Κατά την επίσκεψη της Ανγκελα Μέρκελ στον Λευκό Οίκο τον περασμένο μήνα υπήρξαν αρκετές άβολες στιγμές, όμως η γερμανίδα καγκελάριος έφυγε με μια λύση –εντόπισε ότι η κόρη του Ντόναλντ Τραμπ είναι ο τρόπος να αποκτήσει πιο στενή επαφή με τον αμερικανό πρόεδρο. Για τον λόγο αυτόν προσκάλεσε την Ιβάνκα Τραμπ να πάρει μέρος σε πάνελ της εκδήλωσης W20 στο Βερολίνο, μαζί με τη διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τη βασίλισσα Μάξιμα της Ολλανδίας, μεταξύ άλλων, για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα.

Η σκηνή χθες στο Βερολίνο ήταν περίεργη –ένα πάνελ με μερικές από τις πιο ισχυρές γυναίκες στον κόσμο και μαζί τους η Ιβάνκα Τραμπ, η 36χρονη Πρώτη Κόρη των ΗΠΑ που δεν διαθέτει καμία πολιτική εμπειρία.

Η Μέρκελ όμως, πρόθυμη να χτίσει σχέσεις με τον τρίτο αμερικανό πρόεδρο στη διάρκεια της παραμονής της στην καγκελαρία, δεν δίστασε να καλέσει την Ιβάνκα στο Βερολίνο. Και να της ζητήσει να μιλήσει, γεγονός που δεν έγινε δεκτό με μεγάλο ενθουσιασμό. Οι αναλυτές της Γερμανίας σχολιάζουν πως η κίνηση αυτή μας επιτρέπει να ρίξουμε μια ματιά στη διπλωματική στρατηγική τής καγκελαρίου όσον αφορά τον Τραμπ –ο οποίος στη διάρκεια της περσινής προεκλογικής περιόδου στις ΗΠΑ την είχε αποκαλέσει «παράφρονα» και την είχε κατηγορήσει ότι «καταστρέφει τη Γερμανία».

Η Ιβάνκα, βέβαια, προετοιμάστηκε επιμελώς, σύμφωνα με το περιβάλλον της. Διάβασε επισταμένως τις διεθνείς μελέτες για τις γυναίκες στην αγορά εργασίας, τις προκλήσεις και τις αδυναμίες. Και χθες, λίγο αφότου άρχισε την ομιλία της για την καταπολέμηση της φτώχειας και τη μικροοικονομία των γυναικείων επιχειρήσεων, βρέθηκε να συζητά τα κίνητρά της για την επίσκεψη στο Βερολίνο.

«Είστε η Πρώτη Κόρη των ΗΠΑ και βοηθός του προέδρου» είπε η συντονίστρια. «Το γερμανικό κοινό δεν έχει οικειότητα με αυτόν τον όρο. Ποιος είναι ο ρόλος σας και ποιον εκπροσωπείτε; Τον πατέρα σας ως πρόεδρο των ΗΠΑ, τον αμερικανικό λαό ή τις επιχειρήσεις σας;». Η Ιβάνκα προσπάθησε να απαντήσει, χωρίς όμως να περιγράψει ακριβώς τι σημαίνει η θέση της στο επιτελείο του Λευκού Οίκου, και το ακροατήριο –που αποτελούνταν κυρίως από γυναίκες –ευγενικά την άφησε. Οταν όμως προσπάθησε να υπερασπισθεί την πολιτική του πατέρα της, άρχισαν οι αποδοκιμασίες που δυνάμωσαν όταν ισχυρίσθηκε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ «υποστηρίζει τις οικογένειες και τους επιτρέπει να διαπρέψουν».

Η συντονίστρια παρενέβη και πάλι, παίρνοντας πάσα από το κοινό. «Ακούτε τις αντιδράσεις» είπε. «Πολλές μειωτικές απόψεις του πατέρα σας για τις γυναίκες είναι γνωστές, άρα μάλλον αναρωτιούνται κάποιοι πώς μπορεί να στηρίζει τις γυναίκες». Η Ιβάνκα απάντησε ότι οι αναφορές στον Τύπο είναι υπερβολικές, προκαλώντας γέλια στο ακροατήριο.

Η αλήθεια είναι πως η Ιβάνκα Τραμπ δεν είχε ποτέ τόσο μεγάλο διεθνές κοινό όσο χθες στο Βερολίνο, καθώς η ομιλία της μεταδόθηκε σε όλο τον κόσμο. Η Ανγκελα Μέρκελ δεν δείχνει να ανησυχεί εάν η Αμερικανίδα τα πήγε καλά ή όχι. Η καγκελάριος έχει αρχίσει μια προσέγγιση που ελπίζει ότι θα κρατάει ανοιχτό το κανάλι της επικοινωνίας της με τον πρόεδρο των ΗΠΑ. «Η Μέρκελ είναι σαν να λέει: αυτά τα χαρτιά μού μοίρασαν, θα φροντίσω να κάνω το καλύτερο» λέει γερμανός αναλυτής. Και ο Τζέιμς Τζέφρι, πρώην σύμβουλος του Ομπάμα, προσθέτει: «Η Μέρκελ είναι πονηρή σαν αλεπού. Βρήκε τον ανορθόδοξο τρόπο να προσεγγίσει τον Τραμπ –λέγεται Ιβάνκα».