή του διότι επιτεύχθηκαν οι στόχοι, αλλά και γιατί –όπως είπε –η κυβέρνηση ενεργοποίησε «τον κόφτη στις μίζες, στα σκάνδαλα και στη φοροδιαφυγή».
Επίθεση στην αντιπολίτευση και ιδιωτικοποιήσεις
Ο Πρωθυπουργός επιτέθηκε στη ΝΔ και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Γιατί δεν μείωσε τον ΕΝΦΙΑ όταν ήταν υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά; Μας δουλεύουν;» διερωτήθηκε, εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «δεν θα έφερνε κάτι καλύτερο από τη διαπραγμάτευση».
Απαντώντας στην κριτική που δέχονται, ακόμη και εκ των έσω, κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ για τις ιδιωτικοποιήσεις, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «εμείς είμαστε της λογικής των συμπράξεων και όχι των πωλήσεων, αλλά η επιλογή που ακολουθήθηκε δεν ήταν δική μας. Ομως», συμπλήρωσε, «δεν πουλάμε μπιρ παρά τον δημόσιο πλούτο».
Τέλος, υπεραμύνθηκε για μια ακόμη φορά της απόφασής του για το δημοψήφισμα του 2015, λέγοντας με έμφαση ότι «δεν θα υπήρχα ως πολιτικός αν δεν υπήρχε εκείνο το δημοψήφισμα». Επιχειρώντας δε να ενισχύσει το φρόνημα των κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών, ισχυρίστηκε ότι η δημοσκοπική φθορά δεν μεταφράζεται σε απονομιμοποίηση της κυβέρνησης. «Δεν προκύπτει αυτό από την κοινωνία» τόνισε ο Τσίπρας, αναφέροντας μάλιστα ως παράδειγμα απονομιμοποίησης τις διαδηλώσεις των Αγανακτισμένων κατά του Μνημονίου την περίοδο 2011-2012. Προς επίρρωσιν των ισχυρισμών του, ο ίδιος σημείωσε ότι είδε «τη μεγαλύτερη έξοδο των τελευταίων ετών το φετινό Πάσχα» και μάλιστα «από δρόμους που άνοιξαν λόγω του ΣΥΡΙΖΑ».
Ακυρώνουν το success story!
Με κριτικό πνεύμα απέναντι στο success story Τσίπρα εμφανίστηκαν πάντως σε δηλώσεις τους δύο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος δήλωσε (Σκάι) πως «το υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα επιτεύχθηκε με πολύ επαχθείς φορολογικούς συντελεστές που επιβλήθηκαν κατ’ απαίτηση των δανειστών», ενώ η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος Φωτεινή Βάκη σημείωσε (Πρακτορείο FM) ότι η κυβέρνηση «ενδέχεται να βρίσκεται σε θέση να μπορεί να επαναδιαπραγματευτεί κάποια δύσκολα σημεία της συμφωνίας σε δύο χρόνια από σήμερα, οπότε αναμένεται να εφαρμοστούν τα μέτρα».